Inceputul filozofiei
Scris 07 December 2005 - 05:39 PM
K.Jaspers afirma ca:"Uimirea ne indeamna la cunoastere.In uimire devin constient de ceea ce nu cunosc.Vreau sa cunosc tocmai de dragul cunoasterii"
Platon:"Mirarea este inceputul filozofiei."
Sunt de acord ca atunci cand un lucru ne starneste interesul incepem sa ne punem intrebari si vrem sa aflam cat mai multe despre el.
Scris 10 December 2005 - 06:59 PM
Creierul, nestiinta, dorinta de a sti, cunoaste, intelege, explica, incertitudinea,etc.
Filosofia a inceput in epoca veche cand omul a avut putintel timp pentru a sta si a gandi cu conditia ca creierul sau sa fie suficient de dezvoltat, sa dispuna de capacitatile de generalizare si abstractizare.
Scris 12 December 2005 - 01:18 PM
deea_s, la Dec 7 2005, 07:39 PM, a spus:
K.Jaspers afirma ca:"Uimirea ne indeamna la cunoastere.In uimire devin constient de ceea ce nu cunosc.Vreau sa cunosc tocmai de dragul cunoasterii"
Sunt de acord ca atunci cand un lucru ne starneste interesul incepem sa ne punem intrebari si vrem sa aflam cat mai multe despre el.
Filosofia este o arta, desi unii vor sa o catalogheze drept stiinta.
am citit si eu despre uimire ca motor al cunoasteri - amuzant si patetic in acelasi timp. Nimic nu ma uimeste, nimic nu ma mira. Si totusi cunosc. Este un cod energetic implantat in noi care ne indeamna la cunoastere (evolutie). Cunoasterea e menirea noastra. Omul a venit aici pentru a afla adevarul prin propriile forte. Iar din aceasta cautare s-a nascut filosofia. Nu orice e filosofie. Majoritatea textelor pe care le include lumea aici sunt vorbe goale. Arta intelepciunii putini o stapanesc.
Inceputul filosofiei este acolo unde incepe viata!
Scris 21 December 2005 - 10:55 PM
Scris 09 January 2006 - 08:13 PM
Scris 02 May 2006 - 08:33 PM
deea_s, la Dec 7 2005, 06:39 PM, a spus:
...varsta ta frageda si facultatea de filozofie aleasa de tine, in mod cert nu iti poate raspunde la toate framantarile tale de pe acest forum...
...insa, ...acele chestiuni...sunt determinate de dorinta omului de a umple golul exitent.neputand sa/ umple prin cunoasterea unilaterala a tuturor aspectelor vietii, materiale sau spirutuale, se indreapta catre una dintre ele,cele doua insa neexcudandu/se.so ...uite daca intri pe forumul de religie/spiritualitate vei vedea ca am o intrebare asemanatoare:de ce trebuie se credem?...so pls,give me an answer!
see u!
Scris 08 May 2006 - 12:22 AM
Filozofia-Nebunie
Filozofia-Ignoranta
Filozofia-Hula impotriva lui Dumnezeu
Filozofia-Mandrie
Filozofia-Egoism
Aceasta este filozofia.
Scris 08 May 2006 - 01:16 PM
Scris 10 May 2006 - 07:39 PM
Mircea Constantinescu, la May 8 2006, 01:22 AM, a spus:
Filozofia-Nebunie
Filozofia-Ignoranta
Filozofia-Hula impotriva lui Dumnezeu
Filozofia-Mandrie
Filozofia-Egoism
Aceasta este filozofia.
Hai sa nu fim atat de ingusti in gandire.
Raulmaniac nu sunt la o facultate de filosofie,inca sunt la liceu si pe acest topic nu discutam framantarile mele... sunt pur si simplu teme de discutie.
Si inca o chestiune:nu studiem filosofia pentru a afla raspunsuri..tocmai asta e toata frumusetea sa nu stii raspunsul exact pentru ca filosofia nu e limitata precum stiintele exacte.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Functia miturilor | wishfulsinful | 11 | 5.076 |
|
Kant sau Hegel? | neculae | 23 | 4.031 |
|
De ce trebuie sa fim mai "buni" decat altii?
spune-mi cat esti de tare ca sa-ti spun cat de complexat esti! |
Cristi din prahova | 9 | 2.157 |
|
Vointa libera vs. determinism
Hazard si necesitate |
Nemo! | 30 | 12.835 |
|
Crima
|
Lily Anne | 58 | 12.526 |
Contact
Facebook