VEMANS, la Jan 26 2010, 07:07 AM, a spus:
1-Absolut de acord !
2-Vrei , te rog, sa fii mai explicit ?
1-Ma bucur.
2-Imi cer scuze.Din ceea ce am scris eu se intelege ca lipsa sentimentelor antisemite la majoritatea romanilor ar fi un lucru nu tocmai pozitiv sau justificat.
Nu! Este bine ca nu avem optiuni antisemite.Totusi ce doresc sa spun sunt urmatoarele:
Persecutiile impotriva evreilor de-a lungul istoriei au fost multe si grave,acest lucru fiind cel putin regretabil.Democratia ne invata ca vinovatiile sunt individuale si trebuie pedepsite individual.Exista insa anumite reflexe de comportament colectiv ale comunitatilor evreiesti care au deranjat putin cate putin, pana au explodat .
Comunitatile evreilor sunt in general inchise.Au incercat intotdeauna sa-si pastreze o asa zisa puritate si ca etnie si ca religie,ceea ce a deranjat.
Exista un pragmatism prea mare la evrei, care de fiecare data ajunge a fi interpretat ca indiferenta fata de celelalte etnii si protejare fara scrupule doar a propriului interes.
Abilitatea in afaceri in perioade cand celorlalti le mergea rau,abilitate rezultata si in urma unei moralitati a afacerilor uneori indoielnica.
Solidaritatea etnica exagerata.
Aroganta specifica "poporului ales" si exprimarea ei fara retineri
Calitatea de musafiri tolerati care le-a fost atribuita evreilor oriunde in lume si nu numai acceptarea ei, dar chiar sustinerea acesteia de catre evrei ,care nu au considerat patrie ,nici un loc unde au trait si nici nu au fost foarte dornici de a apara patria adoptiva la nevoie,cu unele exceptii evident.
Lista cred ca poate continua si un istoric cu studii de sociologie/politice ar putea adauga .
In ce ne priveste pe noi romanii ,in intreaga noastra istorie am fost impartiti in doua clase mari.Oprimati si Opresori.Clase de mijloc nu prea am avut si ducem lipsa si azi.In afara unor persecutii reale din perioada1940-1943 ,evreii s-au aflat aproape intotdeauna in categoria Opresorilor si in cel mai bun caz intr-una de mijloc a unor privilegiati si profitori,mult prea rar intre Oprimati.
Totul a culminat cu prezenta mai mult decat majoritara a evreilor ,intre politrucii si tortionarii care ne-au adus nenorocirea bolsevica.Ceea ce au facut acei evrei rusofoni, intrece cu mult pogromurile de care sunt acuzati romanii ,sub dictatura militaro-legionara.
...cinic!?., la Jan 26 2010, 08:12 PM, a spus:
draga 'Burel001', sper sa nu fiu dezagreabil daca iti relev faptul ca Evreul a pus in discutie o tema generala care a fost recunoscuta de statul roman, fara sa faca referire la persoane.
unii useri au sarit ca arsi insultandu-l in fel si chip pe Evreul iar el la randul lui a raspuns in acelas mod, ceea ce nu numai ca contravine regulamentului ci si utilitatii dezbarerii.
daca un evreu, un tatar sau un roman imi atrage atentia ca sant descheiat la prohab ce trebuie sa fac, ii dau o palma sau ii multumesc si-mi cer scuze?
Nu stiu ce motive a avut statul roman sa recunoasca ceva,dar banuiesc ca a fost fortat sa o faca.Odata cu recunoasterea unor greseli ale noastre, asteptam sa fie recunoscute si nedreptatile pe care poporul roman le-a suferit.Recunoasterea unilaterala eu personal nu o accept ,ca atare nu ma simt descheiat la prohab.Accept insa regula democratica de a ma supune legii ,chiar daca protestez, pasnic bineinteles .