florianb, la Dec 18 2009, 06:42 AM, a spus:
Slabut ca explicatie, cum bine zici.
Biserica crestina a sustinut multe traznai de-a lungul timpului, inclusiv ca Soarele se invirte in jurul Pamintului si ca Pamintul este plat si sta pe loc (a se vedea Giordano Bruno sau Galileo Galilei).
Biserica crestina sustine ca dupa moarte sufletul merge ori in Rai ori in Iad. Pe baza acestui concept era de preferat sa suferi de chinuri in aceasta viata decit sa suferi o vesnicie dupa moarte in Iad. Asa se justifica convertirea prin tortura sau ardere pe rug a ereticilor si necredinciosilor; adica ii chinuiau un pic acum, dar ii scapau de chinurile vesnice ale Iadului.
Abia tirziu biserica catolica (nu si cea ortodoxa), dindu-si seama de greseala, a introdus conceptul de Purgatoriu, un loc unde sufletele pacatoase se pot izbavi si scapa din Iad. De ce zic greseala? Pentru ca conform Evangheliei, tilharul de pe cruce de linga Isus care s-a cait in ultima clipa a fost mintuit, in timp ce dupa moarte odata ajuns in Iad pentru vesnicie asa ceva nu era posibil.
Biserica crestina sta foarte slab la capitolul "ce se intimpla cu sufletul dupa moarte", unde are o viziune simplista si copilareasca, cu Raiul si Iadul (care probabil prindea bine la masele needucate acum 1-2000 de ani, dar acum nu mai tine), de aceea mie unul mi se pare ipoteza reincarnarii a orientalilor mai plauzibila (ca si varianta crestina, ambele sint doar ipoteze, pentru ca nu au fost dovedite cert inca).
Dar iarasi dam in teorie in loc de practica?
Biserica crestina se exprima in societate prin reprezentanti care sunt si ei oameni, mai buni sau mai putin buni. Din cate inteleg eu, de-a lungul timpului, raul facut de biserica, minciunile (directe sau concepte false ca cel al purgatoriului de exemplu), nu sunt alceva decat neintelegerea textelor numite sacre.
Pe scurt, greselile bisericii ca institutie tin de interpretarile subiective, proasta intelegere a textelor. Daca ai lasa niste tratate stiintifice in mainile unor salbateci, probabil cine stie ce traznai ar incerca sa construiasca.

Ca dovada ca textele au un subiect greu de inteles si de experimentat daca nu este studiat serios si cu multa maturitate, sunt acei cativa care reusesc sa inteleaga corect textele ne demonstreaza prin "miracole" legile divine in actiune, confirmandu-ne totodata valoarea Bibliei. Cum a spus si Gustavo Rol,
"nu posed nici un secret, totul este in Biblie", si mai spunea
"aceste lucruri sunt secrete tocmai pentru ca nu sunt deloc secrete".
Uite citatul intreg:
Si fa gran caso dei miei esperimenti e li si vuole collocare tra i fenomeni dei quali si occupano tanto insigni studiosi di metapsichica e parapsicologia. Si vorrebbe scoprire il meccanismo: che io fornissi alla scienza sufficienti elementi per vagliarli, classificarli e forse riprodurli senza la mia partecipazione. Delusi e convinti che non v'è manipolazione, si attende da me la rivelazione di formule, di procedimenti e di conoscenze che proprio non posseggo. Sono segreti, questi, che non è dato di tramandare appunto perchè segreti non lo sono affatto. Si possono invece intuire, proprio come è successo a me e ad altri. Questa forma di rivelazione è profonda e altissima, tale appunto da escludere, per la sua natura, qualsiasi speculazione metafisica.
http://www.gustavoro...g/pensiero.html
Se face mare zarva de experimentele mele, si se vrea sa fie clasificate printre fenomenele de care se ocupa multi distinsi studiosi de metafizica si parapsihologie. Ar vrea sa descopere mecanismul: ca eu sa furnizez stiintei suficiente elemente pentru a le valida, clasifica si poate a le reproduce fara participarea mea. Dezamagiti si convinsi ca nu e manipulare, se asteapta de la mine dezvaluirea unor formule, procedee si cunostinte pe care eu chiar nu le posed. Sunt secrete acestea, care nu se pot transmite, tocmai pentru ca nu sunt secrete. Se pot de altfel intui, chiar cum mi s-a intamplat mie si altora. Aceasta forma de revelatie e profunda si foarte inalta, astfel incat, exclude prin natura sa orice speculatie metafizica.
Deci spune in alte cuvinte ca singura modalitate de a intelege si a transmite este doar printr-un nivel superior al constiintei -
constiinta sublima - cum o defineste.
Deci biserica e constituita in cea mai mare parte din oameni care inteleg putin, dar mai grav din unii care au inteles si inteleg gresit textele sacre, lucru care a dus la ce s-a intamplat in istorie. Cand ai puterea si persisti in greseala, devii despot/demon
atat in politica cat si in religie in egala masura.
Kether, la Dec 18 2009, 07:36 AM, a spus:
Ar fi absurd sa se confunde reincarnarea cu reintoarcerea. Ar fi eronat sa credem ca egoul, legiune a eurilor tenebroase, sinistre si inferioare s-ar putea reincarna.
Exact problema asta mi-am pus-o si eu. Intr-adevar e absurd sa pastrezi egoul de-a lungul mai multor vieti, cat timp obiectivul este sa-l elimini definitiv.

Dar nu se potriveste si daca consideri prima incarnare. Te nasti cu un ego maxim? Ar fi ca si cum s-ar naste copiii cu barba alba la prima incarnare. Nu se potriveste cu natura.
In natura, ce se naste este initial inocent si se formeaza pe parcurs.
-
-
-
Kether, la Dec 18 2009, 07:36 AM, a spus:
Ar fi absurd sa se confunde reincarnarea cu reintoarcerea. Ar fi eronat sa credem ca egoul, legiune a eurilor tenebroase, sinistre si inferioare s-ar putea reincarna.
Pentru Calauza: confuzia s-ar putea sa fie exact asta pe care ne-o semnaleaza Kether.
Aceasta postare a fost editata de Pippo: 18 December 2009 - 11:58 AM