sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Burebista Am avut si conducatori mareti! Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 01 September 2011 - 02:41 PM

Vezi postareaGiurgiu Crisan, la 01 September 2011 - 09:30 AM, a spus:

dacă Moldova este din limba dacilor atunci şi alte denumiri se spuneau cu O, nu cu A de ex SUCIDOVA, nu SUCIDAVA, asa cum au scris romanii care după cum se stie stīceau multe denumiri străine lor.

De unde ai tras concluzia ca dova este sufix? Si chiar daca ar fi, de ce trebuie neaparat ca DOVA sa fie egal cu DAVA? E ca si cum am spune COPAC=CAPAC . Oricum, teoria consacrata este MOLDOVA=MOLDO-(VAR), va(r) fiind sufixul .,insemnand oras in slavona, iar moldo substantiv in genitiv , nominativul fiind molda. Traducerea inca nu a fost gasita, daca e sa nu dam crezare legendei cu cateaua Molda .....
Ca sa nu mai specific ca in slavona Moldova se citeste Maldava, deci pe orice cale as lua-o teoria ta e cam in aer.....
1

#22 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 25-November 09

Scris 01 September 2011 - 03:11 PM

Vezi postareaGiurgiu Crisan, la 01 September 2011 - 09:30 AM, a spus:

Sīnt numeroase toponime poloneze care se explică doar prin romīnă printre care celebrul KRAKOW care se pronunţă KRAKOU īn poloneză.

In polona Kraków nu se pronunta deloc asa cum ai spus.

Se pronunta [krakuv], cu v-ul final aproape ca un f.
1

#23 Utilizator offline   Calin_turcan 

• Mătrăgună
  • PipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 23-August 11

Scris 01 September 2011 - 04:54 PM

Vezi postarealynxul_negru, la 01 September 2011 - 03:11 PM, a spus:

dă-l în măsa de cuvinte analizează idea în general uitate pe you tube la: Patrimoniul_dacilor_pe_apa_sambetei_Rafael_Udriste_partea_1, 2, și 3,

la fel:
Dacia_Razboaie_uitate_-_Partea_I-a, II, III,

Potopul Partea a I-a, II-a, III-a

Vezi postareaAseneth, la 01 September 2011 - 02:41 PM, a spus:

Ca sa nu mai specific ca in slavona Moldova se citeste Maldava, deci pe orice cale as lua-o teoria ta e cam in aer.....

nu știu care slavonă o ai în vedere dar moldova în rusă e maldavia, iar moldovenii maldavane

Aceasta postare a fost editata de Calin_turcan: 01 September 2011 - 05:00 PM

0

#24 Utilizator offline   Giurgiu Crisan 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 19-January 10

Scris 01 September 2011 - 05:37 PM

Vezi postareaCalin_turcan, la 01 September 2011 - 01:49 PM, a spus:

1. noi nu vorbm latina populară nici cea vulgară dacă ar fi așa ai găsi prin italia oameni care vorbesc aceiași limbă
2. slavizarea lingvistică constă īn folosirea īn vorbire a cuvintelor ruse dar nu īn schimbarea totală a limbii vorbite
3. toponime sunt și īn alte limbi
4. și republica moldova și romania vorbesc limba dacică dacia a fost cucerită pe doar 14% ce face imposibilă versiunea cu īnvățatul
5. italienii (romanii) nu au putu cuceri dacia militar au cucerit o parte din ea ideologic, schimbīnd denumirea limbii și țării.

punctul tău 2 asta sunt toate schimbările introduse īn limba dacică pe care le-aui putut introduce italienii.

1.Da, nu vorbim asa ceva.
2.noi nu folosim si nu am folosit cuvinte rusesti.Neologiesmele din rusa sint citeva doar.
3.de acord
4.romanii au cucerit regatul dacic din Banat. Nu stiu ce au cucerit ei ideologic.Poate i-au cucerit fara sa vrea pe romīni mai tīrziu.

Vezi postareaAseneth, la 01 September 2011 - 02:41 PM, a spus:

De unde ai tras concluzia ca dova este sufix? Si chiar daca ar fi, de ce trebuie neaparat ca DOVA sa fie egal cu DAVA? E ca si cum am spune COPAC=CAPAC . Oricum, teoria consacrata este MOLDOVA=MOLDO-(VAR), va(r) fiind sufixul .,insemnand oras in slavona, iar moldo substantiv in genitiv , nominativul fiind molda. Traducerea inca nu a fost gasita, daca e sa nu dam crezare legendei cu cateaua Molda .....

După formă. Seamană cu alte sufixe: Loviştea, Săliştea, Lostriştea sau Bucureşti, Tīncăbeşti, Giuleşti...sau Sadova, Rahova, Gladova
Īn limbile analitice aşa cum şi romīna este nu se fac īmperecheri de cuvinte aşa ca īn cela sintetice , de ex germană.: Karl stadt, Eisenhutten stadt, unde ultima parte este un substantiv.Dacă limba tracă a fost analitică atunci DAVA nu poate fi un substantiv pt că nici o limbă analitică nu formează aşa cuvinte.
Nu e caşi cum am spune că COPAC=CAPAC. E vorba de modificarea numelor de către străini, īn acest caz romani, modificare ce este clar dovedită īn multe cazuri.Tot aşa modificăm şi noi unele denumiri străine.Toţi fac aşa.
Moldovar e doar o presupunere care nu are nici bază teoretică pt că VAR nu e īn slavonă cuci īn maghiară.E prescurtarea de la VAROD. Īn orice caz dacă e VAR este substantiv,nu sufix.
Nu stiu cum se citeste in slavona pt că slavona nu mai există de secole.In rusă se citeşte Maldavia, dar aceea nu e slavonă.Nu poate fi denumire slavonă MOLDOVA pt că dacă ar fi aşa am găsi denumiri de acest tip īn ţările cu limbi SLAVE: Rusia,Polonia, Bulgaria, Iugoslavia, ori vedem că nu sīnt. Rīul ce trece prin Praga se numeşte Moldau, dar e numită aşa īn limba germană pt că īn limba cehă ea se numeşte Vīltava.Pt mine e curios că se numeşte aşa īn germană.

Vezi postarealynxul_negru, la 01 September 2011 - 03:11 PM, a spus:

Bine. Cunosc citva polonezi.Am sa-i intreb. Eu chiar am fost acolo si asa am auzit.Poate am auzit gresit, adica poate mi s-a parut mie asa. Īn orice caz nemţii spun oraşului CRACAU (se scrie KRAKOW).Asta e 100% sigur. Oricum cuvīntul nu are sene adică nu īnseamnă ceva nici īn germană şi nici īn poloneză. Aşa spune istoricul Mircea Dogaru şi eu cred că a dicutat cu unii lingvişti īnainte de a avansa aşa o ipoteză.
0

#25 Utilizator offline   Calin_turcan 

• Mătrăgună
  • PipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 23-August 11

Scris 01 September 2011 - 09:52 PM

Vezi postareaGiurgiu Crisan, la 01 September 2011 - 05:37 PM, a spus:

4.romanii au cucerit regatul dacic din Banat. Nu stiu ce au cucerit ei ideologic.Poate i-au cucerit fara sa vrea pe romīni mai tīrziu.

romanii=italieni după prezența sa pe teritoriul daciei au influențat intelectualii īn așa fel ca aceștia să numească țara dacia, romania limba dacică, romānă
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Istoria evreilor in Antichitate (V.T.) s_s_s  50 17.943