Cavalerul_Jedi, la Nov 4 2009, 09:59 PM, a spus:
Poligamia complica enorm ecuatia.
Gresit 'maestre' Jedi...
Nu complica nimic. Oricum, aici este vorba numai de gimnastica mentala (care lipseste cu desavarsire la romani) de tipul: '
Sa ne imaginam ca', un exercitiu de altfel foarte util si recomandat deoarece pune la treaba intelectul si intarzie aparitia bolii Alzheimer.
Mai intai de toate > dintre toate functiile fiziologice ale fiintei umane, functia sexuala este cea mai strict reglementata si supravegheata de societate. In lumea civilizat, individul
consimte, conform formulei consacrate - de bunavoie si nesilit de nimeni - cel putin la nivel declarativ, sa-si limiteze drastic exercitarea functiei sale de reproducere exclusiv in interiorul institutiei casatoriei monogame. Facand o analogie cu o alta functie fiziologica a fiintei umane, sa zicem digestia, este ca si cum la un moment dat al vietii noastre am promite sa nu mai mancam altceva pana la moarte decat, sa zicem, ciorba de fasole.
DISERTATIUNE: (sorry, no link)
Restângere sexuală teribilă, (cvasi)voluntară a libertăţii individului, restrangere in vigoare si azi, cel putin formal, chiar in cele mai democratice tari ale lumii, perpetuată pe parcursul a mii de ani, susţinută de marile religii, atent vegheată de opinia publică şi impusă administrativ de puterea politică, nu poate fi decât rezultatul unor raţiuni adânci care au impus speciei umane aceasta solutie. Câteva din raţiunile (nu nepărat în ordinea importanţei şi fără a avea pretenţia că le epuizez) care au impus disciplina sexuală şi căsatoria monogamă ca etalon pentru lumea civilizată ar fi:
- raţiuni legate de igiena publică
...este bine cunoscută existenţa unor boli foarte grave care se transmit pe cale sexuala. Nu foarte demult sifilisul era la fel de incurabil ca şi HIV. Apropierea fizică dintre indivizi contribuie de asemenea la răspândirea multor altor boli infecţioase, chiar dacă acestea nu se transmit neapărat pe cale sexuală. Deşi probabil nu aveau cunoştinţe de microbiologie, strămoşii noştri au intuit sau li s-a revelat, ca măsură elementară de profilaxie şi supravieţuire a rasei umane, reglementarea şi limitarea contactelor fizice dintre indivizi. Desigur nu poate fi vorba de protecţie totală, societatea nu poate exista fără contacte între indivizi, este vorba doar de micşorarea riscurilor şi de limitarea pierderilor.
- raţiuni de ordin genetic
...incă din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat, au intuit sau li s-a revelat faptul că urmaşii rezultaţi în urma contactelor sexuale dintre rude apropiate suferă adesea de malformaţii congenitale. Aceasta este şi cauza pentru care este incriminat incestul. În fond relaţiile sexuale, liber consimţite, dintre persoane adulte care sunt şi rude apropiate nu produc nici suferinţă şi nici nu prezintă pericol social. Din punct de vedere genetic sunt însă contraindicate. Nu se ştie dacă aceasta este o eroare de design a maşinăriei umane sau a fost prevăzută intenţionat de către natură. În scopul împiedicării degenerării rasei umane a fost necesară reglementarea procreerii urmaşilor astfel încât să fie cunoscută genealogia după tată (macar din punct de vedere oficial) şi mamă a fiecărui individ...desigur este posibil incestul involuntar datorită relaţiilor nelegitime, violurilor colective, etc, dar aceste cazuri sunt rare, marea majoritate a populaţiei într-o societate evoluată este disciplinată şi conformista (de aceea şi apucă să ajungă societate evoluată, altfel s-ar destrăma de timpuriu) astfel că riscul este minimizat.
- reglementarea proprietăţii
...o componentă importantă a societăţilor evoluate o constituie reglementarea strictă a proprietăţii, care cuprinde şi transferul acesteia către urmaşi. Şi poate fi vorba nu numai de bunuri materiale ci şi de anumite drepturi. A fost mediatizat de curând cazul văduvei unui mare actor care era într-o dispută juridică complicată cu socrul şi cu cumnata sa pentru drepturile de autor ale soţului său decedat. Şi este vorba de un caz simplu, al unei căsătorii monogame. Să ne gândim la cazul mai multor soţi si soţii, în ipoteza unor căsătorii poligame, cu socrii şi cumnaţii lor, nemaivorbind de eventualii copii. Ca fapt divers, prima grijă a unui sultan nou instalat era să pună să fie sugrumaţii fraţii lui vitregi, rezultaţi din combinaţia dintre tatăl său şi celelalte soţii din harem. Într-adevăr o soluţie simplă a unei probleme juridice complicate. Din păcate sau din fericire, cum vreţi, această soluţie nu mai poate fi aplicată azi.
- raţiuni economice şi sociale
...intr-o societate bazată pe căsătoria monogamă, aceasta garantează celor doi soţi, teoretic cel puţin, exclusivitate reciprocă din punct de vedere sexual. Simultan, interzice, teoretic cel puţin, exercitarea funcţie sexuale în afara casătoriei. În acest fel societatea, sub ameninţarea pedepsei sau a oprobiului opiniei publice, stopează o vânătoare sexuală prelungită şi continuă, care ar ocupa majoritatea timpului şi ar epuiza întrega energie a membrilor săi. Odată căsătorit, având un partener asigurat dar şi forţat să se limiteze la acesta, individul mediu, conformist şi disciplinat, care formează majoritatea populaţiei societăţilor evoluate, se linişteşte sexual, canalizându-şi energia în alte scopuri. De exemplu se poate concentra pe acumularea unor bunuri materiale. Spre deosebire de vânătoarea sexuală perpetuă, preocuparea individului pentru acumularea de bunuri (uneori impinsa pana la absurd), oricât ar parea de cinică afirmaţia, este extrem de benefică pentru societate deoarece il constrânge pe individ sa fie productiv, inventiv şi ataşat unui sistem de reguli.
Acest mic document mi-a dat de gandit...sa vedem daca are acelasi efect si la altii...
Naeema, la Nov 4 2009, 10:39 PM, a spus:
Hai sa-ti spun o chestie Jedi. Acum multi ani,in Ontario a fost propusa o lege prin care sa se permita si femeilor sa umble fara sutien si bluza (deci la bustul gol) in public sau doar la plaja nu mai tin minte,dar mi se pare ca in public deoarece barbatii pot umbla prin oras fara tricou sau camasa pe ei.
Au fost proteste din partea gruparilor feministe care au sustinut aceasta propunere si intr-un sfarsit au castigat.Femeile au acelasi drept fara a fi sanctionate legal pentru expunere indecenta in public.Cu toate ca nu am vazut pe cineva pe strada dezbracata pana la brau,pointul este ca au voie fara sa fie arestate.
Si in ciuda faptului ca mie personal mi se pare ciudat sau poate chiar inappropriate ca o femeie sa umble la sanii goi pe strada sau pe plaja,totusi mi-am pus semnatura pe o petitie in suport al acestui drept. Daca o femeie doreste sa faca asta si nu prezinta un pericol social nu am dreptul sa-i interzic acest lucru doar pentru ca mie nu-mi convine.La urma urmei nu ma afecteaza...asa trebuie gandit.
Aceasta postare a fost editata de :GaGa: 04 November 2009 - 11:54 PM