sau Inregistrare

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

POLIGAMIA ...ca si curent social Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   Naeema 

• Urzica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 04 November 2009 - 11:19 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Nov 4 2009, 04:14 PM, a spus:

http://www.dsclex.ro...ri/c_fam.htm#c1
faptul ca ofiterul de stare civila citeste doar cateva din elementele codului familiei nu inseamna ca numai alea sunt relevante. :roll:

Si care dintre aceste responsabilitati nu ar putea fi puse in practica daca cineva este poligam? Daca un om are mai mult de un partener asta inseamna ca va respecta contractul doar in legatura cu unul dintre ei pe cand cu ceilalti nu?
Dupa cum o persoana are aceste responsabilitati pentru primul partener le va avea si pentru ceilalti.

Vad aici clauza asta Art. 5. - Este oprit să se căsătorească bărbatul sau femeia care este căsătorită.
De ce anume? Se da vreun motiv sau doar se spune ca nu ai voie? Unde este explicatia rezonabila care ar trebui sa urmeze acestei clauze legale ?
Cu ce drept interzice guvernul, unei persoane o casatorie multipla? Si pe ce isi bazeaza aceasta interdictie ? Vrei sa-ti spun eu? In ciuda faptului ca multe guverne in ziua de azi se considera seculare,neoficial unele legi si decizii se iau in baza ideii de moralitate crestina. Pentru ca un guvern intradevar laic nu ar interzice omului mai multi parteneri legali sau chiar statut de matrimoniu legal la parteneri de acelasi sex.Un guvern secular nu ar interzice femeii dreptul la avort pe motiv ca este imoral asa ceva.

Aceasta postare a fost editata de Naeema: 04 November 2009 - 11:30 PM

0

#22 Utilizator offline   :GaGa 

• Sugar Baby Love
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 16-September 08

Scris 04 November 2009 - 11:34 PM

Vezi postareaDida_James, la Nov 4 2009, 07:35 AM, a spus:

Gaga,nu stiu ce-ai priceput tu din intrebarea mea, dar ai dat-o cotita cu raspunsul...eu te-am rugat sa zici pe bune daca esti ok sa stii ca oficial, in public, partenera/ ul pe care sa zicem ca-l iubesti la un moment dat, are mai multe relatii, la fel de oficiale ca cea cu tine. atat.

Mai baga o data ochiul la postul meu...poate vei vedea raspunsul !!! :roll:

Vezi postareaMoselAnca, la Nov 4 2009, 12:04 PM, a spus:

Poligamia s-ar limita numai in cazul femeilor? sau ar fi admisa si poliandria :salut:?

Naeema a explicat deja sensul poligamiei, poliandriei, poliginiei...
0

#23 Utilizator offline   Naeema 

• Urzica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 04 November 2009 - 11:39 PM

Hai sa-ti spun o chestie Jedi. Acum multi ani,in Ontario a fost propusa o lege prin care sa se permita si femeilor sa umble fara sutien si bluza (deci la bustul gol) in public sau doar la plaja nu mai tin minte,dar mi se pare ca in public deoarece barbatii pot umbla prin oras fara tricou sau camasa pe ei.
Au fost proteste din partea gruparilor feministe care au sustinut aceasta propunere si intr-un sfarsit au castigat.Femeile au acelasi drept fara a fi sanctionate legal pentru expunere indecenta in public.Cu toate ca nu am vazut pe cineva pe strada dezbracata pana la brau,pointul este ca au voie fara sa fie arestate.
Si in ciuda faptului ca mie personal mi se pare ciudat sau poate chiar inappropriate ca o femeie sa umble la sanii goi pe strada sau pe plaja,totusi mi-am pus semnatura pe o petitie in suport al acestui drept. Daca o femeie doreste sa faca asta si nu prezinta un pericol social nu am dreptul sa-i interzic acest lucru doar pentru ca mie nu-mi convine.La urma urmei nu ma afecteaza...asa trebuie gandit.
0

#24 Utilizator offline   :GaGa 

• Sugar Baby Love
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 16-September 08

Scris 04 November 2009 - 11:55 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Nov 4 2009, 09:59 PM, a spus:

Poligamia complica enorm ecuatia.

Gresit 'maestre' Jedi...Nu complica nimic. Oricum, aici este vorba numai de gimnastica mentala (care lipseste cu desavarsire la romani) de tipul: 'Sa ne imaginam ca', un exercitiu de altfel foarte util si recomandat deoarece pune la treaba intelectul si intarzie aparitia bolii Alzheimer. :roll:

Mai intai de toate > dintre toate functiile fiziologice ale fiintei umane, functia sexuala este cea mai strict reglementata si supravegheata de societate. In lumea civilizat, individul consimte, conform formulei consacrate - de bunavoie si nesilit de nimeni - cel putin la nivel declarativ, sa-si limiteze drastic exercitarea functiei sale de reproducere exclusiv in interiorul institutiei casatoriei monogame. Facand o analogie cu o alta functie fiziologica a fiintei umane, sa zicem digestia, este ca si cum la un moment dat al vietii noastre am promite sa nu mai mancam altceva pana la moarte decat, sa zicem, ciorba de fasole. :crazy:

DISERTATIUNE: (sorry, no link)

Restângere sexuală teribilă, (cvasi)voluntară a libertăţii individului, restrangere in vigoare si azi, cel putin formal, chiar in cele mai democratice tari ale lumii, perpetuată pe parcursul a mii de ani, susţinută de marile religii, atent vegheată de opinia publică şi impusă administrativ de puterea politică, nu poate fi decât rezultatul unor raţiuni adânci care au impus speciei umane aceasta solutie. Câteva din raţiunile (nu nepărat în ordinea importanţei şi fără a avea pretenţia că le epuizez) care au impus disciplina sexuală şi căsatoria monogamă ca etalon pentru lumea civilizată ar fi:

- raţiuni legate de igiena publică

...este bine cunoscută existenţa unor boli foarte grave care se transmit pe cale sexuala. Nu foarte demult sifilisul era la fel de incurabil ca şi HIV. Apropierea fizică dintre indivizi contribuie de asemenea la răspândirea multor altor boli infecţioase, chiar dacă acestea nu se transmit neapărat pe cale sexuală. Deşi probabil nu aveau cunoştinţe de microbiologie, strămoşii noştri au intuit sau li s-a revelat, ca măsură elementară de profilaxie şi supravieţuire a rasei umane, reglementarea şi limitarea contactelor fizice dintre indivizi. Desigur nu poate fi vorba de protecţie totală, societatea nu poate exista fără contacte între indivizi, este vorba doar de micşorarea riscurilor şi de limitarea pierderilor.

- raţiuni de ordin genetic

...incă din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat, au intuit sau li s-a revelat faptul că urmaşii rezultaţi în urma contactelor sexuale dintre rude apropiate suferă adesea de malformaţii congenitale. Aceasta este şi cauza pentru care este incriminat incestul. În fond relaţiile sexuale, liber consimţite, dintre persoane adulte care sunt şi rude apropiate nu produc nici suferinţă şi nici nu prezintă pericol social. Din punct de vedere genetic sunt însă contraindicate. Nu se ştie dacă aceasta este o eroare de design a maşinăriei umane sau a fost prevăzută intenţionat de către natură. În scopul împiedicării degenerării rasei umane a fost necesară reglementarea procreerii urmaşilor astfel încât să fie cunoscută genealogia după tată (macar din punct de vedere oficial) şi mamă a fiecărui individ...desigur este posibil incestul involuntar datorită relaţiilor nelegitime, violurilor colective, etc, dar aceste cazuri sunt rare, marea majoritate a populaţiei într-o societate evoluată este disciplinată şi conformista (de aceea şi apucă să ajungă societate evoluată, altfel s-ar destrăma de timpuriu) astfel că riscul este minimizat.

- reglementarea proprietăţii

...o componentă importantă a societăţilor evoluate o constituie reglementarea strictă a proprietăţii, care cuprinde şi transferul acesteia către urmaşi. Şi poate fi vorba nu numai de bunuri materiale ci şi de anumite drepturi. A fost mediatizat de curând cazul văduvei unui mare actor care era într-o dispută juridică complicată cu socrul şi cu cumnata sa pentru drepturile de autor ale soţului său decedat. Şi este vorba de un caz simplu, al unei căsătorii monogame. Să ne gândim la cazul mai multor soţi si soţii, în ipoteza unor căsătorii poligame, cu socrii şi cumnaţii lor, nemaivorbind de eventualii copii. Ca fapt divers, prima grijă a unui sultan nou instalat era să pună să fie sugrumaţii fraţii lui vitregi, rezultaţi din combinaţia dintre tatăl său şi celelalte soţii din harem. Într-adevăr o soluţie simplă a unei probleme juridice complicate. Din păcate sau din fericire, cum vreţi, această soluţie nu mai poate fi aplicată azi.

- raţiuni economice şi sociale

...intr-o societate bazată pe căsătoria monogamă, aceasta garantează celor doi soţi, teoretic cel puţin, exclusivitate reciprocă din punct de vedere sexual. Simultan, interzice, teoretic cel puţin, exercitarea funcţie sexuale în afara casătoriei. În acest fel societatea, sub ameninţarea pedepsei sau a oprobiului opiniei publice, stopează o vânătoare sexuală prelungită şi continuă, care ar ocupa majoritatea timpului şi ar epuiza întrega energie a membrilor săi. Odată căsătorit, având un partener asigurat dar şi forţat să se limiteze la acesta, individul mediu, conformist şi disciplinat, care formează majoritatea populaţiei societăţilor evoluate, se linişteşte sexual, canalizându-şi energia în alte scopuri. De exemplu se poate concentra pe acumularea unor bunuri materiale. Spre deosebire de vânătoarea sexuală perpetuă, preocuparea individului pentru acumularea de bunuri (uneori impinsa pana la absurd), oricât ar parea de cinică afirmaţia, este extrem de benefică pentru societate deoarece il constrânge pe individ sa fie productiv, inventiv şi ataşat unui sistem de reguli.

Acest mic document mi-a dat de gandit...sa vedem daca are acelasi efect si la altii...

Vezi postareaNaeema, la Nov 4 2009, 10:39 PM, a spus:

Hai sa-ti spun o chestie Jedi. Acum multi ani,in Ontario a fost propusa o lege prin care sa se permita si femeilor sa umble fara sutien si bluza (deci la bustul gol) in public sau doar la plaja nu mai tin minte,dar mi se pare ca in public deoarece barbatii pot umbla prin oras fara tricou sau camasa pe ei.
Au fost proteste din partea gruparilor feministe care au sustinut aceasta propunere si intr-un sfarsit au castigat.Femeile au acelasi drept fara a fi sanctionate legal pentru expunere indecenta in public.Cu toate ca nu am vazut pe cineva pe strada dezbracata pana la brau,pointul este ca au voie fara sa fie arestate.
Si in ciuda faptului ca mie personal mi se pare ciudat sau poate chiar inappropriate ca o femeie sa umble la sanii goi pe strada sau pe plaja,totusi mi-am pus semnatura pe o petitie in suport al acestui drept. Daca o femeie doreste sa faca asta si nu prezinta un pericol social nu am dreptul sa-i interzic acest lucru doar pentru ca mie nu-mi convine.La urma urmei nu ma afecteaza...asa trebuie gandit.

:o: :tease: :salut: :cry: :doh:

Aceasta postare a fost editata de :GaGa: 04 November 2009 - 11:54 PM

0

#25 Utilizator offline   Naeema 

• Urzica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 05 November 2009 - 12:10 AM

Un articol interesant si slava domnului scris in romaneste.Chiar ca nu aveam chef sa traduc.

Interactiuni
Liberalism, democratie, poligamie

http://andruska.wordpress.com/2009/03/28/l...atie-poligamie/
0

#26 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 19-November 07

Scris 05 November 2009 - 07:00 AM

Naeema, imi pare rau ca ai luat postarea mea drept ceva personal. chiar n-a fost nimic, dar absolut nimic spre directia ta. doar am exprimat ce e in mecla mea despre subiectul poligamie si binefacerile ei marete.

eu imi mentin parerea ca nimeni nu poate fi ok ca partenerul sa fie poligam, cu exceptia cazurilor de determinare religioasa, sociala, financiara etc.

cat despre mine, decat sa fiu dependenta financiar de un mascul si prin asta sa fiu fortata sa accept ce mi se impune, no thanks. da, voi tine capul sus mereu, indiferent ca voi trage la jug sau nu. atata timp cat posed o locuinta proprie si am putere de munca, chiar nu vad nici o justificare in a deveni dependenta de doo oo si de avioanele din ele. si nu ma refer la oole kinder cu surprize...

Gaga, nu stiu daca mi-ai raspuns sau nu, defapt nici nu inteleg ce va tot intreceti in articole din coduri si legi, cat absolut totul tine de aceptare sau nonacceptarea relatiilor multilateral dezvoltate.

asa, ca fapt divers, am sa va dau doo exemple din orasul meu...

un nene din apropiere a avut cu ani in urma o afacere din care curgeau bani cu galeata. a considerat bine si frumos ca pe langa familia initiala sa-si mai traga o familie, foarte oficial, dar evident, fara actul de la starea civila.
acum, dupa multi ani, soata initiala este umpic cam ...ciudata, ca sa ma exprin fin de tot, iar el , defapt ambii, bolnavi pana in maduva oaselor. copiii si i-au educat la fel, iar ei, la randul lor, au niste vieti de doi lei.

un fost miliardar din oras, la care am incercat sa muncesc si io cu un secol in urma, la fel, era celebru pentru poligamia oficiala si neobosita. acum e in ruina aproape totala, in timp ce partenerii de afaceri, mai inapoiati dpdv al pantalonilor, au ramas in picioare. ca sa nu mai spun ca copilu lu nenea asta, umpic mai mare ca mine, trebuie sa invarta de cateva ori bilutele de pe o numaratoare din aia .......antica si sa spuna cat fac doo cifre adunate. asta, evident, e o metafora.

n-am povestit asta ca o blamare, ci pur si aimplu am avut ocazia sa studiez pe viu, cum s-ar spune, cateva cazuri de familii poligame oficial.

concluzia mea....no thnaks. cui ii trebe, faca bors cu poligamie cu tot.
cea mai simpla e lipsa casatoriei si a angajamentului pe termen lung fata de o singura persoana. defapt eu una chiar incercam sa inteleg cine si unde a si cand a declansat sistemul asta de relatie eterna cu unul si acelasi partener, cand firea noastra umana se revolta pana la ceruri impotriva la asa ceva. oooops, da, tot religia. i'm still searching to find out answers. logic e ca, daca nu exista legamantul casniciei, e nul orice angajamenti si implicit, calcarea angajamentului.
deci, no duty, no guilt.....
0

#27 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 05 November 2009 - 08:58 AM

Vezi postareaNaeema, la Nov 4 2009, 11:19 PM, a spus:

Si care dintre aceste responsabilitati nu ar putea fi puse in practica daca cineva este poligam?

Sincer... nu ma prea intereseaza. :salut: nu am pus link-ul ala ca sa sustin atitudinea statului. Eu sunt de parere ca statul ar trebui sa se bage cat mai putin in viata oamenilor. Casatoria a devenit pentru mine o formalitate... nu tin musai sa o fac.

Vezi postareaNaeema, la Nov 4 2009, 11:39 PM, a spus:

Si eu asa fi semnat pentru asa ceva. As fi semnat si pentru casatorii civile intre persoane de acelasi sex si pentru multe alte lucruri de bun simt legate de egalitatea de drepturi sau de libertate.

Vezi postarea:GaGa, la Nov 4 2009, 11:55 PM, a spus:

Gresit 'maestre' Jedi...Nu complica nimic.

Vai dar nu la sex ma refeream, ala este ultimul lucru care l-ar interesa pe stat. Cred ca complica lucrurile dpdv al drepturilor economice. Complica lucrurile la fel cum complica si casatoria simpla viata unor persoane necasatorite. E ca si cum aceasta complicare ar fi.... accentuata. Nu zic ca nu se poate rezolva, evident ca se poate rezolva dpdv legal lucrul asta... dar inertia...e mare. :roll:

Vezi postareaNaeema, la Nov 5 2009, 12:10 AM, a spus:

Liberalism, democratie, poligamie

True, intr-o societate cu adevarat liberala si democrata, poligamia trebuie decriminalizata, la fel cum a fost decriminalizata si homosexualitatea.

Vezi postareaDida_James, la Nov 5 2009, 07:00 AM, a spus:

eu imi mentin parerea ca nimeni nu poate fi ok ca partenerul sa fie poligam, cu exceptia cazurilor de determinare religioasa, sociala, financiara etc.

Aaa... aici tin sa te contrazic. Faptul ca noi suntem educati sa fim monogami nu inseamna ca nu poate exista o poligamie la fel de valida. Exista ceva numit poliamorie care consta in a iubi mai multe persoane. Este o reactie de indepartare a atasarii de un singur individ o reactie de indepartare a limitarii pe care ti-o impui de a iubi o singura persoana. Sunt persoane care practica asa ceva si daca toate cele 3, 4, n persoane gandesc la fel, chiar poate functiona relativ armonios.
Nu-i pentru mine, nu-i pentru tine, nu-i pentru multa lume DAR exista. Deci sunt persoane ok cu poligamia partenerului pentru ca si ele sunt poligame.
0

#28 Utilizator offline   MoselAnca 

• Schwarze Schaf
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 11-April 07

Scris 05 November 2009 - 09:13 AM

Vezi postareaNaeema, la Nov 4 2009, 09:55 PM, a spus:

Interesanta concluzie prezinti.Deci prin urmare toti copii care au fost nascuti in casnicii poligame habar nu au cine e mama lor? Sau tatal sau ce anume vrei sa apui?
In locul tau as fi ingrijorata daca o femeie are vreo 10 soti...ai cui sunt copii nu invers.Noroc cu testul ADN ca altfel era la ghici daca se culca cu vreo 5 in aceiasi luna. :salut:

Prezint aceasta concluzie in cunostinta de cauza, cunosc o femeie care a trait 20 de ani intr-o comuna germana (daca nu sti comunele au aparut prin anii 60- 70 si au avut la baza dragostea libera intre membrii, femei si barbati) din Kommune 1, cea mai cunoscuta a facut parte si aceasta femeie... si din ceea ce mi-a spus ea am conclutionat ca sexul la comul nu aduce nimic bun.

Faptul ca tu te gandesti numai la familia traditionala musulmana, in care un barbat are dreptul sa se casatoreasca cu mai multe femei... e problema ta. Pe de alta parte femeia e egala cu barbatul in europa, asa incat si femeile ar avea acelasi drept de a se casatori cu mai multi barbati... de aici ar decurge in mod logic, faptul ca mai multi barbati ar putea fi casatoriti cu mai multe femei in acelasi timp, lucrul asta ar duce in plan legal la o debandada totala. O familie extinsa mixta in care traiesc mai multe femei in acelasi timp cu mai multi barbati... pricepi???? daca tot vorbesti de libertati :tease:

Tu si acum esti libera sa te mariti de cate ori vrei, dar numai cu un singur barbat pe rand! in timpul casatoriei esti la fel de libera sa admiti in casa ta 100 de amante oficiale, pe care sotul tau le poate trece in testament, in cazul in care el moare sa aiba acces la masa succesorala ( copiii rezultati din aceste relatii ii poate recunoaste si au drepturi depline de succesori..) sau ca sotul tau sa admita 100 de amanti oficiali carora sa le faci calendar iar copiii rezultati sa fie testati genetic sa se afle care al cui e :roll:

Eu prefer familia monogama, in care si asa sunt destule probleme in cazul in care exista copii din casatorii anterioare, plus foste neveste sau soti, plus foste relatii ale ambilor parteneri.. :o:

Fara sa fiu cinica eu consider ca o casatorie e un contract intre parti si nu e cazul sa facem acest contract mai complicat decat e in fapt.

Aceasta postare a fost editata de MoselAnca: 05 November 2009 - 09:16 AM

0

#29 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 19-November 07

Scris 05 November 2009 - 04:20 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Nov 5 2009, 08:58 AM, a spus:

Aaa... aici tin sa te contrazic. Faptul ca noi suntem educati sa fim monogami nu inseamna ca nu poate exista o poligamie la fel de valida. Exista ceva numit poliamorie care consta in a iubi mai multe persoane. Este o reactie de indepartare a atasarii de un singur individ o reactie de indepartare a limitarii pe care ti-o impui de a iubi o singura persoana. Sunt persoane care practica asa ceva si daca toate cele 3, 4, n persoane gandesc la fel, chiar poate functiona relativ armonios.
Nu-i pentru mine, nu-i pentru tine, nu-i pentru multa lume DAR exista. Deci sunt persoane ok cu poligamia partenerului pentru ca si ele sunt poligame.

stii ca gasesc eu extrem de interesant in postarea ta....termenii de educatie, impunere, limite. hai sa stam si sa ne gandim de unde provine ideea asta de casnicie, de legare, apoi de tradare, de adulter, de poligamie....

daca e sa ma iau dupa biblie, Moise zice extrem de clar ca, daca unui barbat nu-i mai place de cea cu care a ales sa convietuiasca la un moment dat in mod oficial, sa-i dea frumos cartea de despartie si gata, dar nu sa faca adulter pe ascuns, pe furatelea. eu exact la asta ma refeream cand intrebam pe Gaga daca e asa de ok ca partenerul sa fie poli oficial, in public.

tu spui ca exista persoane care sunt ok din pura placere si initiativa. atunci explica-mi de ce atatea drame si tragedii provocate de gelozii, de tradari de pasiuni etc. unde te invarti, dai numai peste din astea, la toate nivelurile.
de ce, Jedi...semnu-ntrebarii
0

#30 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 05 November 2009 - 04:30 PM

Vezi postareaDida_James, la Nov 5 2009, 04:20 PM, a spus:

tu spui ca exista persoane care sunt ok din pura placere si initiativa. atunci explica-mi de ce atatea drame si tragedii provocate de gelozii, de tradari de pasiuni etc. unde te invarti, dai numai peste din astea, la toate nivelurile.
de ce, Jedi...semnu-ntrebarii

Ce spui tu este echivalent cu: "daca exista soare pe cer de ce este intuneric in pesteri?"

Am spus ca exista posibilitatea poliamoriei nu ca este omniprezenta.
Ca sa-ti raspund si la intrebare, cauza pentru toate aceste drame este lipsa de constientizare.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Vreau sa ma casatoresc cu un egiptean
Cum pot obtine pt el permisul de sedere in Romania?
julia83  4 2.788
Replici noi Schimbare nume Lovele  15 4.118
Replici noi custodie
custodie
Razvan_78  5 1.287
Replici noi Drepturile parintilor asupra copilului major
Urgent!
pinkshine  7 3.484
Hot Topic (New) Divortul
Procedurile pentru divort
marinaru  66 13.068