sau Inregistrare

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

POLIGAMIA ...ca si curent social Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   :GaGa 

• Sugar Baby Love
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 16-September 08

Scris 02 November 2009 - 08:23 PM

Cod penal: Capitolul I - INFRACTIUNI CONTRA FAMILIEI

Bigamia

Art. 303
Incheierea unei noi casatorii de catre o persoana casatorita se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Persoana necasatorita care se casatoreste cu o persoana pe care o stie casatorita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Faptele prevazute in prezentul articol nu se sanctioneaza daca prima sau cea de-a doua casatorie este declarata nula pentru alt motiv decat bigamia.

> pe de alta parte, acelasi cod penal spune ca:

Titlul II - INFRACTIUNEA; Capitolul I - DISPOZITII GENERALE

Trasaturile esentiale ale infractiunii:

Art. 17
Infractiune este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale.

As dori sa mi se explice care este pericolul social pe care il prezinta poligamia. Eu nu vad nici unul. Din contra, pot considera ca monogamia, ca singura forma de casatorie legal acceptata, poate induce in mintea unui sot sau sotii care isi considera partenerul ca fiind doar al sau, o oarecare legitimitate atunci cand ajunge sa il pedepseasca pentru o reala sau imaginara infidelitate - si sunt nenumarate crime oribile produse din gelozie, iar acesta e doar un exemplu.

Ar fi normal ca un barbat sau o femeie sa se poata casatori cu oricati parteneri doreste daca aceasta se petrece in urma unui consimtamant liber exprimat. Nu vad pericolul social. Cu ce i-ar incomoda pe altii o asemenea situatie ??? Ce prejudiciu le-ar aduce ???

Si, apropos, vrajitoarele trebuie arse pe rug. :lol: O mostenire de Evul Mediu si una foarte intunecata, acest articol din codul penal.

0

#2 Utilizator offline   american :) 

• proud to be an American
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 03-November 08

Scris 02 November 2009 - 08:33 PM

Vezi postarea:GaGa, la Nov 2 2009, 10:23 AM, a spus:

Din contra, pot considera ca monogamia, ca singura forma de casatorie legal acceptata, poate induce in mintea unui sot sau sotii care isi considera partenerul ca fiind doar al sau, o oarecare legitimitate atunci cand ajunge sa il pedepseasca pentru o reala sau imaginara infidelitate ...

Cunosti multi prin cercul tau care ar face asa ceva? :lol: Si daca ar face-o cu o nevasta/sot, de ce nu ar face-o si cu doua, trei, patru etc. ?
0

#3 Utilizator offline   :GaGa 

• Sugar Baby Love
  • PipPipPipPip

Scris 02 November 2009 - 08:40 PM

Vezi postareaamerican :), la Nov 2 2009, 07:33 PM, a spus:

Cunosti multi prin cercul tau care ar face asa ceva? ;) Si daca ar face-o cu o nevasta/sot, de ce nu ar face-o si cu doua, trei, patru etc. ?

Pai draga, alegerea trebuie sa apartina fiecaruia - si ca nu vad cum o familie poligama ar putea constitui un pericol social, pentru ca poligamia sa fie considerata infractiune. Ca si in cazul unei familii poligame ar putea fi probleme, de acord, dar asta, o stim, se intampla si in cazul familiilor monogame, si in cazul cuplurilor care traiesc in concubinaj, si in cazul celor care aleg in mod deliberat castitatea. :>

Au fost nenumarate scandaluri iscate de persoane care au ales deliberat castitatea si care au molestat copii. Cum ar fi daca de aici s-ar trage concluzia ca alegrea castitatii de catre o persoana ar reprezenta pericol social si o astfel de alegere ar fi incriminata de codul penal ? Cum ar fi daca abstinenta ar fi declarata imorala si, mai mult, infractiune, fiinca, in anumite situatii, cei care au ales-o au devenit monstrii ? Bineinteles ca ar fi absurd. :lol:

In concluzie: Asa cum defineste codul penal infractiunea, poligamia nu poate fi considerata infractiune fiindca nu presupune pericol social. Daca cineva cunoaste pericolul social presupus de poligamie in sine, il rog sa mi-l arate. :hi:

Bineinteles ca poti avea sau nu amanta/ amanti, adulterul nu mai e considerat infractiune, bineinteles ca sotul/sotia poate fi sau nu de acord cu asta. Insa daca un numar de persoane aleg, fiindca asa doresc, sa traiasca in comun intr-o familie, fara a-i deranja pe ceilalti, nu vad de ce legea le-ar interzice-o si, mai mult, i-ar cataloga ca infractori. :P

E pur si simplu absurd... dincolo de contradictia din codul penal pe care am aratat-o.
0

#4 Utilizator offline   Sikaryan 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-March 07

Scris 02 November 2009 - 11:43 PM

Topic mutat la legislatie!
0

#5 Utilizator offline   Dingo25 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-December 08

Scris 03 November 2009 - 12:15 AM

In mod normal poligamia nu ar trebui considerata infractiune, dar nici legala nu ar trebui sa fie. Nu de alta, dar asa numai dam de lucru degeaba justitiei. In Romania divorturile nu se fac ca la arabi, unde e destul ca barbatul sa zica de 3 ori ca divorteaza de sotie si gata. Dupa ce ca in Romania sunt foarte putini judecatori, numai sa le umplem programul cu cazuri din astea mai lipseste.

Si pe langa asta, poligamia e interzisa doar in acte. Ca in realitate oricine poate sa stea cu cati baieti/fete vrea.
0

#6 Utilizator offline   Naeema 

• Urzica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 03 November 2009 - 05:40 AM

Vezi postareaDingo25, la Nov 2 2009, 05:15 PM, a spus:

In mod normal poligamia nu ar trebui considerata infractiune, dar nici legala nu ar trebui sa fie. Nu de alta, dar asa numai dam de lucru degeaba justitiei. In Romania divorturile nu se fac ca la arabi, unde e destul ca barbatul sa zica de 3 ori ca divorteaza de sotie si gata. Dupa ce ca in Romania sunt foarte putini judecatori, numai sa le umplem programul cu cazuri din astea mai lipseste.

Si pe langa asta, poligamia e interzisa doar in acte. Ca in realitate oricine poate sa stea cu cati baieti/fete vrea.

1.Te rog nu mai mentiona "nu se fac ca la arabi" deoarece poligamia nu tine de etnie ci de religie si precum foarte multi arabi sunt crestini sau poate chiar ateisti si nu practica poligamia risti sa-i ofensezi prin astfel de afirmatii.:>

2.Majoritatea musulmanilor sunt casatoriti si in acte la primarie,nu numai religios deci orice divort intra si prin tribunal.

3.In opinia ta trebuie sa ingradim dreptul unei persoane de a avea statut legal,de dragul de a nu incarca programul judecatorilor?...care oricum freaca menta in Romania la ora actuala indiferent daca au mult de lucru sau nu. La pasul in care decurg si se "rezolva" dilemele legale la ora actuala apuci sa si mori si tot nu ai ajuns la sfarsitul procesului.

4.Cei care promoveaza status quo in legatura cu poligamia presupun ca sunt deacord ca guvernul sa-i dicteze unui om cati parteneri legali poate avea,asadar il constrange numai la unul.Si asta de ce? Hai ca dpdv al ideologiei crestine actuale inteleg impotrivirea dar dpdv secular si social chiar ca nu vad cu ce ar deranja atat timp cat toti cei in cauza sunt deacord. :lol:
In US este un partid care are pe platforma printre altele si decriminalizarea poligamiei pentru ca ei sunt de parere ca nu este treaba guvernului sa se amestece in aspecte din astea precum mariajul cetatenilor.

Aceasta postare a fost editata de Naeema: 03 November 2009 - 05:45 AM

0

#7 Utilizator offline   Dingo25 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-December 08

Scris 03 November 2009 - 01:31 PM

Vezi postareaNaeema, la Nov 3 2009, 05:40 AM, a spus:

1.Te rog nu mai mentiona "nu se fac ca la arabi" deoarece poligamia nu tine de etnie ci de religie si precum foarte multi arabi sunt crestini sau poate chiar ateisti si nu practica poligamia risti sa-i ofensezi prin astfel de afirmatii.:lol:

Tu vorbesti in necunostinta de cauza. Eu vorbesc strict din punct de vedere legal. Sunt tari in care Constitutia permite poligamia si tari in care nu. Si eu am zis ca in majoritatea tarilor arabe se permite asta. Si etnia si religia nu are nici o legatura cu asta. Eu daca vreau sa ma duc intr-o tara araba si ma insor cu 5 fete, nu cred ca e nimeni poate sa imi conteste relatia din punct de vedere legal. La fel si un arab daca vine in Romania nu se poate insura cu mai mult de o persoana. Si invocarea religiei tale nu te poate pune niciodata deasupra legii. De exemplu daca religia mea imi permite sa omor oameni, asta tot inseamna ca trebuie sa suport consecintele impuse de constitutie.

Eu prefer sa ma abtin sa mai comentez despre poligamie. Ca pana la urma totul e clar. Tarile in care poligamia este legala, asa va fi si in viitor. Si asta e valabil si pentru tarile unde este interzisa. Si e greu de crezut ca vre una din aceste tari isi va modifica constitutia intr-un fel sau altul.
0

#8 Utilizator offline   :GaGa 

• Sugar Baby Love
  • PipPipPipPip

Scris 03 November 2009 - 02:39 PM

Bre, intelegi ca e o chestiune strict privata unde statul n-ar trebui sa se bage... cel mult sa constate si sa dea niste acte daca i se cere ! :lol:

De ex.,chiar si atunci cand adulterul era incriminat ca fapta penala, erau destui care nu se-mpiedicau de asta. In practica judiciara nu erau prea multi condamnati pentru adulter, ca era greu de probat in instanta. In schimb sunt situatii in care un sarman fara prea multa carte nu stie ca nu e divortat de tot - in timp ce era plecat la munca in strainatate nevasta i-a trimis niste hartii din care reiesea ca ar fi divortat (fara vreo semnatura de-a lui?), el a crezut-o, s-a recasatorit si fara sa aiba in fapt 2 femei, e deja bun de puscarie. Adulterul e greu de dovedit, hartia de la primarie e o proba palpabila. Si uite asa ar ajunge saracul sa faca puscarie fiindca are doua hartii. Ti se pare corect ? Mie nu ! :>

In orice comunitate umana, incepand de la grupa mica si pana la varsa adulta, la serviciu sau in familie, exista o ierarhie. E ceva natural si nu e nici o problema. Pot fi sefi dominati de subalterni, pot fi sefi tiranici, pot fi sefi care se-mpaca bine cu subalternii... pot fi soti dominati de sotii, soti care isi domina sotia, soti care fac eforturi sa nu se domine unul pe altul. Pur si simplu si intr-o familie poligama se va constitui o ierarhie oarecare si nu va fi nici o problema fiindca noi, oamenii, suntem foarte obisnuiti sa traim intr-o structura organizata ierarhic.

N.B. Statul laic nu poate invoca traditia unei comunitati sau norma religioasa atunci cand emite legi. Ori tocmai aici e problema pe care am vrut sa ridic: casatoria impusa de stat in forma strict monogama e de fapt expresia unei foarte vechi traditii crestine europene. O traditie nu e in sine buna sau rea, fiecare are dreptul sa o imbratiseze sau nu. Insa o traditie nu poate si nu trebuie sa fie impusa prin lege nici in mod explicit, nici implicit. Si adulterul, si homosexualitatea, au fost pana de curand considerate infractiuni mai degraba in virtutea unei traditii decat in virtutea deloc convingatorului pericol social pe care l-ar fi reprezentat. Consider ca la fel e si cu ipoteticele casatorii poligame: sunt privite cu rezerva si condamnate de lege in virtutea unei traditii si nu a pericolului social pe care l-ar constitui. :hi:

Pricepi asta ??? Destul de clar pt. toti ???

Aceasta postare a fost editata de :GaGa: 03 November 2009 - 02:40 PM

0

#9 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 19-November 07

Scris 03 November 2009 - 03:36 PM

Vezi postarea:GaGa, la Nov 3 2009, 02:39 PM, a spus:

Bre, intelegi ca e o chestiune strict privata unde statul n-ar trebui sa se bage... cel mult sa constate si sa dea niste acte daca i se cere ! :lol:

io n-am citittot ce ati postat voi aici, doar vreau sa te intreb pe tine. nu stiu daca esti femeie sau barbat, casatorit/a sau nu.

intrebarea mea este cum te-ai simti tu daca partenera/ul tau de viata, pe care il /o iubesti mult de tot sa fie casatorit sau in relatii oficiale cu alte persoane.. sa zicem mai mult de doo. incearca te rog frumos sa te pui concret in situatia asta si explica-mi umpic.

daca vrei. mersi.
0

#10 Utilizator offline   Naeema 

• Urzica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 03 November 2009 - 06:44 PM

Vezi postareaDingo25, la Nov 3 2009, 06:31 AM, a spus:

Tu vorbesti in necunostinta de cauza. Eu vorbesc strict din punct de vedere legal. Sunt tari in care Constitutia permite poligamia si tari in care nu. Si eu am zis ca in majoritatea tarilor arabe se permite asta. Si etnia si religia nu are nici o legatura cu asta. Eu daca vreau sa ma duc intr-o tara araba si ma insor cu 5 fete, nu cred ca e nimeni poate sa imi conteste relatia din punct de vedere legal. La fel si un arab daca vine in Romania nu se poate insura cu mai mult de o persoana. Si invocarea religiei tale nu te poate pune niciodata deasupra legii.

Atunci exprima-te mai elocvent ca sa inteleaga omul exact la ce te referi. Spune "cum se face in tarile arabe" si atunci intelegem ca te referi la sistemul legal ci nu la arabi ca etnie in general. Ce e asa de greu de priceput diferenta? :P

Mai departe,nu ai zis absolut nimic de nici o constitutie.Ia mai citeste tu mesajul tau.
Tu de fapt vorbeai de divort (cel islamic nicidecum de cel secular care exista peste tot si in tarile arabe) si de judecatori romani supraincarcati deja cu prea mult de lucru.
BTW e logic daca respectivii sunt casatoriti la primarie,nu poate barbatul divorta spunand o fraza de 3 ori. E la mintea cocosului.

Mai departe....etnia nu are nici o legatura cu faptul ca poligamia este legala in tarile arabe insa religia DA. Daca tarile arabe nu erau in majoritate musulmane,nu mai era facuta poligamia legala. Si asta e la mintea cocosului :hi: Aici tu vorbesti in necunostinta de cauza.

Citeaza

Si invocarea religiei tale nu te poate pune niciodata deasupra legii.

Ia uite la ce scrie GaGa. :lol:

"Statul laic nu poate invoca traditia unei comunitati sau norma religioasa atunci cand emite legi. Ori tocmai aici e problema pe care am vrut sa ridic: casatoria impusa de stat in forma strict monogama e de fapt expresia unei foarte vechi traditii crestine europene. "

Citeaza

Eu prefer sa ma abtin sa mai comentez despre poligamie. Ca pana la urma totul e clar. Tarile in care poligamia este legala, asa va fi si in viitor. Si asta e valabil si pentru tarile unde este interzisa. Si e greu de crezut ca vre una din aceste tari isi va modifica constitutia intr-un fel sau altul.

Nu m-as baza pe asta.Constitutia unei tari trebuie sa apere cat si sa garanteze drepturi tuturor cetatenilor acelei tari.Cetatenii care doresc sa aiba un mariaj multiplu nu au acest drept dpdv legal,ceea ce nu atesta la drepturi pentru toti cetatenii.Aici vorbim bineinteles de drepturi care nu prezinta un pericol social sau siguranta de stat. :>

Vezi postareaDida_James, la Nov 3 2009, 08:36 AM, a spus:

io n-am citittot ce ati postat voi aici, doar vreau sa te intreb pe tine. nu stiu daca esti femeie sau barbat, casatorit/a sau nu.

intrebarea mea este cum te-ai simti tu daca partenera/ul tau de viata, pe care il /o iubesti mult de tot sa fie casatorit sau in relatii oficiale cu alte persoane.. sa zicem mai mult de doo. incearca te rog frumos sa te pui concret in situatia asta si explica-mi umpic.

Nu mi-e mie adresata intrebarea dar ma avantez si eu cu o replica. Ce drept avem noi sa ne impotrivim la legalizarea poligamiei intr-un sistem legal laic si stat secular,doar pentru ca sentimentele noastre sau convingerile noastre religioase personale nu accepta acest lucru ?

Deci hai sa interzicem ceva pentru ca nu ne-ar conveni sa fim in acea instanta? Sunt multe chestii care nu le convin oamenilor.Ce ar fi sa le interzicem pe toate ca sa nu ne raneasca sensibilitatile?

Si o intrebare de acelasi gen as putea sa pun si eu : Cum s-ar simti cineva daca partenerul de viata pe care il iubesc foarte mult sa fie implicat in relatii neoficiale la tot pasul si mereu ? Lucru care este practicat la ora actuala in lung si'n lat. Este mai preferabil sau mai ok dpdv social si moral acest lucru?
De ce sa nu dam legi si impotriva adulterului atunci? daca tot ne bazam pe felul cum simtim.

Par example,daca in Romania se va pune vreodata problema legalizarii casatoriilor cu parteneri de acelasi sex (nu stiu care e situatia actuala) cine crezi ca va iesi in strada sa protesteze pentru a influenta "facatorii" de legi? Toti preacuviosii religiosi cu icoane si lumanari in mana.La fel cum au facut la Cluj anul trecut mi se pare,impotriva unui concurs de Miss pentru lesbiene.So much for a secular country..;)

Aceasta postare a fost editata de Naeema: 03 November 2009 - 06:52 PM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse