sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Herta Müller - Nobel pentru literatura Dacă aş trăi īn Romānia de acum, aş īnnebuni a dou Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   mau77mau 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 31-March 09

Scris 08 October 2009 - 10:32 PM

Scriitoarea germana, nascu­ta in Romania, Herta Müller, a primit, ieri, cea mai importan­ta recunoastere la nivel mondial in domeniul literaturii.

"...dacă n-aş fi plecat, n-aş fi avut atāţia nervi să rezist aici! Numai cānd mă gāndesc la contactul zilnic cu realitatea romānească, īmi dau seama că aş īnnebuni a doua oară dacă ar trebui să trăiesc īn Romānia de azi. Este atāta indiferenţă īn ţara asta, de vină pentru tot ce se īntāmplă este şi indiferenţa populaţiei. O cunoscută scriitoare mă īntreba, revoltată: cānd o să pot să scriu despre parfum, cānd terminăm o dată cu dictatura? Răspunsul meu e: nici n-aţi īnceput ca lumea. Una nu o īmpiedică pe cealaltă, oricum.

N-aş fi putut să rezist să văd zilnic că, īn toate locurile importante, sunt aceiaşi oameni ca īnainte, sau care au aceeaşi mentalitate. Practic nu s-a schimbat nimic. A fost săptămāna trecută aici summitul NATO, or NATO este pactul lumii libere, nu ar avea ce să caute aici. Peste tot sunt steguleţele NATO şi UE, dar Romānia nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri..."

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...ni-a-doua-oara/
0

#2 Utilizator offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 08 October 2009 - 11:43 PM

Vezi postareamau77mau, la Oct 8 2009, 01:32 PM, a spus:

Scriitoarea germana, nascu­ta in Romania,

Trebuie sa ma pun pe scris si eu in mod foarte serios ..... poate ma premiaza si pe mine ... :pardon: ca eu am plecat mai demult ca ea din Romania, de peste 33 de ani ... si am mai multe date in arhiva personala decat ea.
Cum vad multi o sa manince paine moale pe seama comunismului si al securistilot pe timp indelungat, e tema grozava de mangaiat ca fiecare are versiunea personala despre ei si e foarte elastic subiectul.
Minciuna s-a vandut mereu mai bine decat adevarul!!!!

Primul capitol

M-am nascut in comunism ... in ROmania

Nu eu am ales locul si timpul insa nu pot sa blem pe nimeni pentru evenimentele cum am devenit cetateni romani din parinti secui maghiar si bavarian german. Au trecut insa vreo 11 ani pana cand am auzit primul cuvint in limba romana ... :> desi teritorial locuiam in centrul tarii in Regiunea Mures Authonoma Maghiara.
(si azitazi cu aceas viteza se propaga limba romana in aceasta zona)

Colectivizarea agriculturii inca era departe de forma finisata, nici stilpi nu erau inca pentru linia electrica ce trebuia sa treaca prin sat, a devenit comuna mai tirziu, ca sa avem acces la difuzoare cu program in limba romana de radio.
Aveam deja un radio dar nu-l ascultam decat in limba maghiara, germana sau engleza.

Cum suna primele randuri????? merita continuat . . . . . cu gandul la marele premiu!!!

Aceasta postare a fost editata de The Unknown: 08 October 2009 - 11:46 PM

0

#3 Utilizator offline   Rodica` 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 06

Scris 09 October 2009 - 07:37 AM

S-o lasam mai moale. Doamna s-a format in Germania si acolo s-a si dezvoltat ca scriitor de premiu Nobel. Asta e un aspect. Iar altul e ca premiul asta devine o chestie politica cu fiecare an ce trece. Cel putin cel pentru pace, literatura, astea. :o:

S-o felicitam, totusi. O deosebita realizare personala. :pardon:

Olga, iti uram succes. Primele randuri sunt bune dar iti trebuie mai multa ura :>
0

#4 Utilizator offline   January 

• The Righteous Death Of Love
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 05-April 07

Scris 09 October 2009 - 09:43 AM

Scartz.
Dupa parerea mea, acestia nu sunt romani.
Cat despre "opera" ei, mai-mai ca as citi-o. :pardon:
0

#5 Utilizator offline   Saharian 

• fost
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 03-November 06

Scris 09 October 2009 - 09:47 AM

Vezi postareaSomesh, la Oct 9 2009, 06:37 AM, a spus:

S-o lasam mai moale. Doamna s-a format in Germania si acolo s-a si dezvoltat ca scriitor de premiu Nobel. Asta e un aspect. Iar altul e ca premiul asta devine o chestie politica cu fiecare an ce trece. Cel putin cel pentru pace, literatura, astea. :lol:

S-o felicitam, totusi. O deosebita realizare personala. :>

Olga, iti uram succes. Primele randuri sunt bune dar iti trebuie mai multa ura :cry:

:pardon:

Vorbesti - ( ca de obicei ? ) - prostii !!!! :o:

Doamna e emigrat in Germania la adolescentina varsta de 34 de anisori !!!
Daca nu era formata pana atunci in trista Romanie unde s-a nascut , atunci nu mai stiu CAND se formeaza o persoana !

Merita respectul nostru si mai putina invidie !
0

#6 Utilizator offline   denise01elle 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 14-June 07

Scris 09 October 2009 - 10:46 AM

Vezi postareaSaharian, la Oct 9 2009, 10:47 AM, a spus:

:>

Vorbesti - ( ca de obicei ? ) - prostii !!!! :lol:

Da intr-adevar tanti asta a plecat in 87 in Germania, ea fiind nascuta in 53...
Dar ca de obicei tu vorbesti urat...esti frustrat cumva? :pardon: :o:
Du-te si bea o bere mai bine ca premiul Nobel nu-l mai iei si nici vreo gagica n-o sa gasesti sa i-o tragi! :cry:
0

#7 Utilizator offline   Rodica` 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 06

Scris 09 October 2009 - 02:28 PM

Vezi postareaSaharian, la Oct 9 2009, 10:47 AM, a spus:

initial m-am gandit sa nu-ti raspund pentru ca replica ta o consider jignitoare. dar am zis ca meriti o explicatie suplimentara.

m-am referit la faptul ca oricat ne-am mandri noi cu acest premiu al doamnei, nu suntem in pozitia de a o face prin simplu fapt ca doamna nu este romanca. este nascuta in Romania, adevarat, a trait drama acelor vremi, acum a primit un premiu prestigios pentru literatura sa care-si are originile in drama traita, DAR NU ESTE ROMANCA. asta e ideea pe care am exprimat-o asa cum am stiut. noi, ca popor nu avem nici o contributie la acest premiu, in opinia mea.

si faptul ca pe acet forum discutam probleme principiale e un fapt. nu tot ce citim aici ni se adreseaza sau se adreseaza unui user sau altul, asadar.

consider ca s-a afirmat ca scriitor in Germania. exprimarea mea a fost inexacta, recunosc. desi afirmarea implica si formarea....in fine. acolo a avut succes si acolo i s-au publicat creatiile importante. ca literatura ei isi are radacinile in experienta dramatica din Romania e un lucru diferit.

faptul ca apreciezi ca spun doar prostii iti da posibilitatea de a ignora tot ce scriu. dar nici un drept de a ma ataca.

:pardon:
0

#8 Utilizator offline   **Alex** 

• Get lost!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 13-February 07

Scris 09 October 2009 - 03:29 PM

Felicitari!
Nu inteleg de ce lumea reactioneaza atat de puternic la cele spuse de scriitoare. Adevarul e ca multa lume din Ro se afla in pragul nebuniei din cauza conditiilor de trai. Cred sincer ca trebuie sa-i apreciem reusita si sa punem frumusel mana pe-o carte de-a ei si sa ne convingem de calitatile de scriitoare. Faptul ca e de origine romana nu a facut decat sa spele pentru cateva momente imaginea Romaniei.

Aceasta postare a fost editata de Ampera: 09 October 2009 - 03:51 PM

0

#9 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 18-March 07

Scris 09 October 2009 - 04:10 PM

Nu am vazut aici ca s-a deschis acest topic si am deschis unul la literatura.

Copy din acel topic.
A fost decernat scriitoarei HERTA MULLER , nascuta la Nitchidorf (Timis) , timisoreanca pana la emigrarea in Germania in 1987 .

http://ro.wikipedia....rta_M%C3%BCller

http://www.observato...es_details.html

http://ro.wikipedia....rta_M%C3%BCller

Ma bucur enorm ca o banateanca , timisoreanca , romanca a castigat Premul Nobel ,chiar daca este cetatean german ea spune ca este de origine romana ,dupa cat a suferit ea in Romania ii inteleg punctul de vedere.
Poate pare deplasat daca va spun ca o cunosc , avem prieteni comuni si astazi atat la Tmisoara cat si in Germania , ea s-a format la Timisoara ,nu in Germania , acolo deja a ajuns cu idei clare , a ramas legata de Timisoara mai mult decat va imaginati .

http://www.youtube.c...h?v=dzVfB44YBIg

italieni nu toti au fost draguti cand au comentat acest premiu.

http://vastano.blogautore.espresso.repubbl...obel-a-berlino/

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 09 October 2009 - 04:14 PM

0

#10 Utilizator offline   `jojo` 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 28-December 04

Scris 10 October 2009 - 08:41 AM

Vezi postareatosca_5, la Oct 9 2009, 05:10 PM, a spus:

mda
ciudat ca in textul wikipedia sa gasesc greseli de ortografie si o exprimare ca la clasa 1 primara
si ... ma uitam pe lista distinctiilor obtinute de scriitoare pana la Nobel ca de la romanica a primit doar premiul criticii pt literatura ... sper sa nu aud oficiali si literati care sa se bata cu pumnul in piept si sa afiseze vreo mandrie patriotica ... ar fi jenant

Vezi postareatosca_5, la Oct 9 2009, 05:10 PM, a spus:

Ma bucur enorm ca o banateanca , timisoreanca , romanca a castigat Premul Nobel ,chiar daca este cetatean german ea spune ca este de origine romana ,dupa cat a suferit ea in Romania ii inteleg punctul de vedere.
Poate pare deplasat daca va spun ca o cunosc , avem prieteni comuni si astazi atat la Tmisoara cat si in Germania , ea s-a format la Timisoara ,nu in Germania , acolo deja a ajuns cu idei clare , a ramas legata de Timisoara mai mult decat va imaginati .

eu ma bucur in primul rand ca e femeie si ca a primit o distinctie atat de importanta ... si incerc sa nu comentez criteriile politice care stau in spatele oricarui nobel ... sa amintesc de obama ? :cry:
si ma bucur ca sunt mari sanse ca aceasta distinctie obtinuta de ea poate indeamna noua generatie sa puna mana pe cartile ei (recunosc ca eu nu am facut-o pana acum asa ca vorbesc mai mult pentru mine) si poate afla mai multe despre oaroarea care s-a numit comunism daca pana acum literatura scrisa si publicata si recompensata nu a facut-o
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic