sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Anarhia Salveaza Romania Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 08 October 2009 - 08:11 PM

Vezi postareastupid_me, la Oct 8 2009, 06:27 PM, a spus:

Gresit.
Iubirea POATE vindeca.

Ai dreptate. :pardon:
0

#22 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 11 October 2009 - 05:42 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Oct 7 2009, 05:50 PM, a spus:

anarhie...

1. Curent și concepție politică care neagă īn genere orice putere de stat, orice organizare politică a societății.
Oare nu ar fi mai bine o organizare locala? O organizare mai aproape de colaborarea spontana dintre vecini?

Aparent, asa ceva pare a fi utopic... dar eu cred ca poate fi realizat un astfel de sistem daca sunt abordate lucrurile cum trebuie.

Dave Logan descrie 5 nivele de conducere/organizare "tribala". Daca am ajunge mai multi la 5 cred ca poate incepe sa fie pus in practica anarhia asta.

Ce parere aveti?

Johann Gottlieb Fichte, e cel care a iniaţiat primul acest concept, pe la īnceputul secolului XIX. El propunea o societate ideală, cu oameni liberi, nesupuşi constrāngerilor legii, īn care organizarea umană să se facă pe bază de bună īnţelegere. Mie īmi place idea asta, dar e imposibil de pus īn practică.

Organizarea societăţii de acest fel, presupune inexistenţa liderilor, adică a celor care organizează bunul mers al comunităţii. La nivelul actual al resurselor umane, economice, comerciale, artistice, īntotdeauna vor fi unii care vor avea calităţi mult superioare altora, şi, drept urmare, vor atrage, voit sau nu, alţi oameni īn jurul lor. Şi, tot voluntar sau nu, vor deveni, dacă nu conducători, măcar formatori de opinie.

Īn perioada Paleoliticului şi a Neoliticului, societatea era una egalitară, īn care nu exista organizare statală, şi prin urmare, nici conducători supremi, şi asta se īntāmpla tocmai precarităţii resurselor de care omul dispunea. Atunci, resursele de supravieţuire se obţineau doar prin participarea colectivă, iar colectivităţile erau formate din cel mult 30 de oameni.

Odată cu creşterea numărului indivizilor umani, a crescut şi necesitatea organizării. Dar organizarea nu o putea face oricine, ci numai cei care aveau capacitatea de a face aşa ceva. Cu timpul, aceşti organizatori au devenit conducătorii īntregii comunităţi. Asta a dus la crearea statului.

De acum īnainte, vor exista creatori de idei artistice, sociale, politice, economice, īn jurul cărora se vor strānge cei cu idei similare. Mersul actual al societăţii arată că ăsta e un trend ireversibil, īn forma mentală actuală a omului.
0

#23 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 11 October 2009 - 07:24 PM

Vezi postarealupini, la Oct 11 2009, 06:42 PM, a spus:

Organizarea societăţii de acest fel, presupune inexistenţa liderilor, adică a celor care organizează bunul mers al comunităţii. La nivelul actual al resurselor umane, economice, comerciale, artistice, īntotdeauna vor fi unii care vor avea calităţi mult superioare altora, şi, drept urmare, vor atrage, voit sau nu, alţi oameni īn jurul lor. Şi, tot voluntar sau nu, vor deveni, dacă nu conducători, măcar formatori de opinie.

Laotzi spunea acum mai bine de 2000 de ani:

Citeaza

Pentru a conduce oamenii mergi alaturi de ei... pentru ca cei mai buni conducatori nu sunt remarcati de oameni. Urmatorii ca valoare sunt cei pe care oamenii ii lauda si-i onoreaza. Urmatorii cei de care oamenilor le este frica si urmatorii sunt cei pe care oamenii ii dispretuiesc. Cand munca celui mai bun conducator este realizata, oamenii vor spune "Noi am facut-o"

Nu neg ca vor fi oameni mai avansati dintr-un punct sau altul de vedere DAR daca acestia au aceiasi dragoste pentru evolutie, pentru imbunatatire... atunci faptul ca sunt la un nivel sau altul... devine irelevant. Singurul lucru cu adevarat de valoare ramane deplasarea continua spre un ideal.
0

#24 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 11 October 2009 - 11:45 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Oct 11 2009, 08:24 PM, a spus:

Laotzi spunea acum mai bine de 2000 de ani:

Nu neg ca vor fi oameni mai avansati dintr-un punct sau altul de vedere DAR daca acestia au aceiasi dragoste pentru evolutie, pentru imbunatatire... atunci faptul ca sunt la un nivel sau altul... devine irelevant. Singurul lucru cu adevarat de valoare ramane deplasarea continua spre un ideal.

Gāndurile lui Lao Ţī sunt frumoase, şi pline de īnţelepciune, şi admite şi el existenţa unor ierarhii, unde sunt conducători, buni, care merg alături de oameni, şi oamenii alături de ei. Ideal ar fi să fie numai astfel de lideri, dar, nu sunt.

Cānd privim toată istoria, fie şi numai pe ansamblu, vedem că omul tinde spre evoluţie, dacă e pace: evoluţie culturală sau materială. Chiar īn asta constă evoluţia societăţii umane: s-a trecut de la tribul paleolitic şi neolitic, cu structură egalitară, la stat, cu structură ierarhică, īn care există conducători şi conduşi. Asta e lumea.

Adevărul e că, subiectul acesta, pe care l-ai pus īn discuţie, e unul plăcut, la care m-am gāndit şi eu destul de mult īn anii trecuţi. Societatea ideală e cea īn care nu există stat, nu există conducători, nu există competiţie pentru producerea de mărfuri, īnsă, unde nu există competiţie, nu e nici progres, şi unde nu există mărfuri, omul nu mai are confort. Poate ai văzut cāteva filme puse de mine la tema : Documentare, care abordează societatea umană īnainte de apariţia ierarhiilor. Sunt foarte interesante.
0

#25 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 12 October 2009 - 08:37 AM

Vezi postarealupini, la Oct 12 2009, 12:45 AM, a spus:

unde nu există competiţie, nu e nici progres

Aici nu sunt de acord... tu vezi un progres cauzat doar de competitie, dar poate fi un progres cauzat si de aderarea la un sistem de valori. Cand nu te mai intereseaza concurenta si iti ghidezi dezvoltarea doar pentru ca esti adept al evolutiei continue, progresul cred ca e accelerat.
0

#26 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 12 October 2009 - 01:38 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Oct 12 2009, 09:37 AM, a spus:

Aici nu sunt de acord... tu vezi un progres cauzat doar de competitie, dar poate fi un progres cauzat si de aderarea la un sistem de valori.

Progresul e un corolar al competiţiei. Să dau cāteva exemple:

Īn comunism, orice ţară avea o industrie care producea mărfuri de slabă calitate, pentru că, īn acele ţări totul era planificat, nefiind competiţie. Īn aceste condiţii, progresul era aproape inexistent. Īnsă, odată cu integrarea europeană, deja trebuie să īntrăm "īn jocul" competiţiei cu mărfurile celor avansaţi. Asta ne duce la progres pe toţi.

Un alt exemplu de progres ca urmare a competiţiei: dacă Romānia nu-şi face autostrăzi, pierde competiţia pe turism cu Ungaria, Cehia, Polonia, Croaţia. Autostrăzile ne vor aduce progres, dar acest progres nu ar fi posibil dacă nu am intra īn competiţie cu ţările menţionate.

Un alt progres ca urmare a competiţiei īl reprezintă descoperirile geografice īncepute īn secolul al XV-lea. Apropos, azi 12 Octombrie, se īmplinesc fix 507 ani de cānd Cristofor Columb a ajuns īn America, de fapt pe Insula San Salvador. Aceste descoperiri s-au făcut tocmai din cauza competiţiei pentru resurse naturale, dintre puterile vremii.

Şi, cel mai celebru progres prin competiţie a fost şi este īntrecerea dintre U.R.S.S. şi S.U.A. din timpul Războiului Rece, pentru cucerirea spaţiului cosmic. Īn prezent oricine ştie că ajungerea omului pe Lună, īn 1969, a fost urmarea unei acerbe competiţii īntre cele două superputeri. Aceasta a dus la un puternic avans al tehnologiei comunicaţiilor.

Acel sistem de valori despre care zici tu, reprezintă tocmai o competiţie. Sisteme de valori sunt de exemplu şi capionatele de fotbal: unul e campionatul spaniol, altul cel italian, altul cel englez şi altul cel...romānesc. Fiecare reprezintă un sistem de valori, care, e de fapt o competiţie īntre echipe.

Să ne gāndim şi la părinţii care īşi dau copiii la şcoală: fiecare doreşte pentru copilul lui, o clasă īn care e competiţie, pentru că doar aşa poate să īnveţe fiecare. Acolo unde e delăsare, nu se realizează nimic.

Asta e concluzia : toate invenţiile şi inovaţiile omului au venit graţie competiţiei, adică graţie aderării la un sistem de valori.

Aceasta postare a fost editata de lupini: 12 October 2009 - 02:23 PM

0

#27 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 12 October 2009 - 01:56 PM

Vezi postarealupini, la Oct 12 2009, 02:38 PM, a spus:

Asta e concluzia : toate invenţiile şi inovaţiile omului au venit graţie competiţiei, adică graţie aderării la un sistem de valori.

Asta este concluzia ta. Personal cred altceva. Eu cred ca multe inventii si inovatii au fost accidentale. Multe au fost facute din curiozitate iar aceasta curiozitate poate exista si in competiei si in afara ei.

Cat despre faza cu comunismul... e discutabil... s-au produs si multe lucruri de calitate... poate nu a fost facuta reclama asta agresiva ce este acum, poate nu a fost evidentiata lupta dintre brand-uri, dar produse de calitate erau in foarte multe industrii.
0

#28 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 12 October 2009 - 02:19 PM

Vezi postareaCavalerul_Jedi, la Oct 12 2009, 02:56 PM, a spus:

Asta este concluzia ta. Personal cred altceva.

Exact īn asta constă progresul : īn competiţia dintre idei, opinii, păreri. Aşa e şi frumos.
0

#29 Utilizator offline   Apopii 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 04-July 09

Scris 13 October 2009 - 04:03 PM

Consider ca progresul se datoreaza, in primul rand, faptului ca oamenii vor sa obtina din ce in ce mai mult, si in sens bun dar si in sens rau si in al doilea rand, competitiei.
0

#30 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 13 October 2009 - 04:15 PM

Vezi postareaApopii, la Oct 13 2009, 05:03 PM, a spus:

Consider ca progresul se datoreaza, in primul rand, faptului ca oamenii vor sa obtina din ce in ce mai mult, si in sens bun dar si in sens rau si in al doilea rand, competitiei.

Ce concurenta avea da Vinci cand desena masini zburatoare? Sau in ce competie era cand desena detalii anatomice?
Nu neg rolul pe care competia il are! Are si ea un rol... dar refuz sa cred ca totul ar paraliza fara conpetiei.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Cenzurarea internetului :GaGa  12 365
Replici noi Imperiul Colonial si......taxele. FNF  17 5.373
Poll (No New) Chestionar:    Partidul ADEVARUL
cine ar opta pentru un asemenea partid?
Pippo  167 86.145
Replici noi Pași spre societatea informațională
Votul electronic, plățile electronice, poziționarea ele
Isailă Brătfălean  2 1.803
Replici noi Vom ramane minoritari in tara noastra!?
Un interviu cu Neagu Djuvara, care merita luat in seama.
New Task  1 1.443