Comentarii deplasate,jignitoare si denigrante exista din belsug,practic nu au limita nici la numar nici la decenta.Mai sunt unii arabi care scapa ca prin urechile acului si aia de obicei sunt crestini,iar singurul lucru care-i mai ajuta este ca se mai aseaza la o bauta cu Dumitru si Ion din cand in cand si poarta lant cu cruce la gat.Au ceva in comun macar.
Stau si ma intreb cateodata,au fost oare romanii mereu astfel sau sa schimbat lumea de cand cu disparitia comunismului din blocul de est,deschiderea granitelor si mai recent acceptarea in UE? Cand eram mica in Romania mergeam cu ai mei la mare mereu si vedeam multi straini de peste tot.Nu stiu,gandea lumea oare la fel pe atunci (timpurile ceausiste) cand vedea vreun negru sau arab sau israelian sau mai stiu eu ce turist? De indieni si chinezi nu stiu daca se perindau prin Romania,eu cel putin nu am vazut.In fine...observ insa ca in ziua de azi nu le mai ajungi romanilor cu prajina la nas. Pe toti ai critica,pe altii batjocoresc,pe altii dispretuiesc iar pe altii pur si simplu urasc. Ba ca indienii sunt asa si pe dincolo,ba chinezii,ba negrii,ba arabii...iar cateodata nici macar civilizatul de european de vest sau nord americanul nu scapa de o buna scarmaeala si o sacosa de epitete asa ca la carte.Si nu de putine ori anumite critici si stereotipuri sunt aplicate intregii natiuni sau etnii in cauza.De exemplu "indienii sunt asa...chinezii asa...negrii asa...la arabi e asa...musulmanii asa...etc".Multe dintre prejudecatile si preconceptiile pe care romanii le au cu privire la alte nationalitati sau rase se intalnesc la toate varstele de la mic la mare,fie ca fac parte din generatia parintilor nostrii sau generatiile tinere sau relativ tinere incepand cu 1965 incoace. Ce putin de cand sunt activa pe forumul acesta,am avut ocazia de nenumarate ori sa citesc sau sa ma lovesc de aceste lucruri fie ca era vorba de categoria in care sunt incadrata eu (sclava/extremista/spalata pe creier/babuina...cateodata si nespalata/analfabeta islamista
De unde pana unde snobia asta si aerele astea? Din ignoranta,rautate,xenofobie,rasism sau nationalism dus la extrem? Mai mult ca sigur multa lume aici o sa se simta ofensata de mesajul meu dar trebuie spuse unele lucruri.Imi pare rau daca asta este cazul dar nimeni care nu simte ca atributiile enumerate de mine mai sus il/o caracterizeaza nu ar trebui sa ia ofensa. Iar daca generalizarea ofenseaza atunci bine ati venit in "club".Eu am avut si continui sa am deaface cu generalizari la adresa religiei si etniei (1/2) mele la ordinea zilei.Daca generalizarile facute la adresa musulmanilor si a arabilor se bazeaza pe chestii de genul "pai stiu eu pe unul..." sau"am auzit eu o povestire de la o femeie maritata cu musulman..." sau de la stirile ProTV...sau cunostinte limitate sau lipsa de cunostinte,eu tin sa spun ca generalizarea mea este bazata pe toate intalnirile,modul de gandire,ideologia si convorbirile cu conotatie negativa pe care le-am avut cu romanii toti acesti ani.Exista bineinteles si exceptii dar acestia sunt ca picaturile de ploaie in desert.Racoritoare dar rare.
In final omul nu se schimba.Cei ce sunt cum sunt asa vor ramane mereu si vor continua sa aiba prejudecati si fie intolerant sau discriminant.Insa totusi bine ar fi daca mi se va lamuri curiozitatea si anume...au fost romanii mereu asa sau de la o vreme incoace?... ca deh sa ajuns si Romania in sfarsit in randul popoarelor civilizate,chiar daca numai dpdv tehnic.Practic...tre sa mai curga multa apa pe Danube.Cum e cu spiritul ala de prietenie,paine si sare...samd...?Sau e si asta o poveste de Ion Creanga transformata in motto national de Ceausescu pentru a prezenta o imagine mai favorabila la jocurile olimpice?
Sa nu uit:
OSCE CONFERENCE ON COMBATING DISCRIMINATION AND
PROMOTING MUTUAL RESPECT AND UNDERSTANDING
Follow-up to the Cordoba Conference on Anti-Semitism and
Other Forms of Intolerance
Combating Intolerance and Discrimination against Muslims
a presentation by
Ambassador Hemayet Uddin,
Director General,
Organization of the Islamic Conference (OIC),
Bucharest, June 7, 2007
A very esteemed and respected invitee to the Baku Conference was the former President of Romania, H.E. Ion Iliescu. In his statement he said and I quote “The lessons of history made Romania to develop a culture of tolerance and dialogue between cultures, civilizations and religions, a climate of accepting diversity, of considering it as an advantage of Romania in the relations with other nations”. He added that “ For Romanians, the ethnic, religious, cultural diversity is a wealth and mark of identity”
http://www.osce.org/...06/25044_en.pdf
Vai sarmanul Iliescu,ori naiv nevoie mare ori politician mereu...
...
Aceasta postare a fost editata de Naeema: 05 October 2009 - 09:05 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis