sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Porunca Supremă Deuteronom VI,5 Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   tota_puri 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 25-March 08

Scris 28 August 2009 - 01:41 AM

„Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta.” (Deuteronom VI,5)

Această expresie fundamentală a monoteismului sinaitic conţine cei doi stâlpi ai întregii spiritualităţi umane, şi anume: discernământul metafizic pe de o parte şi concentrarea contemplativă pe de altă parte. Cu alte cuvinte: doctrina şi metoda, sau adevărul şi calea. Al doilea element este prezent sub 3 aspecte: conform unei interpretări rabinice, omul trebuie mai întâi „să se unească cu Dumnezeu” în inima sa, în al doilea rând „să contemple pe Dumnezeu” în sufletul său, şi în al treilea rând „să lucreze în Dumnezeu” cu mâinile sale şi prin corpul său.
Evanghelia oferă o versiune uşor modificată a cuvintelor sinaitic, în sensul că face explicit un element care în Torah era implicit, şi anume „mintea”. Acest cuvânt este găsit în fiecare dintre Evangheliile sinoptice, pe când elementul „putere” este găsit doar în versiunile după Marcu şi Luca, care pot indica o anumită schimbare de accent sau perspectivă cu privire la „Vechea Lege”: elementul „minte” este detaşat de elementul „suflet” şi câştigă în importanţă asupra elementului „putere”, care se referă la lucrări, aici observându-se o un semn de tendinţă către interiorizare a activităţii. Cu alte cuvinte, în timp ce pentru Torah „sufletul” este activ sau operativ şi pasiv sau contemplativ, Evanghelia pare să denote prin termenul „suflet” elementul contemplativ pasiv şi prin termenul „minte”, elementul operativ activ. Se poate presupune de aici că acest lucru marchează superioritatea activităţii interioare asupra lucrărilor exterioare.
Astfel elementul „putere” sau „lucrări” pare să aibă altă importanţă în creştinism decât în iudaism: în iudaism, „mintea” este într-un anumit fel concomitenţa observării interioare şi exterioare, pe când în creştinism, lucrările apar mai degrabă ca exteriorizarea, sau confirmarea exterioară, a activităţii sufletului. Evreii contestă legitimitatea şi eficacitatea acestei interiorizări relative, în mod contrar, creştinii cred uşor că complicaţia prescripţiiilor exterioare (miţvoth) afectează virtuţile interioare.

Porunca Supremă cuprinde 3 dimensiuni:
1. afirmarea Unicităţii Divine - dimensiunea intelectuală
2. obligaţia de a-L iubi pe Dumnezeu - dimensiunea volitivă sau
afectivă
3. obligaţia de a iubi aproapele - dimensiunea socială şi activă

Prima dimensiune
Enunţarea fundamentală a Iudaismului prefigurată în martorul
ontologic al boschetului care arde şi nu se mistuie, are 2 aspecte:
- unul ce ţine de intelecţie
- unul ce ţine de credinţă

A doua dimensiune
Cuprinde 3 aspecte:
- primul ţine de inimă
- al doilea de suflet sau de elementul „minte”, sau de virtuţi şi de
gând
- al treilea de corp

A treia dimensiune
- iubirea aproapelui derivă din generozitatea care este în mod necesar produsă de cunoaşterea şi de iubirea de Dumnezeu

- Iubirea necondiţională şi „verticală” de Dzeu
- iubirea condiţională şi „orizontală” a aproapelui

Aceste 2 porunci constituie Religia primordială, eternă, de fundal: Religio Perennis

Iubirea de aproape este în mod esenţial conţinută în iubirea de Dzeu, prima e reală şi aceptabilă doar în măsura în care derivă din ultima. Iubirea de Dzeu da! poate contrazice uneori iubirea noastră de oameni, dar nu trebuie să fim frustraţi de asta.
Nu e deajuns să-ţi iubeşti aproapele, trebuie să-l iubeşti în Dzeu şi nu împotriva lui Dzeu cum fac moraliştii atei, iar pentru a-l iubi în Dzeu, trebuie să-l iubeşti pe Dzeu...

Aceasta postare a fost editata de tota_puri: 28 August 2009 - 01:41 AM

0

#2 Utilizator offline   VEMANS 

• gandac flituit
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 25-March 09

Scris 28 August 2009 - 06:37 AM

Vezi postareatota_puri, la Aug 28 2009, 02:41 AM, a spus:

.................................................
Iubirea de aproape este în mod esenţial conţinută în iubirea de Dzeu, prima e reală şi aceptabilă doar în măsura în care derivă din ultima. Iubirea de Dzeu da! poate contrazice uneori iubirea noastră de oameni, dar nu trebuie să fim frustraţi de asta.
Nu e deajuns să-ţi iubeşti aproapele, trebuie să-l iubeşti în Dzeu şi nu împotriva lui Dzeu cum fac moraliştii atei, iar pentru a-l iubi în Dzeu, trebuie să-l iubeşti pe Dzeu...

O logica absurda derivata din necesitatea situarii divinitatii pe primul plan ......Moralistii atei isi pot iubi aproapele mai mult decit credinciosii tocmai pentru ca nu sunt nevoiti sa impinga in plan secund iubirea fata de acesta.
In rest , vorba lui listener : multa iubire , mai ales intre voi , Cel de Sus nu are nevoie de ea . El are nevoie doar de obedienta , de supunere neconditionata . Acesta este adevarul " poruncii supreme" !
0

#3 Utilizator offline   Aujourdhui 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-August 09

Scris 28 August 2009 - 02:05 PM

Vezi postareaVEMANS, la Aug 28 2009, 07:37 AM, a spus:

O logica absurda derivata din necesitatea situarii divinitatii pe primul plan ......Moralistii atei isi pot iubi aproapele mai mult decit credinciosii tocmai pentru ca nu sunt nevoiti sa impinga in plan secund iubirea fata de acesta.
In rest , vorba lui listener : multa iubire , mai ales intre voi , Cel de Sus nu are nevoie de ea . El are nevoie doar de obedienta , de supunere neconditionata . Acesta este adevarul " poruncii supreme" !

fals! tot ce spui dovedeste ca nu-l cunosti pe dumnezeu .el nu are nevoie de nimic de la oameni .simplu si fara filosofii .
el vrea sa ascultam de el asa cum un tata vrea ca copilul lui sa-l asculte .
0

#4 Utilizator offline   VEMANS 

• gandac flituit
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 29 August 2009 - 06:32 AM

Vezi postareaAujourdhui, la Aug 28 2009, 03:05 PM, a spus:

fals! tot ce spui dovedeste ca nu-l cunosti pe dumnezeu .el nu are nevoie de nimic de la oameni .simplu si fara filosofii .

Bolduirea confirma exact ce am afirmat eu ".... El are nevoie doar de obedienta , de supunere neconditionata ".....
Nici macar tu n-ai spus ca are nevoie de iubire , ca a unui copil fata de tatal sau , ci de ascultare.
Cum ramine deci cu falsul afirmatiei mele ?
0

#5 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 19-November 07

Scris 29 August 2009 - 07:11 AM

Vezi postareaAujourdhui, la Aug 28 2009, 03:05 PM, a spus:

imi arati si mie unde scrie "sa-l asculti"?

eu vad ca scrie doar SA-L IUBESTI. nimic in plus, nimic din filozofiile si aberatiile insirate mai sus.
so?
0

#6 Utilizator offline   Aujourdhui 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-August 09

Scris 31 August 2009 - 06:11 PM

Vezi postareaVEMANS, la Aug 29 2009, 07:32 AM, a spus:

Bolduirea confirma exact ce am afirmat eu ".... El are nevoie doar de obedienta , de supunere neconditionata ".....
Nici macar tu n-ai spus ca are nevoie de iubire , ca a unui copil fata de tatal sau , ci de ascultare.
Cum ramine deci cu falsul afirmatiei mele ?

dumnezeu nu are nevoi pe care omul sa i le poata indeplini .

cum sa aiba dumnezeu nevoie de iubirea unui muritor ?
ar mai fi dumnezeu ?
obedienta ,supunere neconditionata ...,nici eu nu-i cer fiului meu asta .ar insemna ca sunt un tiran . ascultare bazata pe dragoste ,da .
pana la urma ,fiul meu alege daca vrea sa ma asculte sau nu ,si in functie de alegerea lui ,putem trai intr-o familie fericita sau nu .
0

#7 Utilizator offline   VEMANS 

• gandac flituit
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 September 2009 - 05:44 AM

Vezi postareaAujourdhui, la Aug 31 2009, 07:11 PM, a spus:

dumnezeu nu are nevoi pe care omul sa i le poata indeplini .

cum sa aiba dumnezeu nevoie de iubirea unui muritor ?
ar mai fi dumnezeu ?
obedienta ,supunere neconditionata ...,nici eu nu-i cer fiului meu asta .ar insemna ca sunt un tiran . ascultare bazata pe dragoste ,da .
pana la urma ,fiul meu alege daca vrea sa ma asculte sau nu ,si in functie de alegerea lui ,putem trai intr-o familie fericita sau nu .

Desi citatul din Deuteron cu care incepe topicul vorbeste de iubire eu sustin in continuare ca Dumnezeu are nevoie doar de ascultare si aduc dovezi tot din Biblie dar din Iesirea :
"Aşa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Să-şi încingă fiecare din voi sabia sa la şold şi străbătând tabăra de la o intrare până la cealaltă, înainte şi înapoi, să ucidă fiecare pe fratele său, pe prietenul său şi pe aproapele său".
O credinta impusa prin ascutisul armelor nu inseamna in nici-un caz iubire ci supunere=ascultare . Comportamentul lui Dumnezeu este tiranic oricine alege sa nu-L asculte fiind condamnat !
0

#8 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 September 2009 - 08:34 AM

tu ai scris un citat care-ti convine tie,dar de ce nu esti fair play sa le postezi si pe celelalte zeci de verstete care contrazic la greu teoria ta.

unde scrie, te rog, de ascultare?
vrei sa scrii, te rog mult, prima porunca din decalog? :) :) :o: ;)
0

#9 Utilizator offline   VEMANS 

• gandac flituit
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 September 2009 - 08:50 AM

Vezi postarea..................., la Sep 1 2009, 09:34 AM, a spus:

tu ai scris un citat care-ti convine tie,dar de ce nu esti fair play sa le postezi si pe celelalte zeci de verstete care contrazic la greu teoria ta.

unde scrie, te rog, de ascultare?
vrei sa scrii, te rog mult, prima porunca din decalog? :) :) :o: ;)

"Sa nu ai alti Dumnezei inafara de Mine " ! Si si-a impus porunca cu ascutisul sabiei chiar impotriva fratilor, ....Crezi ca asta inseamna iubire sau ascultare ? Si mai sunt si alte versete cu acelasi mesaj.
Am scris un citat din Biblie , pe celelate , convenabile , le pot posta cei care cred. In tot VT nu-mi amintesc sa existe un verset care sa vorbeasca despre iubirea Lui fata de oameni dar poate ma insel.
0

#10 Utilizator offline   DidaJames 

• i am the driving force
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 September 2009 - 09:09 AM

e frumos si convenabil sa dai un citat rupt din context, nu?
in capitolu 20 din exod li se porunceste EVREILOR, nicidecum tie sau altor neamuri, deci nu inteleg defel de ce iti pasa de Dumnezeul evreilor, sa onoreze, sa cinsteasca etc pe Acela care li S-a revelat si i-a scos din Egipt.
in versetul 13 li se da porunca de-a nu ucide si in continuarea exodului, apoi in deuteronom si levitic vedem felul in care DUMNEZEUL EVREILOR judeca omorurile.

cat despre citatul dat de tine, dragul meu, e vorba de contextul in care, imediat dupa eliberarea din robia egipteana, catorva evrei li se scoala ca nu le convine, da?
si atunci se intampla ce se intampla. eu una zic ca pe merit.

inca odata intreb: este TOT ce ai gasit in biblie ca sa-L descrii pe DUMNEZEUL EVREILOR? daca ai spune ca e si al tau si vrei sa-L intelegi, te-as intelege, dar asa?

deci ce ai postat tu e o porunca circumstantiala, corecta si dreapta. care nu ti se adreseaza. so?

aaaaaaa uitasem: nu scrie absolut nicaieri printre porunci ....SA TE SUPUI CA PROSTU.

Aceasta postare a fost editata de ...................: 01 September 2009 - 09:11 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Ceruta in casatorie de varul mamei mele * * * - -
lamuriri din punct de vedere religios si legal
raluca007  56 10.050
Hot Topic (New) Atasamente Examinează-ţi credinţa nightwish  55 4.220
Hot Topic (New) Cat de departe merge iubirea de Dumnezeu? CavalerulJedi  89 1.953
Hot Topic (New) Interviu cu Dumnezeu Anca/Maria  24 7.064
Hot Topic (New) bioenergia
ce parere are religia?
ellla  179 23.967