Viata in Coreea de Sud Acomodare in Orientul Extrem
Scris 02 August 2009 - 07:31 AM
Sorin Iordache
Duminică, 02 August 2009
Evenimentul Zilei - Reportaj
SUCCES. Daniel Gherasim trăieşte de opt ani printre sud-coreeni, despre care spune, mai în glumă, mai în serios, că au inventat comunismul perfect.
Un român de 46 de ani, angajat pe una dintre cele mai înalte funcţii la prestigioasa firmă
de transporturi navale Seaspan Ship Management Ltd din Canada, controlează şi îndrumă activitatea
a mii de coreeni constructori de vase. Din 2001 şi până în prezent, Daniel Gherasim „a năşit” zeci de nave, unele cu deplasamente de sute de mii de tone tdw.
Din poziţia de site-office manager, el răspunde de buna desfăşurare a trei birouride supraveghere a construcţiilor de nave (site-office-uri) amplasate în şantierele Hyundai (oraşul Ulsan), Samsung (Geoje) şi Samho (Mokpo). Lucrează 12-14 ore pe zi, chiar şi şapte zile din şapte. Dar timpul enorm afectat muncii sale nu l-a oprit în a-i observa pe coreeni despre care acum povesteşte cu plăcere, dar şi cu obiectivitate.
Ţara fără tirbuşoane
Sosit în Coreea de Sud în mai 2001, după 15 ani de navigare ca ofiţer mecanic pe nave ale unor companii româneşti şi străine şi şef de agenţii navale, Daniel Gherasim spune că nu s-a adaptat nici până în prezent stilului de viaţă al localnicilor.
„Primul şoc a fost inimaginabil de frustrant. Într-o ţară în care progresul tehnologic este de necontestat, să nu găseşti un tirbuşon pentru simplul motiv că localnicii nu consumă vin, să nu existe o spumieră pentru că supele nu fac parte din gastronomia locală, să nu găseşti produse lactate, deoarece nu există şeptel şi nici păşuni într-o ţară al cărei relief este constituit 70% din munţi stâncoşi, în care roşiile sunt roz şi pâinea este dulce, este probabil de neconceput! Criticam şi negam tot ce era deplasat faţă de cultura noastră”, îşi aminteşte Daniel. Dar, cu trecerea anilor, a devenit mai tolerant şi mai înţelegător, aşa cum şi societatea de acolo a evoluat sub ochii lui.
„Şcoala prosteşte!”, varianta asiatică
Daniel Gherasim a remarcat că localnicii pun mare accent pe educaţie. „Învaţă de mici cu disperare. Copiii au chiar şi cursuri târzii, în miez de noapte - da, chiar şi până la ora 24.00! Şcoala de bază de fapt ţine până la orele 12.00-14.00, dar apoi au un şir de tot felul de cursuri (academii), până târziu. Pentru că, prin tradiţie, numai cei care absolvă anumite şcoli obţin posturile cele mai bune si bine plătite! Dacă ai cea mai bună şcoală, ai şi cea mai potrivită fată, cea mai fericită familie, cel mai bun apartament, cea mai mare recunoaştere socială”, descrie el modul în care valoarea şcolii este recunoscută în Coreea.
„Mulţi tineri, care nu pot accede la studii mai înalte, îşi văd visurile destrămate şi se sinucid pentru că nu pot îndura gândul unei vieţi de nivel mediu. Dar, învăţând atât de mult, nu mai au timp liber şi nu se mai pot odihni. Îi vezi pe stradă, dormind pe ei!”.
Angajaţii ideali: muncesc toată viaţa
Efectele supraînvăţării se văd, dar munca e muncă. „După mulţi ani de astfel de chin, băieţii fac serviciul militar obligatoriu vreo 2-3 ani (depinde de armă), apoi călătoresc sau studiază în străinătate un an-doi ca să-şi dezvolte orizontul. După care revin şi obţin o slujbă. Dar când ar trebui să înceapă munca, ei îşi consideră ţelul atins şi... se relaxează! Adică nu mai muncesc pentru că sunt epuizaţi. Şi atunci cum de se dezvoltă economia? Prin sistem! Sistemul este centralizat şi, după opinia mea, acesta este modelul mascat de «comunism perfect».
Acest sistem angrenează fiecare individ şi familie în tr-un cerc: îi dă rapid
bani, dar îi ia înapoi la fel de repede - poate chiar mai repede decât îi dă... Şi individul nu are altă şansă decât să muncească încontinuu, bine şi eficient, toată viaţa”, a consta tat Daniel Gherasim.
CARIERĂ
De la motorist la site-office manager
Daniel Gherasim a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, în specialitatea Electromecanica navală. A început ca motorist la Navrom Constanţa, apoi a devenit ajutor de ofiţer mecanic. Revoluţia l-a prins ca ofiţer mecanic maritim III, lucrând apoi 13 ani pentru companii de navi gaţie străine, ca şef de agenţie în Lon dra şi Haifa. Din 2004, este la Seas pan Ship Management Ltd. din Toronto, Ca nada, fiind întâi şef de agenţie (head-office) în Vancouver, apoi şef de echipă, ad junct de site manager, pentru ca în prezent să ocupe funcţia de site-office manager, cel mai înalt post dintr-o repre zentanţă străină a firmei respective. Este masterand la specializarea Concepte Avansate de Tehnologie Marină de la „Mircea cel Bătrân” şi cursant la Managementul Operaţiilor Navale, la Lloyds Academy, Marea Britanie.
EXPERIENŢĂ. Daniel Gherasim, un român care încearcă să-i înţeleagă pe coreeni
PARADOX: TINERII SUNT MAI EDUCAŢI CA BĂTRÂNII
Muncesc mult, iubesc puţin
Ca salariaţi, el a remarcat că, la job, coreenii dispun de o uşurinţă dezarmantă atunci când îşi propun să ducă la bun sfârşit o activitate, oricât de dificilă ar fi. Şi pe care o finalizează în timp-record, cu o eficienţă şi cu o precizie demne de toată ad miraţia. Co reea este pe locul III în lume, în privinţa diferenţelor salariale dintre sexe. Femeile sunt foarte puţin plătite - aproximativ 1.500$ SUA, în echivalent.
Bărbaţii din clasa medie pot ajunge însă şi la 5.000-10.000$ pe lună. Toţi muncesc multe ore pe zi şi au vacanţe de doar câteva zile pe an. „Nu cred că sunt persoane sărace în Coreea, dar pot spune că sunt persoane care muncesc greu pentru existenţa lor, mai ales în mediul rural. Însă marea majoritate o duc bine. De asemenea, sunt foarte mulţi bogati. Ca o consecinţă, nu veţi vedea feţe posomorâte în Coreea”.
Dragostea, o necunoscută
Mamele, în general, sunt cele care au grijă de copii. „Dar, tradiţional, le lipseşte afecţiunea. Ideea de dragoste maternă aproape că nu există, ci cea de datorie, mai mult. Când copiii pleacă la studii în străinătate, mamele îi urmează, stând acolo cu ei ani în şir, tot din datorie! Deseori îi «alintă» cu palme după ceafă sau îi lasă fără vreun control, în voia sorţii. Cele cu copii mici în general nu lucrează decât după ce aceştia au crescut. Bărbaţii şi fe meile nemăritate sunt cei care muncesc, în Coreea. Femeile măritate, cu copii la şcoală, ies împreună de dimineaţă la cumpărături, la cafea sau la restaurant. După şcoală, mănâncă în oraş cu copiii, după care îi duc la «academii». Aceste femei nu gătesc decât seara, când estimează că li s-ar întoarce bărbatul de la muncă”, descrie Daniel spiritul matern coreean.
Alcoolul, pretext de socializare
Dar soţul nu se întoarce direct acasă. În 99% din cazuri, ia masa în oraş cu prietenii sau cu colegii, consumă alcool abundent şi nu rezistă deloc, îl varsă pe unde apucă şi colindă pe străzi, din local în local.
„Îi vezi mai ales în baruri tip «karaoke » şi «room saloon-uri», unde «se întreţin» cu femei de companie, unele chiar românce. Aburii alcoolului îi fac prietenoşi, chiar prea prietenoşi, şi consideră că s-au distrat cu adevărat excelent când au fost super băuţi, chiar până la pierderea cunoştinţei!”. Siteoffice managerul român mai spune că şi femeile con sumă alcool în exces şi se com portă la fel de dezonorant ca bărbaţii.
Cultura, vândută eficient
Coreea i-a oferit lui Daniel Gherasim o mare cantitate de valori artistice, dar ritmul muncii şi avansarea în funcţie i-au răpit, încetul cu încetul, mai tot timpul liber. Dar tot a putut remarca modul deosebit de eficient în care localnicii îşi valorifică atracţiile turistice. Mai mult, concertele celor mai mari artişti de pe glob se succed, în capitala Coreei, cu o frenezie mult mai mare decât în Europa.
„Nu am văzut în România atât de multe expoziţii de artă clasică sau modernă ori concerte, aşa cum am văzut în Seul. Din acest punct de vedere, nu pot decât să îi admir pe coreeni. Bravo lor!”, spune admirativ românul. El consideră că tinerii au început să schimbe în bine societatea coreeană.
Evoluţie rapidă
În prezent, locul karaoke-urilor a început să fie luat de cluburi care mai de care mai cool, sunt din ce în ce mai deschişi către progresul individului. Evoluţia coreenilor se desfăşoară cu o viteză uluitoare, chiar sub ochii lui Daniel.
„Timpul petrecut inutil în restaurante este acum alocat sporturilor şi culturii. Terenurile de golf au apărut precum ciupercile după ploaie, în ciuda preţurilor piperate pe care le implică un astfel de sport”, spune site-office managerul. Totuşi, deşi a ajuns să cunoască atât de bine Coreea, el nu o vede ca pe un loc în care să se stabilească definitiv. „Coreea este doar un loc de muncă, pentru mine. Dacă va trebui să fiu în altă parte, voi pleca. Numai fericirea mea - sau a persoanei care mă va face fericit - mi-ar putea dicta un loc în care să mă stabilesc”, consideră Daniel Gherasim.
DISTRACŢIE. După o zi în care muncesc pe rupte, bărbaţii şi femeile din Coreea se refugiază în baruri, iar unii beau până uită de ei
MITURI
Câinii, o delicatesă discretă
Daniel Gherasim evită să se refere la preferinţele coreenilor în ce priveşte carnea de câine. Din cauza diferenţelor majore dintre cultura noastră şi a lor.
„Dar pot spune că am văzut câini transportaţi în cuşti spe ciale, precum noi transportăm, să zicem, porcii. Şi ştiu din mesaje de pe internet de modalităţile de preparare cumplite aplicate. Şi ştiu şi de existenţa restaurantelor cu specific. Şi am înţeles din statistici că sunt peste 5 milioane de câini consumaţi pe an în Coreea. Nu am văzut însă pe nimeni, în cei opt ani aici, comportându-se vreodată atroce sau consumând aşa ceva”, mărturiseşte el.
O altă mâncare tradiţională este varză murată – de fapt un hibrid între varză şi salată, numită Kimchi. „Condimentele specifice îi dau un caracter iute şi puturos acestei verze. Coreenii o consumă la fiecare masă, cu foarte multă plăcere şi fără niciun fel de reţinere, până la nivelul în care pielea lor asimilează şi emană mirosul acesta neplăcut.
Cei care vin în contact cu străinii şi cărora li se spune că ceea ce fac nu este tocmai plăcut simţurilor normale, reduc consumul şi au grijă să elimine pe cât de mult posibil urmările acestui consum. Surprinzător, kimchi-ul nu este ieftin
. O sută de grame costă echivalentul a aproape 5 dolari SUA”, adaugă Daniel.
http://www.evz.ro
Scris 16 October 2009 - 12:02 PM
Despre stilul lor gastronomic . Am fost surprinsa sa gust adevaratul ramen , caci eu mancam ceva asemanator dar cu alt nume ( rusesc ) . Si acum stiu de ce . Pentru ca Coreenii ... ei au paste din OREZ . Am citit si despre faptul ca orezul lor e diferit . Si au ULEI din SOIA si SUSAN .
Cica ei mananca mult , dar nu se ingrasa , caci mananca numai fibre si proteine . Folosesc mult TOFU . Mananca picant , dar sanatos , fara grasimi . Dar trebuie sa ai stomac pentru asta . SOJU , multa vreme nu mi0am putut imagina ce o fi . E o bautura alcoolica din OREZ . Iarasi orezul ... care e diferit chiar si fata de cel japonez . Si spui ca nu au VIN . Eu auzisem ca au un VIN strasnic de bun , din OREZ .
Ii admir foarte mult din toate punctele de vedere.
Cat despre concerte . Ma gandeam cand citeam si urmaream stiri despre RAIN BI ... cand ar putea vreodata Romania sa isi permita sa ii solicite sustinerea unui concert ? Multi nu stiu , dar e tot atat de faimos , poate nu in Europa , cat poate Linkin Park sau Aguillera . ( AM DESCHIS TOPIC CU Rain la sectiunea Muzica )
Nu as fi crezut vreodata ca un stat atat de mic ca aiba o asa mare valoare . Si sunt surprinsa si de faptul ca sunt foarte multe diferente fata de Europa .
Scris 30 October 2009 - 01:01 AM
Preluat de pe un alt forum ...
Poze cu Seoul
Fisiere atasate
-
5s31l.jpg (96.09K)
Number of downloads: 16 -
seoul.jpg (96.82K)
Number of downloads: 11 -
Seoul2.jpg (57.36K)
Number of downloads: 14 -
south_korea_busan_1.jpg (112.39K)
Number of downloads: 12 -
summer_06.jpg (122.98K)
Number of downloads: 12 -
seoul3.jpg (228.81K)
Number of downloads: 12
Scris 31 October 2009 - 08:58 PM
Ceva util ...
DA. 네. Ne.
NU. 아니요. Aniyo.
MULTUMESC . 감사합니다. Kamsahamnida.
IMI PARE RAU. 미안합니다. Mianhamnida.
BUNA DIMINEATA. 안녕하세요? Annyeong haseyo?
BUNA ZIUA . 안녕하세요? Annyeong haseyo?
BUNA SEARA . 안녕하세요? Annyeong haseyo?
안녕하십니까 Annyong hashimnikka?
LA REVEDERE . 안녕히 가세요. Annyeong hi kaseyo.
NUMELE MEU ESTE _____. 저는 ___ 입니다. (F) Chonun ______ imnida.
CUM SUNTETI ? 어떠십니까? (F) Ottoshimnikka?
ALO? (la telefon) 여보세요? Yoboseyo?
Iata ceva util pentru cei care vor sa mearga in concediu ...
Altele - dati click pe ele sa fiti directionate pe pagina de you tube , unde gasiti mai multe .
Scris 31 October 2009 - 09:03 PM
Aceasta postare a fost editata de Diela: 31 October 2009 - 09:03 PM
Scris 31 October 2009 - 09:15 PM
The Unknown, la Aug 2 2009, 06:31 AM, a spus:
Diela, la Oct 31 2009, 08:03 PM, a spus:
Avand in vedere salariile de aolo, daca e adevarat, sugereaza multora sa-si intareasca obsesia.
Priveam cu ceva timp in urma un cuplu de coreeni si ma gandeam "saracii de ei, cine stie cati ani au strans sa-si faca luna de miere prin occident"... dar acuma realilez ca de fapt eu sunt popa prostu'
Scris 31 October 2009 - 10:06 PM
Diela, la Oct 31 2009, 11:03 PM, a spus:
Cred ca nu am idee , dar exista , desi nu as numi-o obsesie , totusi . Doar curiozitate . E ceva nou . Voiam sa ma fac jurnalista , voiam sa calatoresc prin lume ... oare are de-a face ? Inainte eram obsedata sa aflu cat mai multe despre USA .
Si citeam multa enciclopedie . Si mai eram pasionata de legendele mumiilor , a egiptenilor .
Ah , cum spune Pippo mai sus , ii credeam neinsemnati fata de noi europenii , ii priveam pe chinezii din orasul meu ca pe niste tarani , serios . Cand colo , suntem mai prejos decat ei aproape pe toate nivelele ( ma refer la economie , tehnologie , chestii de genul acesta ). Si nu ca as fi fost rasista , dar inainte mi-ar si fost rusine sa am un amic cu ochi bulbucati . Adevarul e ca sa ii vezi la noi in tara , e ciudat si nu sunt asa de bine primiti ( asta e o parere personala , nu generala ) precum ne primesc ei in tara lor . Ma impresioneaza cultura lor . Nu stiu cum sa explic altfel . Iar ce tine de cinematografie , au filme bune si muuuulte . Chiar si la sectiunea entertainment , ne intrec . Nu ti s-a intamplat niciodata sa te intereseze ceva atat de mult ? Nu sunt singura " obsedata " , sau " posedata " ? Doar poate , pe acest forum . Nu mai e nimeni interesat ca mine , asta e ...
Scris 31 October 2009 - 10:26 PM
Dany29, la Oct 16 2009, 12:02 PM, a spus:
Pentru ca Coreenii ... ei au paste din OREZ . Am citit si despre faptul ca orezul lor e diferit . Si au ULEI din SOIA si SUSAN .
Cica ei mananca mult , dar nu se ingrasa , caci mananca numai fibre si proteine .
Si spui ca nu au VIN . Eu auzisem ca au un VIN strasnic de bun , din OREZ .
Cat despre concerte . Ma gandeam cand citeam si urmaream stiri despre RAIN BI ... cand ar putea vreodata Romania sa isi permita sa ii solicite sustinerea unui concert ? Multi nu stiu , dar e tot atat de faimos , poate nu in Europa , cat poate Linkin Park sau Aguillera .
Nu as fi crezut vreodata ca un stat atat de mic ca aiba o asa mare valoare . Si sunt surprinsa si de faptul ca sunt foarte multe diferente fata de Europa .
De regula entuziastii care zbiara in cluburile de karaoke sint beti.
Coreeni sint chiar destul de grasi fata de alti asiatici, si sint mari amatori de carne.
Au un rachiu de orez, ca si chinezii si japonezii, o bautura spirtoasa la vreo 40 de grade cu un miros la fel de crunt ca al whisky-ului original, nefiltrat/netratat.
Muzica asiatica (inclusiv cea coreeana) e o imitatie de calitate dubioasa a muzicii americane (care e de regula o imitatie de calitate dubioasa a muzicii britanice).
Valoare au, valoare economica. Si sint mai seriosi si mai sobri decit alti asiatici, poate chiar mai mult decit japonezii.
Scris 31 October 2009 - 11:09 PM
Daca eu as avea ocazia sa intru intr-unul , as face-o pentru recreere si pentru a-mi incerca talentele vocale
O tentativa de asa ceva am vazut anul acesta pe plaja . Dar era prea multa lume , nu e acelasi lucru in aer liber .
Muzica lor mi se pare buna . Dar asta tine de gustul fiecaruia . Ca de unde vine , sau ce vor sa imite ( totusi daca ai putea exemplifica - pentru ca mie nu mi se pare - e chiar diferita de cea a britanicilor sau americanilor ) , nu ma intereseaza , cat timp o pot asculta .
Si imi sustin opinia , ca in general sunt slabuti . Nu am spus niciodata ca nu exista corean gras . Despre japonezi sau chinezi , nu mai stiu atatea ... chinezi grasi am vazut
Economie - tehnologie
Sud-coreenii construiesc a doua cladire ca inaltime din lume
surs - banknews
Un nou super-zgarie-nori va fi construit in capitala Coreei de Sud, Seul, dezvoltatorul fiind o firma de constructii asiatica, Lotte Construction, care isi va rezerva cateva etaje pentru amenajarea propriului sediu.
Turnul va fi finalizat in 2014, de arhitectura sa ocupandu-se expertii de la Kohan Pederson Fox. Lucrarile au demarat deja, pana in acest moment fiind finalizate excavarile pentru temelia uriasei cladiri, al carei nume va fi Lotte Super Tower 123.
Turnul va gazdui atat spatii de birou, cat si apartamente, hoteluri, centre comerciale, culturale si de afaceri, ingloband practic, intre peretii sai, un micro-oras.
Fisiere atasate
-
lotte_super_tower_1.jpg (60.71K)
Number of downloads: 15 -
lotte_super_tower_5.jpg (46.04K)
Number of downloads: 13
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Din Franta nu-i nimeni pe aici?