Cristinick, la Aug 1 2009, 09:50 PM, a spus:
Totusi, ideea ar fi sa evoluam nu sa ne intoarcem la chirpici...
Asta nu e chirpici caci chirpiciul este muncit si se lucreaza greu.
Nu stiu incotro doresti sa evoluezi, eu ma gandeam la solutii ieftine pt. oamenii de rand, nu Cum sa-ti construiesti castel din trei miscari simple.
In continuare ma gandesc la o moara araba pentru a realiza forta mecanica pt. valtoare-masina de spalat preistorica, pt. lada frigorifica cu cilindrii cu deplasare (alcool ori solutie salina), plus energie electrica pt. iluminat cu leduri, pt. acumulatori si consum mic si foarte mic.
Moara araba este formata din un ax vertical de 2-3 metri cu pale verticale de panza, fixat de un schelet scaun de grinzi si inchis cu scanduri, singura deschizatura fiind din directia vantului. Deasupra scaunului de lemn se gaseste fie o rasnita de piatra cuplata, fie o curea de transmisie. Aceasta moara functioneaza in conditii de vant slab si foarte slab, deci aproape oriunde.
Daca ai si o instalatie de captat biogazul vara dintr-o groapa etansa de colectare a dejectilor, ai putea colecta BIOgaz lichefiat in Butelii, ori rezervor mai mare cum au americanii la ferme rezervoarele de propan.
Saharian, la Aug 1 2009, 10:13 PM, a spus:
Amandoua aveti dreptate
Mai ales ca vorbiti de acelasi lucru

Chiar daca avatarul e o ea, eu sunt un el.
Casa de baloti sta pe niste grinzi de lemn si este prinsa la exterior in laturoaie de lemn (deseuri lemnoase) ignifugate la fel, iar la interior prinse placi groase de polistiren catre un schelet de leturi ori prinse cu corzi de rafie.
Practic acoperisul este singurul care nu poate fi redus economic, adica ondulina ramane singura varianta ieftina.
Analizand putin problema mi-am dat seama ca aproape totul poate fi transformat la costuri minime, chiar si o banala aspirina poate fi inlocuita de niste muraturi / acrituri, fie de un ceai din salcie.