Hristos este denumit şi īnceputul zidirii lui Dumnezeu (Apoc. 3, 14). Adam era un fiu creat de Dumnezeu, Hristos este un Fiu născut.
Adam a fost creat după chipul lui Dumnezeu; Hristos era chipul lui Dumnezeu, din fiinţa lui Dumnezeu. Adam avea acelaşi chip ca Domnul-Dumnezeu (Elohim-Iahveh), īnsă el nu poseda fiinţa Sa, natura lui Dumnezeu: nu a ieşit din Dumnezeu. Dumnezeu īnsă voia să aibe fii şi fiice care provin din El, poartă fiinţa Sa şi posedă natura Sa. Fiul născut a ieşit de la Dumnezeu, şi odată cu El, Cel īntīi născut, a īnceput neamul dumnezeiesc.
Iahveh era īnsuşi Dumnezeu; El era marele EU SĪNT, Cel ce este veşnic, Logosul, Cel ce lucrează, care a devenit apoi om. Ceea ce aproape toţi teologii au lăsat nebăgat īn seamă este de fapt miezul, adică faptul că aşa cum a ieşit Iahveh din plinătatea lui Dumnezeu, tot aşa şi Fiul care este īnsuşi Iahveh, a ieşit din Tatăl:
Dacă ar fi Dumnezeu Tatăl vostru, M-aţi iubi şi pe Mine, căci Eu am ieşit şi vin de la Dumnezeu.
Căci Tatăl īnsuşi vă iubeşte, pentru că M-aţi iubit, şi aţi crezut că am ieşit de la Dumnezeu.
Căci le-am dat cuvintele, pe care Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit, şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit, şi au crezut că Tu M-ai trimis.
Cīnd le-a fost descoperită această taină ucenicilor, ei au spus: Acum cunoaştem că ştii toate lucrurile, şi n-ai nevoie să Te īntrebe cineva; de aceea credem că ai ieşit de la Dumnezeu (Ioan 8, 42; Ioan 16, 27; Ioan 17, 8; Ioan 16, 30).
Īntotdeauna, fie īn Vechiul Testament, fie īn Noul Testament, este vorba despre Unul şi acelaşi Domn: acolo īn trup duhovnicesc, aici īn trup omenesc. Nu un fiu al lui Dumnezeu care există līngă Dumnezeu, a devenit Fiul lui Dumnezeu. Aşa ceva ar fi un paradox. Isus a ieşit de la Dumnezeu, este Fiul zămislit prin Duhul şi, de aceea, egal īn fiinţă cu Dumnezeu. EL poseda īn Sine viaţa lui Dumnezeu, căci El era chiar Dumnezeu. Din Dumnezeu doar Dumnezeu putea să iasă şi să se manifeste după felul Său. Prin El, toţi fiii şi fiicele lui Dumnezeu au parte de această natură dumnezeiască (2 Pet. 1, 4).
24. De aceea v-am spus că veţi muri īn păcatele voastre; căci, dacă nu credeţi că
"EU SUNT " veţi muri īn păcatele voastre.
25. Cine eşti Tu? I-au zis ei.
Isus le-a răspuns: Ceea ce de la īnceput vă spun că sunt.