Experimentul "ochi albaştri - ochi căprui" puterea corupe, chiar si cea inchipuita ...
Scris 06 June 2009 - 08:02 AM
În seara precedentă, seara zilei de 4 aprilie 1968, activistul pentru drepturile populaţiei de culoare şi laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1964, pastorul baptist Martin Luther King Jr., căzuse victima unui asasinat în Memphis, Tennessee.
Ar fi putut fi oare oferită o explicaţie unor şcolari de clasa a III-a dintr-un orăşel cu aproximativ 1000 de locuitori, în care nici măcar nu exista populaţie de culoare? Jane Elliott ... a găsit un răspuns extrem de original la această întrebare. Conform mărturiilor învăţătoarei, nu exista o cale simplă de a explica copiilor ce se întâmplase.
Jane se lasă inspirată de o veche rugă a indienilor Sioux: “Oh, great spirit, keep me from ever judging a man until I have walked a mile in his moccasins” - „O, măreţ spirit, fereşte-mă să judec un alt om dacă nu am mers măcar o milă în mocasinii lui”.
.....................
EXPERIMENTUL…
Metoda sa a fost de a-şi împărţi elevii, toţi albi, în 2 grupuri pe baza culorii ochilor: albaştri sau căprui (cei cu alte culori au mers în grupul cu nuanţa cea mai apropiată de nuanţa ochilor lor). Elliott a încurajat, într-o primă fază, o atitudine de superioritate din partea celor cu ochi albaștri, spunându-le acestora că a avea ochi albaştri e semnul inteligenţei superioare a “purtătorilor”, drept pentru care aceştia merită anumite privilegii.
Rezultatul: copiii cu ochi albaştri au dezvoltat un comportament agresiv faţă de cei cu ochi căprui, în timp ce “rasa inferioară” a manifestat simţăminte negative de frică şi chiar aversiune faţă de propria persoană. Până şi notele obţinute la anumite teste de verificare au scăzut în cazul copiilor cu ochi “inferiori” şi au crescut în rândurile “ochilor albaştri”.
În zilele următoare, la comanda învăţătoarei, rolurile s-au inversat, elevii fiind “informaţi” că rasa superioară are de fapt ochi căprui. Comportamentul şi notele la teste s-au modificat în consecinţă. Aceeaşi copii care fuseseră dezavantajaţi în primele zile şi-au asumat imediat rolul opresorilor.
............... "
http://www.scientia.ro/homo-humanus/52-psi...chi-caprui.html
Scris 08 June 2009 - 11:13 AM
http://www.imdb.com/title/tt1149362/
Experimentele astea sunt periculoase,zic pt copii.Nu mai e decat un pas pana ca acei copii sa devina in adolescenta extremisti nasisti,etc.Tarile nordice (Suedia) si Germania au facut multe experimente din astea...
Totusi,atunci cand s-au inversat rolurile a lipsit elementul-surpriza.Nu cumva copii erau derutati(cei cu ochi caprui,mai ales)?
Aceasta postare a fost editata de magaruldeaur: 08 June 2009 - 11:14 AM
Scris 08 June 2009 - 05:48 PM
magaruldeaur, la Jun 8 2009, 12:13 PM, a spus:
http://www.imdb.com/title/tt1149362/
Experimentele astea sunt periculoase,zic pt copii.Nu mai e decat un pas pana ca acei copii sa devina in adolescenta extremisti nasisti,etc.Tarile nordice (Suedia) si Germania au facut multe experimente din astea...
Totusi,atunci cand s-au inversat rolurile a lipsit elementul-surpriza.Nu cumva copii erau derutati(cei cu ochi caprui,mai ales)?
nu recunoastem ... dar si noi suntem la fel
am cunoscut oameni care lucrau sa spunem in compartimentul financiar al unei firme ... mai toti se simteau ostracizati de compartimentul productiv ... care castigau mai bine si avea o atitudine de superioritate pentru ca ei aduceau valoare adaugata firmei. Compartimentul financiar in schimb avea impresia ca doar el munceste cu adevarat tot timpul cei din productie doar mimand munca majoritatea timpului si castigand mai multi bani degeaba.
printr-o conjunctura au ajuns sa lucreze in departamentul de productie ... in mai putin de 3 luni avea exact aceeasi atitudine de superioritate si exact aceeasi opinie despre compartimentul financiar
Scris 08 June 2009 - 06:12 PM
Scris 08 June 2009 - 06:20 PM
Toate discriminarile sunt la fel: aberante.Ce credeti voi ca i se spune unui copil tigan?? -apoi,societatea ipocrita se "mira" cu pretinsa compasiune ca sunt atatea ,,probleme sociale"!
Adevarata probleme,este afurisita de ,,normalitate",care ne e bagata pe gat inca de mici...experimentul "ochi albastrii /ochi caprui",se face pe fiecare dintre noi,insa doar unii inteleg cat de nociv este el.Normalitatea e cea mai raspandita boala psihica.
Scris 08 June 2009 - 07:17 PM
PunkY StylE, la Jun 8 2009, 07:12 PM, a spus:
toti suntem egali din natura ... doar educatia si cultura ne deosebeste
din pacate in zilele noastre rasismul si "normalitatea" sunt materie predata la scoala si in societate
Scris 09 June 2009 - 12:18 PM
Scris 10 June 2009 - 05:07 PM
Eram tot cam prin clasa a treia cand invatatoarea ne-a spus ca tigani sunt acei copii ai caror ochi se schimba din caprui in verde ... atunci mie imediat mi-a venit in minte faptul ca eu am ochii asa ... caprui... iar dupa amiaza ii am verzi ... si stiam ca nu sunt tiganca, dar daca ea a zis asa, am crezut-o si m-am simtit exteriorizata si aveam grija sa nu se uite nimeni in ochii mei pentru a nu-si da seama ca sunt tiganca. Ma simteam intrusa in mijlocul lor. Cu trecerea timpului am revenit la conceptiile mele. Si stiu ca nu sunt tiganca ... dar ceea ce a spus ea m-a bulversat foarte tare ... m-am simtit extrem de jignita ... asa si cu copiii astia.
Scris 10 June 2009 - 05:45 PM
dar mai dovedeşte şi altceva - că dacă ai încredere în tine, poţi avea rezultate mai bune, succese mai mari. În cadrul acestui experiment încrederea în sine venea din apartanenţa la "rasa superioară", dar există metode "ortodoxe" (să zic aşa) de a forma încrederea unui copil în el însuşi şi ar fi bine să se urmăreasca asta în şcoală decât turnarea informaţiilor cu găleata
Aceasta postare a fost editata de Diela: 10 June 2009 - 05:47 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Despre mitocanie | Her | 19 | 6.938 |
|
un sfat va rog
asezat in banca |
robinho727 | 25 | 4.672 |
|