sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Belcantisme versus dramă muzicală Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-March 07

Scris 21 May 2009 - 09:03 PM

Le preferi ? de ce?
0

#22 Utilizator offline   petrică 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 11-April 08

Scris 21 May 2009 - 09:34 PM

Vezi postareatosca_5, la May 21 2009, 10:03 PM, a spus:

Le preferi ? de ce?

răspunsul simplu e că aşa-s gusturile mele. fiecare cu-ale lui.
răspunsul mai amplu e că registrul baritonal e unul mai normal, şi mai neforţat pentru bărbaţi, şi-apoi, melodiile sunt mult mai antrenante, orchestraţia (acolo nu prea-i meritul lui mussorgski, deşi, ideea de geniu i-a aparţinut) mai amplă. şi fragmentele nu sunt liniare, ci evoluează, personajele trec prin stări succesive, nu se lamentează la lună da capo a fine.
de fapt, finalul valchiriei este un pasaj extrem de greu de interpretat. şi sunt foarte puţini aceia care mai au forţă la finalul actului să mai redea corect respectiva bucată - sunt extrem de enervante interpretările în care baritonul hăhăie, şi nu are dicţia impecabilă, ce să mai zic de jalnicele interpretări în care wotan bravează, şi urlă din toţi plămânii când de fapt ar trebui să-şi tempereze tonul, să sune blând, ca de adio. asta ca să nu mai pomenesc de îmbinarea sublimă a leitmotivelor, în ceea ce priveşte orchestra.
0

#23 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 21 May 2009 - 11:24 PM

Walchiria dela Munchen din 2002 cu Waltraud Meier(inegalabila interpreta wagneriana ,remarcabila aici in actul alII-lea ) , cu John Tomlinson in Wotan este una din interpretarile preferate,monologul lui Wotan este impresionant ,orchestra maiestuoasa sub bagheta lui Mehta .

Ai pomenit undeva mai sus de Kirsten Flagstad

Waltraud Meier i - Sieglinde si Lisa Gasteen - Brunnhilde.

Placido Domingo si Waltraud Meier

John Tomlinson -Hagen -Wagner "Götterdämmerung "

Thomas Stewart -Wotan

0

#24 Utilizator offline   petrică 

• Garoafa
  • PipPip

Scris 24 May 2009 - 06:06 PM

s-o luăm pe rând. primele două clipuri sunt nişte mizerii dpdv componistic. nişte dudui crizate care onomatopeează. exemplul perfect cum că gesamtkunswerkul este plin de pasaje care intră ca nuca-n perete. da-n fine.
mai degrabă aş vedea-o pe flagstad ca isoldă. în înregistrarea din anii 50 cu furtwängler este superbă.

de placido domingo numai de bine, chiar dacă interpretarea nu excelează, este una acceptabilă. la fel şi meier. odată ce îi asculţi pe james king şi leonie rysanek cu greu mai poţi asculta altceva. de fapt, crecă james king a acaparat rolul de siegmund în anii de glorie ai wagnerismului.

john tomlinson sună bine, şi ca wotan, şi ca hagen. e ok. în sensul de acceptabil. eu l-aş fi preferat pe matti salminen

în ceea ce-l priveşte pe stewart, deşi este peste mulţi alţi baritoni care încearcă rolul de wotan, aici e destul de lipsit de forţă. şi în prestaţia pentru karajan dă rateuri, bine, de fapt interpretarea aia e tipică karajan, cu un uşor iz de coca-cola. deşi una peste alta merge.

pentru mine, george london este wotan. dar foarte plăcut suprins am rămas la auzul lui john wegner, cu soundul lui uşor "de lemn" , "uscat" (nu ştiu cum să-l redau mai bine) sau chiar şi robert halle.
de fapt, pe john wegner îl recomand în rolul lui klingsor, unde mai că-l detronează pe gustav neidlinger, oferind un adevărat "sound" de criptă.

din păcate, youtube-ul e prea sărac să vin cu mostre de sunet.
0

#25 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 24 May 2009 - 08:41 PM

Vezi postareapetrică, la May 24 2009, 06:06 PM, a spus:

s-o luăm pe rând. primele două clipuri sunt nişte mizerii dpdv componistic. nişte dudui crizate care onomatopeează. exemplul perfect cum că gesamtkunswerkul este plin de pasaje care intră ca nuca-n perete. da-n fine.
mai degrabă aş vedea-o pe flagstad ca isoldă. în înregistrarea din anii 50 cu furtwängler este superbă.

de placido domingo numai de bine, chiar dacă interpretarea nu excelează, este una acceptabilă. la fel şi meier. odată ce îi asculţi pe james king şi leonie rysanek cu greu mai poţi asculta altceva. de fapt, crecă james king a acaparat rolul de siegmund în anii de glorie ai wagnerismului.

john tomlinson sună bine, şi ca wotan, şi ca hagen. e ok. în sensul de acceptabil. eu l-aş fi preferat pe matti salminen

în ceea ce-l priveşte pe stewart, deşi este peste mulţi alţi baritoni care încearcă rolul de wotan, aici e destul de lipsit de forţă. şi în prestaţia pentru karajan dă rateuri, bine, de fapt interpretarea aia e tipică karajan, cu un uşor iz de coca-cola. deşi una peste alta merge.

pentru mine, george london este wotan. dar foarte plăcut suprins am rămas la auzul lui john wegner, cu soundul lui uşor "de lemn" , "uscat" (nu ştiu cum să-l redau mai bine) sau chiar şi robert halle.
de fapt, pe john wegner îl recomand în rolul lui klingsor, unde mai că-l detronează pe gustav neidlinger, oferind un adevărat "sound" de criptă.

din păcate, youtube-ul e prea sărac să vin cu mostre de sunet.

da ai dreptate ca e prea sarac si eu am cautat destul ca numai mizerii am gasit .Ai atins o coarda sensibila Matti Salminen,imi place mult.

imi esti tu antipatic dar vad ca stiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cateceva ! In fond asta este important , empatia ramane pe locul doi .

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 24 May 2009 - 08:52 PM

0

#26 Utilizator offline   petrică 

• Garoafa
  • PipPip

Scris 25 May 2009 - 09:14 AM

Vezi postareatosca_5, la May 24 2009, 09:41 PM, a spus:

da ai dreptate ca e prea sarac si eu am cautat destul ca numai mizerii am gasit .Ai atins o coarda sensibila Matti Salminen,imi place mult.

imi esti tu antipatic dar vad ca stiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cateceva ! In fond asta este important , empatia ramane pe locul doi .

youtub oferă mult prea puţin în domeniul clasicismelor, e sărac, deşi s-ar putea prinde o idee vagă. acuma, din vreo duzină de înregistrări ale inelului, să zicem - şi mă refer doar la cele editate profesionist pe cd, nu şi la înregistrările live difuzate prin radio, sau cine mai ştie ce - dacă ajung vreo 5 pasaje pe youtub. ori cum poţi să-ţi formezi o părere despre-o operă după audiţia a 5 frânturi.

în ceea ce priveşte antipatia, fiecare-i liber să antipatizeze şi simpatizeze după bunul plac. cât despre empatie, nu văd sensul acesteia aici. când îmi expun părerile despre anumite bucăţi muzicale, nu mă pot erija în conştiinţa fiecărui ascultător şi să expun o părere obiectivă, care să se muleze pe fiecare personalitate. dacă ne place la amândoi, bine, dacă nu, iar bine.

cinstit vorbind, eu nu ştiu nimic, doar c-am ascultat destul de multă muzică. drept pentru care pot face o analiză prin comparaţie. cea mai cinstită analiză dacă e să mă întrebi, pentru că ne putându-se atribui o valoare absolută unei lucrări, totul se poate judeca în sens relativ - dar desigur pur personal.

şi btw, tu nu-mi eşti antipatică câtuşi de puţin, nici măcar cei care susţineau cât de bou şi neuman e subsemnatul :spiteful:
dacă nu mi-ar fi făcut plăcere să postez aici n-aş mai posta. nu-s masochist.
te-am pupat
0

#27 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 May 2009 - 01:55 PM

Vezi postareapetrică, la May 25 2009, 09:14 AM, a spus:

youtub oferă mult prea puţin în domeniul clasicismelor, e sărac, deşi s-ar putea prinde o idee vagă. acuma, din vreo duzină de înregistrări ale inelului, să zicem - şi mă refer doar la cele editate profesionist pe cd, nu şi la înregistrările live difuzate prin radio, sau cine mai ştie ce - dacă ajung vreo 5 pasaje pe youtub. ori cum poţi să-ţi formezi o părere despre-o operă după audiţia a 5 frânturi.

în ceea ce priveşte antipatia, fiecare-i liber să antipatizeze şi simpatizeze după bunul plac. cât despre empatie, nu văd sensul acesteia aici. când îmi expun părerile despre anumite bucăţi muzicale, nu mă pot erija în conştiinţa fiecărui ascultător şi să expun o părere obiectivă, care să se muleze pe fiecare personalitate. dacă ne place la amândoi, bine, dacă nu, iar bine.

cinstit vorbind, eu nu ştiu nimic, doar c-am ascultat destul de multă muzică. drept pentru care pot face o analiză prin comparaţie. cea mai cinstită analiză dacă e să mă întrebi, pentru că ne putându-se atribui o valoare absolută unei lucrări, totul se poate judeca în sens relativ - dar desigur pur personal.

şi btw, tu nu-mi eşti antipatică câtuşi de puţin, nici măcar cei care susţineau cât de bou şi neuman e subsemnatul :spiteful:
dacă nu mi-ar fi făcut plăcere să postez aici n-aş mai posta. nu-s masochist.
te-am pupat

Avem deja limbaj comun , asta face conversatia mai placuta .
Nici tu nu-mi MAi esti chiar antipatic , eu m-am enervat ca te-ai luat de niste persoane care nu meritau si pe care mi-ar placea sa le antrenez intr-o discutie aici .

Ceva ,ceva tot stii , ascultand mult ajungi sa poti face comparatii.Eu ascult mai mlt opera ,am zeci de variante interpretative ale aceleasi opere ,un Cd sau dvd este altceva decat ce poti gasi pe youtube ,dar ca sa exemplifici ceva pri n rapidshare e prea complicat ,asa ca ne limitam la saraca oferta a youtubului.

Callas nu este preferata ta dar ce zici de asta ? Sa nu te prind ca ..nu-ti place , cum te duce in tenebre .

0

#28 Utilizator offline   joannahart 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 03-December 07

Scris 25 May 2009 - 04:02 PM

Pe Callas nu am ascultat-o pana acum in Gioconda , dar am ascultat cate ceva cu Violeta Urmana (Gioconda ) si Placido Domingo (Enzo ).Imi place "Cielo e mar " cantata de Domingo .
0

#29 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 May 2009 - 04:56 PM

Vezi postareajoannahart, la May 25 2009, 04:02 PM, a spus:

Pe Callas nu am ascultat-o pana acum in Gioconda , dar am ascultat cate ceva cu Violeta Urmana (Gioconda ) si Placido Domingo (Enzo ).Imi place "Cielo e mar " cantata de Domingo .

Cu siguranta te referi la inregistrarea din 2002 cu Scandiuzzi si D'Intino cu orchestra si corul Munchner Runndfunkkororchester ,Munchen dirijor Marcello Viotti.

personal nu m-a lasat cu gura cascata inregistrarea asta .Duetul Gioconda-Laura cam plictisitoare , fara nimic care sa ma emotioneze ,cam plat....
Violeta Urmana in aria catre Madona im place mai mult, aplomb , siguranta , somptuosa.
Domingo , preferatulmeu si cand nu este perfect , la cei saizeci de ani ai lui atunci ,face fata cu brio , timbru incantator ,senzual , mai ales in "cielo e mar " la care te referi.-a discutat mult legat de aceasta inregiostrare a lui , dar ce importanta are in cate reprize a facut-o ??? efectul pe care-l da ascultand-o acum este important.l
"Suicidio" cantata de Urmana este departe de exemplificarea mea de mai sus cu Callas .

ce mi-a placut enorm in aceasta inregistrare a fost La Cieca care este interpretate de Elisabetta Fiorillo si care de fapt are de cantat aria cea mai frumoasa a operei"Voce di donna o d'angelo ",emotionanta in pianissimo.

Gioconda -Laura (Eva Marton -Ludmila Semtschuk )

"Voce di donna o d'angelo " in interpretarea fara egal a marei noastre mezzosoprane Elena Cernei

Jussi Bjorling in "Cielo e mar "

0

#30 Utilizator offline   joannahart 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 03-December 07

Scris 25 May 2009 - 05:06 PM

Am mai ascultat "cielo e mar" intr-un film de razboi mai vechi nu-mi amintesc titlul . Stiu ca era interpretat de Lauro Volpi , mi-a placut .................

Aceasta postare a fost editata de joannahart: 25 May 2009 - 05:16 PM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse