belcantisme versus dramă muzicală
Scris 13 May 2009 - 08:39 PM
2. ceea ce urmează reprezintă propria mea părere.
- belcantismul, verismul, etc.. reprezintă muzica uşurică, cu o coerenţă scăzută, o orchestraţie banală, acompaniament pentru soprană şi tenor, cu alte cuvinte, opera asta este mai degrabă concert pentru soprană/tenor şi orchestră.
īn general, publicul devine interesat de cāteva arii, care se fac remarcate īn decursul unei opere, şi nimic mai mult.
libretele īn general n-au nicio treabă cu poezia, nu transmit nimic prin ele īnsele, ci sunt doar un suport prin care solistul principal să-şi arate virtuozitatea.
operele īn genul celor de mai sus au frecvente momente īn care acţiunea trenează, orchestra nu cāntă nimic, solurile sunt insipide, pe scenă nu se petrece nimic şamd.
prin contrast, drama muzicală nu pune accentul pe soliştii vocali, ci pe opera īn sine, ca ansamblu, fiind scrisă de regulă īn aceeaşi notă cam ca o simfonie. se pierde noţiunea de arie, prin care tenoru se "dă mare" şi se introduce ideea de leit-motiv, care-l ajută pe ascultător să facă conexiuni referitoare la acţiunea scenică ce va să vină/a fost.
īntocmai ca o simfonie, īntr-o dramă muzicală există coerenţă īntre mişcări, coerenţă care lipseşte la opera belcantistă.
la verişti, belcantişti, etc.. se exagerează cu notele īnalte la soprane şi tenori, care n-au absolut nimic de-a face cu muzica ci cu virtuozitatea vocalistului. nu e nimic spectaculos īn a-l pune pe un bas să ia note de soprană, sau să scrii o partitură cu note cu două octave mai sus decāt poa să ia īn mod normal o soprană. de genu: "hai să vedem care ţipă mai tare"
am să revin
Scris 13 May 2009 - 09:34 PM
de partea cealaltă - inelul nibelungilor.
cu exemplificarea e mai greu, pasajele nestrălucite nu prea se găsesc pe iutub.
totuşi, e bine de ştiut că-n genere opera rusă, nu se īncadrează la belcanto-ul tipic italian.
Scris 13 May 2009 - 10:33 PM
Eu nu stiu nimic despre Belcanto si veristi
vii tu si-mi rastorni toate ideile despre opera aruncand vorbe , cuvinte.
lamureste lumea daca arunci cu pietre in noi .
Belcanto , este o tehnica vocala de mare virtuozitate caracterizata prin pasajul omogen de la note grave la acute , folosirea vocii vocea ca un instrument . vocea agila , flexibila , omogena , uniforma care reuseste cu usurinta trecerea (legato) de la un registru inferior la unul superior . se spune ca un bun belcantist este cel care canta un fata unei lumanarii aprinse si flacara nu se stinge ....
Handel , Scarlatti , Rossini , Donizetti , Bellini ,Verdi(doar in tinerete ) sunt numai cateva nume .
belcanto este la apogeu intre 1800-1830 /epoca belcantista/.
cativa artisti exponenti ai belcantolui Maria Callas , Joan Shuterland, Ghena Dimitrova, Alfredo Kraus , William Mateuzzi , Juan Diego Florez .
Traviata nu s-ar canta daca nu ar fi Brindisi ' Ce gluma buna !
Scris 14 May 2009 - 08:26 AM
sau, cum am mai spus, concert pentru soprană şi orchestră.
iar vocalizele de pe la secunda 36 nu vin decāt să confirme cele spuse de mine. ok, duduia cāntă īnalt., şi? muzica unde-i? are talent, nu spun nu.
spre comparaţie, o altistă care mie nu-mi place, başca un bas bariton şi mai naşparliu - hans hotter
şi george london, tot īn aurul rinului
Scris 14 May 2009 - 08:48 AM
Chiar nimeni nu te satisface , compozitor , solist ? asta nu te emotioneaza ?
desi La Stupenda nu e preferata mea asa cum este Divina
Scris 14 May 2009 - 09:05 AM
tosca_5, la May 14 2009, 09:48 AM, a spus:
Chiar nimeni nu te satisface , compozitor , solist ? asta nu te emotioneaza ?
desi La Stupenda nu e preferata mea asa cum este Divina
da unde-am zis eu asta? eu doar fac o diferenţiere clară īntre ceea ce īnseamnă belcanto şi dramă muzicală. pe mine chiar cantiatea de muzică pe cm² de portativ dintr-o compoziţie belcantistă, depedeveul meu e nulă. ţipetele astea mie nu-mi gādilă plăcut urechea. mai ales că-i vorba de un registru īnalt, forţat, supărător pentru ureche - e ca şi cum ai da cu un cui pe tablă. da, să scoată o duduie asemenea note este intr-adevăr remarcabil, dar totuşi, where's the point?
ceea ce-s drăguţe totuşi sunt inserţiile bartionale din don carlos sau simon boccanegra spre exemplu, şi se mai găsesc pe ici pe colo melodioare interesante, care te acaparează.
dar, de la īnceput la final o operă belcantistă e lipsită de coerenţă, nu se leagă, e ca un colaj de arii şi atāt. mă refer dpdv muzical, că scenic, logic, acţiunea curge chiar dacă trenează (adică oricum te plictiseşti uitāndu-te la mişcarea scenică, pentru că totuşi, opera nu-i o piesă de teatru şi nici cinema nu e)
am mai spus-o , la solişti, mă emoţionează george london, şi dacă e s-o dăm pe registrul īnalt, atunci friţ wunderlich, max lorenţ, wolfgang windgassen, james king (ăsta da) sau mai precis, orice heldtenor cu veleităţi baritonale.
subiectivismul gusturilor n-are nicio treabă aici, eu īncerc doar o caracterizare la rece a ăstor două categorii.
īntrebarea e, ce cāntă orchestra la secunda 36 īn timp ce calas aia face "aaaaaaaaaaaaaaaaaa" ?
mai nimic. ori, īn drama muzicală orchestra e pe acelaşi plan cu solistul, nu e doar un acompaniament pentru solistul debordānd de virtuozitate.
nimfa, la May 14 2009, 09:41 AM, a spus:
ai fost un copil frustrat ...inchis in casa pe melodia lui Beethoven....
īmi cer scuze, aşa e, mulţumesc pe această cale producătorilor de telefoane mobile, măcar aşa se cultivă lumea cu ala ţurca şi te-mirce für elize .
noroc că n-ai zis, hitul verii compus de beethoven, sau şlagăr sau mai ştiu eu ce.
Scris 14 May 2009 - 09:56 PM
petrică, la May 14 2009, 09:05 AM, a spus:
Nu ai spus dar este clara pozitia ta .
"tipete " Callas , Caballe , Tebaldi , Mosuc scot tipete care supara urechea ?
dar, de la īnceput la final o operă belcantistă e lipsită de coerenţă, nu se leagă, e ca un colaj de arii şi atāt. mă refer dpdv muzical, că scenic, logic, acţiunea curge chiar dacă trenează (adică oricum te plictiseşti uitāndu-te la mişcarea scenică, pentru că totuşi, opera nu-i o piesă de teatru şi nici cinema nu e)
Melodioare ?????????? Nu am exemplicat cu o interpretare a Mariei callas ca sa nu ma ...critici
Tenorii dramatici in special tenorii eroici , wagnerieni imi plac si mie .
timbru baritonal ,bogat ,puternic ,o bogata extensie a vocii spre registrul grav , o joasa emisie a sunetului in registrul central .
vazand ca-l preferi il aduc ca exemplu desi nu e numarul unu din pc.meu de vedere
Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 14 May 2009 - 10:02 PM
Scris 18 May 2009 - 03:06 PM
tosca_5, la May 14 2009, 10:56 PM, a spus:
da, mie-mi supără teribil urechea. şi nu e vina lor, ci a componiştilor care fac exces de zel cu notele alea īnalte extrem de enervante
Citeaza
callas sau nu, melodia e urātă şi agasantă - nu e nimic muzical īn ea, cum deschide gura duduia orchestra amuţeşte. īntr-un cuvānt, oribil, dacă era vorba de mussorgski puteam să jur c-a fost compusă la beţie, deşi, rusnacul şi ameţit de aburii votcii tot compunea mai sănătos
Citeaza
timbru baritonal ,bogat ,puternic ,o bogata extensie a vocii spre registrul grav , o joasa emisie a sunetului in registrul central .
vazand ca-l preferi il aduc ca exemplu desi nu e numarul unu din pc.meu de vedere
fidelio e o mizerie de operă
ce frumos se īmbină orchestra cu vocalul - ăsta e lied adevărat, şi aşa ar trebui să sune şi opera. nu melodii de 3 surcele la orchestră + bravură vocală din partea solistului.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
comedie romaneasca!
cui ii mai place, dati aici |
Botosel | 22 | 13.945 |
|
Teatru radiofonic
Teatru la microfon |
outlander | 12 | 16.126 |