sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

HNO3 Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   chimist 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 01-May 09

Scris 01 May 2009 - 01:06 PM

Buna,

Cine stie in ce concetratie ar trebui folosit HNO3 pentru a dizolva 2,5kg de nituri din CuZn36 astfel incat sa nu-mi atace suportii din aluminiu si inox ? Suportii sunt lamele din 300mmx30mmx1mm inox(2,5mm Al), prinse intre ele prin aceste nituri, nu vreau sa le despart mecanic(ex. taiere cu dalta).
Ce cantitate ar fi necesara si ce societate comercializeaza acest produs?

Multumesc anticipat!
0

#2 Utilizator offline   outlander 

• crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 21-August 05

Scris 01 May 2009 - 02:56 PM

Mai bine folosesti o masina de gaurit si un burghiu sau un polizor unghiular cu o foaie subtzire diamantata ori un biax cu o pietricica mica. Rezolvarea pe cale mecanica e mai putin periculoasa si mai putin costisitoare.
Nu ai spus cum arata piesele pe care vrei sa le separi, sunt mari, pot fi introduse intr-o tava sau vrei sa picuri acid pe nit direct....
Mai sunt si alte probleme de toxicitate, prin reactie rezulta multa hipoazotita care este un gaz de culoare brun roscat toxic, ce vei face cu solutia de acid epuizata? o dai la canal? acidul azotic este un acid foarte periculos si agresiv de aceea e nevoie de multe precautzii.
0

#3 Utilizator offline   chimist 

• Boboc
  • Pip

Scris 01 May 2009 - 07:57 PM

Vezi postareaoutlander, la May 1 2009, 03:56 PM, a spus:

Mai bine folosesti o masina de gaurit si un burghiu sau un polizor unghiular cu o foaie subtzire diamantata ori un biax cu o pietricica mica. Rezolvarea pe cale mecanica e mai putin periculoasa si mai putin costisitoare.
Nu ai spus cum arata piesele pe care vrei sa le separi, sunt mari, pot fi introduse intr-o tava sau vrei sa picuri acid pe nit direct....
Mai sunt si alte probleme de toxicitate, prin reactie rezulta multa hipoazotita care este un gaz de culoare brun roscat toxic, ce vei face cu solutia de acid epuizata? o dai la canal? acidul azotic este un acid foarte periculos si agresiv de aceea e nevoie de multe precautzii.

Negativ, folosind sculele pe care mi le-ati recomandat risc sa compromit lamelele care fac obiectul unei reutilizari, iar nituri sunt cateva sute de mii.
Daca va uitati mai atent veti observa si dimensiunile pieselor/suportilor/lamelelor.
Actiunea nu este una home made, este mai ampla si cuprinde mai multe etape,... motiv pentru care am postat si un anunt de cerere colaborare cu un chimist adevarat, desigur contracost...
Nu este pe-aici nimeni din galvanotehnica sau domenii similare?, discutiile cu tematica eco/green nu-mi sunt utile in acest moment, la fel nici cele gen wikipedia ori google.

cu respect
0

#4 Utilizator offline   outlander 

• crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 02 May 2009 - 12:15 AM

Exista un impediment, de obicei aluminiul nu se foloseste ca atare in piese ci aliat. Niturile de alama se dizolva rapid daca acidudul este concentrat, cu cat este mai concentrat cu atat viteza de reactie e mai mare si degajarea de hipoazotita mai violenta. Aluminiul pur nu este afectat de acidul azotic diluat sau concentrat.
Ar trebui in masura posibilitatilor facut un experiment dupa care sa vezi daca aluminiul nu e afectat. Dupa terminarea reactiei trebuie imediat spalate piesele cu apa multa pt ca daca incerci neutralizare cu solutie alcalina de NaOH sau Na2CO3 aluminiul va fi atacat.
Metoda electrolizei intr-o baie de acid sulfuric si solutie de CuSO4 nu este buna pt ca Al in prezenta oxigenului va reactiona oxidand-se, placutele fiind legate la anod pt a smulge Cu, Zn acestea avand un potential de descarcare mai mic decat Al dar acidul sulfuric diluat va ataca aluminiul....

8 HNO3 + 3 Cu -> 3 Cu(NO3)2 + 4 H2O + 2 NO

Ai avea nevoie de cca. 6,7 kg acid azotic de concentratie 98 % (fumans) sau 9,6 kg de conc. 69% (produse comerciale) densitatea este de 1,5 g/cm3

Mai este o metoda care este f simpla si curata dar necesita o masina speciala care se numeste masina de prelucrare prin electroeroziune care poate folosi un cap cu dornuri de cupru electrolitic sau de grafit care daca au diametrul nitului, dai gaura in capurile niturilor fara nici o actiune mecanica.
0

#5 Utilizator offline   chimist 

• Boboc
  • Pip

Scris 02 May 2009 - 08:04 AM

Vezi postareaoutlander, la May 2 2009, 01:15 AM, a spus:

Exista un impediment, de obicei aluminiul nu se foloseste ca atare in piese ci aliat. Niturile de alama se dizolva rapid daca acidudul este concentrat, cu cat este mai concentrat cu atat viteza de reactie e mai mare si degajarea de hipoazotita mai violenta. Aluminiul pur nu este afectat de acidul azotic diluat sau concentrat.
Ar trebui in masura posibilitatilor facut un experiment dupa care sa vezi daca aluminiul nu e afectat. Dupa terminarea reactiei trebuie imediat spalate piesele cu apa multa pt ca daca incerci neutralizare cu solutie alcalina de NaOH sau Na2CO3 aluminiul va fi atacat.
Metoda electrolizei intr-o baie de acid sulfuric si solutie de CuSO4 nu este buna pt ca Al in prezenta oxigenului va reactiona oxidand-se, placutele fiind legate la anod pt a smulge Cu, Zn acestea avand un potential de descarcare mai mic decat Al dar acidul sulfuric diluat va ataca aluminiul....

8 HNO3 + 3 Cu -> 3 Cu(NO3)2 + 4 H2O + 2 NO

Ai avea nevoie de cca. 6,7 kg acid azotic de concentratie 98 % (fumans) sau 9,6 kg de conc. 69% (produse comerciale) densitatea este de 1,5 g/cm3

Mai este o metoda care este f simpla si curata dar necesita o masina speciala care se numeste masina de prelucrare prin electroeroziune care poate folosi un cap cu dornuri de cupru electrolitic sau de grafit care daca au diametrul nitului, dai gaura in capurile niturilor fara nici o actiune mecanica.

Aluminiul din care sunt confectionate lamelele este pur(sau ma rog aproape pur), am testat deja acest lucru, nu reactioneaza la HNO3, deasemenea nici inoxul care are un continut de 25%Ni...
Va multumesc pentru raspuns, acest lucru comporta interes pentru mine in aceasta faza: 9,6 kg la 69%
Cunoasteti daca sunt necesare avize speciale pentru a cumpara acest produs?
Privitor la solutia de acid epuizata nu vad nici o problema, se poate colecta intr-un recipient adecvat, ulterior putand fi neutralizata de catre un srl specializat/autorizat pentru astfel de activitati.

cu respect

Aceasta postare a fost editata de chimist: 02 May 2009 - 08:05 AM

0

#6 Utilizator offline   outlander 

• crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 02 May 2009 - 10:11 AM

Da, cu certitudine ai nevoie de avize si tot felul de hartii de la politie, ITM si protectia mediului. Cel mai simplu adica o alta metoda care poate fi mai simpla decat accesul la o masina de prelucrare prin electroeroziune ar fi sa faci un drum la o uzina unde se lucreaza cu acid azotic de ex la Azomures sau la Borzesti, Campia Turzii etc. porti o discutie acolo sa te lase sa faci tratamentul chimic intr-o cuva, platesti solutia si sigur iesi mai ieftin chiar daca platesti transportul. La uzina respectiva au si acidul, cuva, echipamentul de lucru si posibilitatea neutralizarii solutiei epuizate.
La Borzesti si la Azomures chiar au instalatie de tratare a spanului de Cu cu HNO3 pentru a obtine azotat cupric ce este utilizat apoi drept catalizator.
0

#7 Utilizator offline   chimist 

• Boboc
  • Pip

Scris 02 May 2009 - 10:45 AM

Da, combinatele amintite ar fi o posibila varianta de rezolvare a problemei, asta probabil daca as avea de prelucrat cantitati "industriale", insa ma indoiesc ca as fi bagat in seama pentru ceva sub acest "standard"...
Domnule @outlander va multumesc oricum!
0

#8 Utilizator offline   outlander 

• crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 02 May 2009 - 11:05 AM

Nu e neaparat sa ai cantitati industriale. Poti face demersuri pentru un test de laborator, o piesa de 30 cm putand fi pusa intr-o tava foto, astfel de incercari pot fi facute si la fabrici care au laborator chimic mai serios sau la o facultate totul este ca bilantzul sa iti iasa pozitiv adica ceea ce valorifici prin refolosire sa iti aduca un venit mai mare decat daca ai face acelasi produs din elemente noi.
Cand mai ai propuneri de reciclare in masura cunostintelor pot sa iti ofer sugestii oricum esti un pionier in domeniu pt ca in Ro toara lumea aduna materiale refolosibile dar nu exista fabrici care sa se ocupe cu reciclarea. Depozitele de aparatele electrice adunate pt reciclare sunt pline dar nu exista fabrici sau ateliere care sa se ocupe cu dezmembrarea lor si valorificarea materialelor rezultate.
0

#9 Utilizator offline   chimist 

• Boboc
  • Pip

Scris 03 May 2009 - 09:22 AM

Nu ma consider un pionier, vreau doar sa economisesc cativa roni, desigur daca voi reusi in final.
Aveti dreptate, au fost multe fabrici si combinate care foloseau in procesul tehnologic materie prima secundara-deseurile-(ma refer cu precadere la cele metalice), transformandu-le apoi in produse bine cotate si pe piata externa. Se pare insa, ca in zilele noastre aceste fabrici si combinate au devenit mult prea incomode, lucru ce a condus implicit la desfiintarea lor prin praduire.
Propuneri de ne/reciclare? interesant subiect, poate ar trebui deschis un topic nou unde sa fie dezbatut de catre cei care doresc si au cunostinte in domeniu,... mai ales pe partea deseurilor oarecum revolutionare la noi: electronice etc.

Aceasta postare a fost editata de chimist: 03 May 2009 - 09:42 AM

0

#10 Utilizator offline   outlander 

• crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 04 May 2009 - 12:38 PM

Ia ganditi-va ca ar exista, de fapt au existat pe vremea lui ceahca, fabrici care sa valorifice deseurile de mase plastice.... materie prima exista din belsug si este la un pretz aproape de zero....
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse