ben_gal, la Aug 31 2010, 05:38 PM, a spus:
Hai s-o luam aritmetic.
Tatal, Fiul si Duhul, una sunt --> Tatal, Duhul si Fiul, una sunt --> facem o generalizare pentru a nu jigni in vreun fel cele sfinte. Sa spunem ca este vorba de o persoana cu duh care are si fiu. Exista expresia: si-a dat duhul, deci "duh" = suflet. Ajungem la doua entitati. Este vorba de un om viu care are un fiu. Daca e asa, exista si mama. Ea se numeste, sa spunem, Maria. Omul isi iubeste fiul si nevasta si ii pune in egalitate cu el. Acum sa introducem divinul. Maria este respectata, insa ea nu este nemuritoare. Dupa un timp ramin in ecuatie un om viu si un fiu, ambii nemuritori. Ambii au existat dintotdeauna si vor exista intotdeauna. Daca nu am gresit pina acum, atunci avem dualitate si nu trinitate. Exista, oare, egalitate completa intre ei? Nu, caci Divinul cere sa ne rugam doar Lui. Doar stim ca "Unul este Dumnezeu" si noi, toti oamenii, suntem fiii lui, insa muritori si prin aceasta ne deosebim de fiul nemuritor. Daca e asa, atunci avem o singura entitate superioara care are fiu si acest fiu este membru de familie. Ultimul nu este amintit in VT, insa este venerat in NT. Din dorinta de a creea o punte de legatura intre cele doua carti sfinte, eu personal l-as considera pe fiu un inger special, inzetrat cu puteri aproape nelimitate si asta spre deosebire de alti ingeri. Nu avem voie sa ne rugam la acest inger, caci ar fi o negare a principiului "Unul este Dumnezeu".
In nevoie ne rugam direct lui Dumnezeu si nu avem nevoie de rabini sau popi, sau chiar ingeri, sfinti si fiu.
Cred ca eu personal nu am probleme cu ultima fraza.
Este cineva de alta parere?
Nu neaparat parere.Doar o simpla idee
Rezum:sunt 3 religii monoteiste care toate spun ca ele stapanesc adevarul absolut/suprema revelatie in ceea ce-l priveste pe Dumnezeu.
Plecand de la ideea ca e un sacrilegiu sa pui la indoiala vointa/dorinta/cuvantul lui Dumnezeu intrucat Creatorul este atotstiutor si a toate stiutor pot sa concluzionez ca El nu este cu siguranta un tembel care sa-si schimbe vointa/dorinta/cuvantul dupa cum doresc oamenii.
Prin urmare 2 din cele trei religii monoteiste se insala in ceea ce priveste dorinta/vointa/cuvantul/legea/adevarata revelatie a lui Dumnezeu. Exista si posibilitatea de a fi toate 3 in eroare dar atunci stau si ma intreb cine a fundamentat conceptul de Dumnezeu?
Daca sunt in eroare comunicati-mi.
Burel001, la Aug 31 2010, 05:51 PM, a spus:
Da eu sunt de alta parere.
Separa (divide) o parte din infinit si vei obtine tot un infinit.
Este irelevant sa divizi/imparti ceva infinit insa poti face altceva.Poti sa-l separi pe om de credinta sa sau poti sa-l unesti pe om in credinta.
Divide si stapaneste.Depinde foarte mult acum cine are interesul sa divida si cine are interesul sa stapaneasca. Oricum nu conteaza.Unul singur are decizia finala.
Aceasta postare a fost editata de Think_about: 01 September 2010 - 05:10 PM