Salt la continut


Fotografie
- - - - -

Informatii despre marile religii ale lumii


 • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
1 au raspuns la acest subiect

#1 dan-marius

dan-marius

  fara titluri preferentiale :)

 • Gold Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 6651 mesaje

Scris 03 November 2005 - 12:00 PM

Am deschis aceasta discutie pentru a prezenta descrieri ale marilor religii ale lumii. Va invit si pe voi sa adaugat link-uri pe masura ce gasiti.
http://biserica.org/...I/10_index.html
 • 0

#2 MariaB

MariaB

  catolica

 • Silver Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 2955 mesaje

Scris 03 November 2005 - 01:22 PM

textul despre Iudaism, intr-o prezentarea in general obiectiva, este totusi tributar spiritului crestin, mai ales in concluziile finale, de aceea va propun cateva imbunatatiri ale textului, pana cand chiar un evreu ne va vorbi el insusi despre religia lui

Iudaismul a fost infiintat in anul 2000 .C. de Avraam, Isaac si Iacob

iudaismul a fost "infiintat" dupa distrugerea Templului din Ierusalim si deportarea evreilor in Babilon (586 i.e.n.). Pentru ca acesti evrei veneau din Regatul lui Iuda, ei erau numiti iudei. Astfel s-a format termenul. In perioada exilului Babilonian, religia vechilor evrei a suferit unele modificari si influente, devenind ceea ce numim astazi iudaism.

Biblia evreiasca (sau Vechiul Testament), scrisa integral in ebraica - cu exceptia ctorva capitole sau versete, care sunt in aramaica, limba semitica asemanatoare cu ebraica

Cartea sfanta a evreilor este scrisa exclusiv in ebraica, limba pe care evreii nu o mai cunosteau la intoarcerea din Babilon, ei vorbind atunci aramaica, un dialect comun mai multor populatii din zona. Comentariile la textele biblice s-au facut in aramaica. Versiunea in greceste (Septuaginta) adauga si cateva texte scrise direct in greceste.

In literatura rabinica se intlneste des termenul Torah pentru a desemna intreaga Biblie

De fapt, cand se vorbeste despre Torah in limbaj rabinic, se vorbeste doar despre primele 5 carti, cele care sunt, prin traditie, scrise de Moise (de aici termenul "mosaism"). In sinagogi, se pastreaza in manuscrise sfintite doar aceste 5 carti (mai sunt doar cateva texte in afara lor, care se citesc la anumite sarbatori).

Asteptarea unui alt mesia, cerut numai de interesele nationale exclusive ale poporului evreu, face din mozaismul de astazi mai mult o doctrina nationala dect una religioasa. Aceasta rezulta si din faptul ca iudaismul mai supravietuieste si azi, redus insa aproape exclusiv numai la poporul iudeu, fara sa fi fost mbratisat de alte popoare

In iudaismul de astazi nu prea mai este asteptat un Mesia precum cel biblic.
Iudaismul este atat o doctrina religioasa cat si nationala, pentru ca, pentru poporul evreu, religia si identitatea nationala se circumscriu perfect, asa incat nu exista evreu de alta religie si oricine adera la aceasta religie devine evreu.
 • 0