Evangheliile gnostice ce stim despre ele?
Scris 29 October 2005 - 05:34 PM
Ce parere aveti?
Scris 30 October 2005 - 12:59 AM
In cartea "Istoria bibliei", Editura Milva, 1993, Hendrik van Loon lanseaza o idee f. f. interesanta:
Evreii cunosteau scrierea cu 500 de ani inainte de era noastra, deci cu 500 de ani inainte de momentul nasterii lui Iisus. Ca urmare, existau niste crinicari care au consemnat (pe papirus) cele mai importante evenimente din viata poporului evreu. Autorul (van Loon) sustine ca a avut acces la aceste documente (cronici stravechi) in original... si a constata ca este amintin in ele de Ioan Botezatorul, dar nu este consemnat nimic despre Iisus. Dupa cum reiese din evenghelii Iisus a provocat "o mai mare valva" in poporul evreu decat Ioan. Concluzia logica a lui van Loon este ca Iisus ar fi trebuit mentionat in cronicile "aparatului administrativ de la acea vreme". Prin fptul ca el nu este mentionat in cronice van Loon trage concluzia ca Iisus a fost un personaj imaginar/imaginat de cei care au scris evengvelii.
Singurele documente stravechi care mentioneaza despre existenta lui Iisus sunt evangheliile care, fiind mai mult de 4, se cam contrazic intre ele. Biserica crestina accepta doar 4 dintre ele, considerand apocrife altele... de exemplu, cea a lui Toma.
In alta ordine de idei: doar din evanghelii mentioneaza o idee:
Luca 23:29
Caci iata vor veni zile, când se va zice: ,Ferice de cele sterpe, ferice de pântecele care n-au nascut, si de tâtele care n-au alaptat!'
....................
In celelalte evanghelii nu se mentioneaza .... "astfel de timpuri" ce vor veni. Afirmatia mi se pare destul de interesanta/importanta pentru a fi neglijata de ceilalti evanghelisti....
radu s.
Scris 31 October 2005 - 10:46 AM
rast, la Oct 30 2005, 12:59 AM, a spus:
evreii au renuntat chiar si la Biblia lor in greceste (Septuaginta) pentru ca au preluat-o crestinii, asa ca nu le-a fost greu sa renunte la paginile despre secta lui Isus
si totusi, Isus este mentionat in texte contemporane lui, de exemplu, de Iosefus Flavius, evreul de la Roma care rescrie istoria evreilor pe intelesul romanilor - fara sa faca prea multe concesii romanilor
Scris 09 May 2006 - 06:46 PM
accesul restrans la aceste evanghelii gnostice, fac ca toate aceste teorii, sa ramana la stadiul de speculatii, arhiva vaticanului contine cateva originale, nestiindu-se numarul lor exact, fiind insa mai bine pazite chiar decat papa.
primii episcopi crestini, au exclus din noul testament, cartiile care nu erau considerate "adecvate" noilor invataturi "crestine' , au fost pur si simplu inlaturate, distruse, sau mai stiu eu ce...si nu erau putine!
Scris 05 June 2006 - 01:38 PM
Au aceeasi vechime si mod de exprimare(ca sa nu mai spun de credibilitate) ca si cele 4 clasice cuprinse in Noul Testament.
Ceea ce trebuie reliefat este faptul ca au fost scoase din Biblie.
De cine,in ce scop,de ce,cand si etc.,se pare ca am fost manipulati de la inceputurile crestinismului.......
Scris 05 June 2006 - 05:14 PM
DAN-GABRIEL, la Jun 5 2006, 12:38 PM, a spus:
Whoa stai un pic....
Si inca ceva,ca vad ca va dati tari cu Evangheliile astea canonice si gnostice
Aceasta postare a fost editata de annacondor: 05 June 2006 - 05:14 PM
Scris 06 June 2006 - 08:56 AM
DAN-GABRIEL, la Jun 5 2006, 02:38 PM, a spus:
annacondor, la Jun 5 2006, 06:14 PM, a spus:
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|