Hipoacuzie Deficientele de auz....
Scris 28 October 2005 - 01:15 PM
Sunt noua pe acest forum, l-am gasit cautand ceva cu google, si m-am bucurat sa aflu de existenta lui. Imi pare rau pentru ca suferinta este cea care v-a adunat laolalta dar am fost foarte placut surprinsa sa intalnesc aici o adevarata famile si va doresc absolut la toti sa iesiti invingatori in lupta cu boala!
Poate problema mea o sa vi se para minora, dar este problema mea care imi distruge de catva ani buni confortul psihic si care normal, se agraveaza cu trecerea anilor. Ma confrunt cu o deficienta de auz, am fost diagnosticata cu ani in urma cu 'Hipoacuzie de perceptie, bilaterala, cu cadere pe inalte' in urma unui consul la medicul Traian Ataman din Bucuresti. Am urmat timp de un an un tratament cu B-uri si Tanakan dupa care am repetat audiograma. Tratamentul nu a dat nici un fel de rezultate. Medicul mi-a spus ca ar incerca niste punctii, dar necesitau spitalizare...responsabilitatile pe care le aveam in familie in perioada aceea nu mi-au permis acest lucru, nu am facut punctiile, de fapt de atunci nu am mai facut nimic, recunosc. Ma ingrozesc cand toate materialele pe care le citesc despre aceasta deficienta ma conduc spre un aparat auditiv...nu vreau, nu inca, poate mai tarziu...Nu sunt tanara, dar mai am 10 ani pana la pensie si ma descurc din ce in ce mai greu la birou, este un handicap iar eu sunt si asa o fire destul de timida...De aceea scriu pe acest forum si indraznesc sa va intreb, cunoaste cineva un remediu naturist pentru imbunatatirea calitatii auzului? Ma poate ajuta cineva?
Va multimesc!
Scris 29 October 2005 - 05:40 AM
Sunt noua pe acest forum, l-am gasit cautand ceva cu google, si m-am bucurat sa aflu de existenta lui. Imi pare rau pentru ca suferinta este cea care v-a adunat laolalta dar am fost foarte placut surprinsa sa intalnesc aici o adevarata famile si va doresc absolut la toti sa iesiti invingatori in lupta cu boala!
Poate problema mea o sa vi se para minora, dar este problema mea care imi distruge de catva ani buni confortul psihic si care normal, se agraveaza cu trecerea anilor. Ma confrunt cu o deficienta de auz, am fost diagnosticata cu ani in urma cu 'Hipoacuzie de perceptie, bilaterala, cu cadere pe inalte' in urma unui consul la medicul Traian Ataman din Bucuresti. Am urmat timp de un an un tratament cu B-uri si Tanakan dupa care am repetat audiograma.
Buna Ciuta!
Iti raspund intrucat si eu ma confrunt cu o pierdere de auz de multi ani, la mine in familie tatal meu suferind si el de tanar de o astfel de problema. Stiu asadar cat de sacaitor este acest lucru. Desi precizezi ce fel de problema ai, si amintesti ca ai facut o audiograma si ca ai probleme cu “inaltele”, nu precizezi gradul, dimensiunea pierderii; la fiecare pierdere exista cate o solutie, desi, iti spun din start ca ceea ce se poate face cu ochiul bolnav, nu se poate face si cu urechea: niciodata, sub nici o forma si cu nici un sprijin protetic, nu vei redobandi ce-ai avut candva. Cu ochii e atlfel: pui o pereche de ochelari, si vezi ca cel mai ager de ochi om.
Insa sa revin la nivelele de surzenie: de ex., eu am o pierdere de vreo 38 dB, ca si tine bilaterala (la ambele urechi). Asta inseamna ca aud in mediu fara zgomot de aproape si chiar de la o distanta apreciabila perfect si intotdeauna, insa numai de aproape (max. 2 m de sursa de vorbire) atunci cand e zgomot sau interlocutorul vorbeste prea incet. E important sa stii deci nivelul pierderii, intrucat asta iti indica ce cai sa urmezi. Eu, de ex., nu port nici un aparat (lucrez intr-un mediu fara zgomot), desi uneori, rar, ii cam simt nevoia. La un grad de surzenie ca al meu, se mai potrivesc inca aparatele care lasa canalul auditiv deschis. Acestea sunt foarte comode, intrucat propria voce are pe unde sa “iasa” din craniu, nedandu-ti o senzatie ca aceea cand ai apa in urechi si vorbesti, sau cand ti-ai bagat degetele in urechi si vorbesti. Alt avantaj, este ca poti auzi si zgomotul din jur la nivelul natural, intrucat in functie de tipul de aparat (digital sau analogic), acesta amplifica numai anumite benzi inguste de frecventa, taindu-le pe celelalte. Ai sa auzi astfel surzi plangandu-se ca atunci cand merg cu tine pe strada iti aud soapta, insa nu aud si zgomotul motorului masinii care se apropie de el gata sa-l calce, intrucat aparatul lui numeric “taie” zgomotele de fond, acele zgomote care sunt niste repetari ale unui patern. Asta nu inseamna insa ca e de ales un aparat analogic . . . . NU, acesta este cea mai proasta solutie, intrucat amplifica totul, “desartand” in capul tau zgomote importante si neimportante, care enerveaza si zapacesc. Solutia este un singur aparat auditiv numeric, eventual cu system de “ureche deschisa” plus cealalata ureche libera, sau daca chiar e cazul cu aparat analogic dar care sa aiba un bun sistem de egalizare a intensitatii sunetelor (le reduce un pic pe cele mari, insa le amplifica un pic pe cele slabe).
In plus, din descrierea ta nu rezulta scorul la testul de intelegere a vorbirii, anume “word recognition test”. Poti sa fi surd cu pierdere de 40 de dB (ca mine), insa sa ai un bun scor la acest test (eu am 96 % pe urechea stanga si 100 % pe urechea dreapta), si astfel medicul ORL-ist sa-ti spuna ca nu ai nevoie de aparat auditiv. La mine este vorba despre o surditatea mixta, de transmisie si senzoriala in acelasi timp. In plus, e important sa cauti cauza aparitiei surditatii tale senzoriale, desi acest lucru este greu, intrucat cauzele (ptr perceptie, cum zici ca ai) pot fi virusi, varsta, defecte cochleare, boli metabolice, etc.
Tratamentul nu a dat nici un fel de rezultate.
Previzibil . . . efectele unui astfel de tratament nu sunt mari, desi probabil exista. Normal era sa-ti comunice ca efectele unui astfel de tratament sunt extrem de mici.
Faptul ca ti-a indicat Tanakan, indica ca s-a gandit la o hipoacuzie datorata varstei (probl. microcirculatorii). Nu exista leac pentru asa ceva. De fapt, orice hipoacuzie care afecteaza urechea interna (cochlea sau nervii) nu are leac. Ajutor poate veni insa de la aparatul auditiv. Profita de el cat timp poti, intrucat cu varsta vei ajunge ca si el sa fie inutil!!!!! Cand pierderea ta auditiva ca ajunge la nivele de 100 dB si mai mult, aparatele auditive nu te mai pot ajuta, atunci surdul fiind obligat sa si citeasca pe buze. Practic, atunci se poate vorbi despre surzenie veritabila, intrucat nici o avere din lume neputandu-l face sa auda si inteleaga vorbirea. Toata speranta lui sta in citirea pe buze si atat.
Medicul mi-a spus ca ar incerca niste punctii, dar necesitau spitalizare...responsabilitatile pe care le aveam in familie in perioada aceea nu mi-au permis acest lucru, nu am facut punctiile, de fapt de atunci nu am mai facut nimic, recunosc.
Ce fel de punctii?
Ma ingrozesc cand toate materialele pe care le citesc despre aceasta deficienta ma conduc spre un aparat auditiv...nu vreau, nu inca, poate mai tarziu...Nu sunt tanara, dar mai am 10 ani pana la pensie si ma descurc din ce in ce mai greu la birou, este un handicap iar eu sunt si asa o fire destul de timida...De aceea scriu pe acest forum si indraznesc sa va intreb, cunoaste cineva un remediu naturist pentru imbunatatirea calitatii auzului? Ma poate ajuta cineva?
Va multimesc!
Inteleg ca ai 50 de ani sau pe acolo. E pacat sa te chinui fara aparat, daca chiar ai nevoie de el. Cum ziceam, profita de acesti ani in care el te mai poate ajuta, facand din tine un om aproape normal. Daca hipoacuzia avanseaza, si ea avanseaza, daca vei trai suficient de mult, si iti doresc sa traiesti mult, la un moment dat el nu va mai putea sa te ajute. Nimeni nu va putea sa te mai ajute, decat, eventual, un implant cohlear (si asta numai daca problema ta nu este strict legata de nervii auzului). Un astfel de implant costa o avere, si nu reda auzul, ci o parodie de auz.
E important sa-ti studiezi audiograma, si sa vezi ce inseamna la el "frecevente inalte". Omul aude frecvente de la 20 la 20 000 de hertzi. Vorbirea se situeaza intre 20 si 8000 de herti, insa zona cea mai importanta este intre 200 si 4500 de herti. Daca aceasta zona este cat de cat acoperita de curba, ai sanse mai mari sa intelegi vorbirea decat in situatia in care nu acopera. Iti pot oferi un grafic care sa-ti indice plasarea armonicelor principale ale tuturor vocalelor si consoanelor, astfel incat sa stii macar ce sunete iti sunt in afara zonei tale de audibilitate. Un bun test, este cel al telefonului. Acesta nu transmite decat o franja ingusta de frecvente, fapt care conduce la confuzia suntelor (anumite consoane), chiar pentru cei cu auz intact. Daca intelegi bine inca vorbirea la telefeon, atunci e probabil ca acea zona importanta (200 - 4000 Hz) sa fie inca acoperita de urechea ta.
Aceasta postare a fost editata de Cela: 29 October 2005 - 05:41 AM
Scris 31 October 2005 - 09:53 AM
Am cautat si am gasit audiograma facuta la Bucuresti, este facuta in urma cu 9 ani, aveam 39 de ani atunci, acum am 48. Diagnosticul scris de medic este 'Surditate tip perceptie ( cadere doar pe acute) Acufenie(siptom dominant) " si da, asa s-a exprimat atunci medicul ca ar fi o hipoacuzie datora varstei. Am studiat-o putin si iti pot spune ca pierderea de auz masurata atunci era de 45dB, la ambele urechi, prezenta la frecvente mai mai de 1000 Hz. Cine stie cat o fi evoulat de atunci? Am sa incerc sa fac chiar saptamana aceasta o alta audiograma la un laborator si am sa-ti scriu rezultatele obtinute si daca vei vrea o sa mai tinem legatura. Nu stiu sa-ti spun despre ce punctii era vorba, doctorul Ataman era foarte solicitat si era practic imposibil de abordat pentru o discutie in care sa poti obtine niste amanunte.
Si eu lucrez intr-un mediu de liniste dar nu disting ce spun persoanele aflate la o distanta mai mare de 2-3 metri de mine. Aud ca spun ceva dar nu inteleg ce spun. Trebuie sa privesc spre persoana care vorbeste ca sa ma ajut de cititul pe buze dar nici asa nu reusesc sa inteleg mare lucru. Mai bine ma ridic de pe scaun si ma apropii de cel in cauza....La telefon ma descurc inca bine, aud, nu mi s-a intamplat sa nu inteleg vorbirea cuiva, doar daca este prea mult zgomot in jurul meu, de exemplu in trafic.
Am sa revin dupa ce o sa am un nou rezultat, iti multumesc inca o data pentru raspuns si pentru sfaturile tale.
Scris 02 November 2005 - 06:56 AM
Citeaza
Tu auzi bine vocalele, care sunt toate, mai putin ”i”, situate cu prima armonica in zona de frecventa mai mica de 1000 Hz, fapt care te ajuta sa identifici in direct si chiar la telefon vocea celui care vorbeste. Auzi si multe consoane, daca pierderea ta a ramas la ~ 50 dB: j, m, d, b, n, l, r, z, v.
Din pacate, pierzi cateva: p (poate), h, g, diftongii ci si ce, sh, t, f, k, s, si sunetele produse cu limba între dinti, ca-n engleza si spaniola (th). Ori consoanele sunt cele care contribuie cel mai mult la inteligibilitatea vorbirii. Banda de 2 si 4 kHz furnizeaza 57 % din inteligibilitate.
50 dB este considerata cel mai adesea o surditate medie ( > 45 dB), care necesita proteza. Exista proteze minuscule, care intra pe canalul auditiv, insa ele nu sunt NICIODATA tot atat de performante ca cele care “ies” de pe canal, avand o considerabila portiune afara, sau cele in spatele urechii, caci cele in canal nu pot avea mai multe microfoane (receptoare) plasate spatial cat de cat, si astfel nu pot beneficia de o tehnologie importanta pentru inteligibilitate, anume aceea care face ca daca zgomotul provine dintr-o anume directie, si sunetul util (vorbirea) din alta, sa “taie” acea partea inutila, suprimand tot aportul microfonui mai aproape, mai directionat spre zgomot, si sa-l amplifice sunetul venit de la microfonul mai aproape, si mai bine orientat spre sursa de vorbire.
Citeaza
E important sa verifici daca aceasta noua testare contine si partea de evaluare a inteligibilitatii vorbirii; este o recitare a unei liste de cuvinte de catre audiolog, pe care tu trebuie sa le identitfici in mediu fara bruiaj, si cred ca si cu zgomot in cealalta ureche, daca imi mai aduc bine amitne. Este marcat pe audiograma in josul paginii, in procente.
Citeaza
Am sa revin dupa ce o sa am un nou rezultat, iti multumesc inca o data pentru raspuns si pentru sfaturile tale.
Esti cam in aceeasi situatie cu mine. Eu vreau sa-mi cumpar un Acuris "Life" (Siemens - http://www.hoergeraete.siemens.de/00_de/10..._life/index.jsp ), asta daca noua audiograma va indica ca nu mi-a crescut prea mult surzenia, caci Life este varianta lui seriei Acuris cu canalul deschis, care este foarte confortabila, desi este tipul de aparat “in spatele urechii”. Totusi, este estetic, intrucat in fata nu vine decat un subtire si transparent “furtun” de plastic. Apoi daca a fost ceva care m-a impiedicat sa cumpar aparat mai demult, a fost ca acestea nu aveau telecomanda, adica nu puteam sa le opresc fara sa umblu la ureche, sau sa-l scot din ureche, ori totusi nu sunt atat de surda incat sa am nevoie de el deschis tot timpul. Pana acum, a existat un unic aparat care avea telecomanda, dar care era insa mult prea prost in comparatie cu celelalte aparate de acelasi pret. Singurul lui avantaj era ca avea telecomanda. Siemens parca mi-a citit gandurile, si aceasta noua serie este dotata cu telecomanda. Ca toate aparatele numerice de protezare audtiva insa, acestea sunt extrem de scumpe (cred ca ceva peste 2000 de dolari canadieni o bucata, insa nu stiu cat inseamna asta in euro sau lei noi), insa macar pot sa-l iau cu finantare cu dobanda mica si plata in multe rate. Am uitat sa-ti spun ca si eu am un usor zgomot, tziuit intr-o ureche, insa la asta nu exista leac. Exista niste smecheri care vand niste aparate mici care iti “mascheaza” cica acufenele cu un sunet placut, insa eu personal nu cred ca m-ar ajuta. Nu ma prea deranjeaza si de aceea n-am incercat, e adevarat, insa ca principiu mi se pare cam ridicula metoda lor . . . .
Aceasta postare a fost editata de Cela: 02 November 2005 - 07:16 AM
Scris 04 November 2005 - 02:03 PM
Iti multumesc mult pentru tot ce mi-ai scris, am sa revin cu amanunte saptamana viitoare.
Scris 11 November 2005 - 12:33 PM
Scris 13 November 2005 - 07:51 AM
http://www3.sympatico.ca/ws7n/AG.JPG
(Vei putea accesa acest site de mai sus, pana pe 30 noiembrie 2005, caci de la acea data imi schimb furnizorul de acces la internet, si voi reveni, daca e cazul, cu o noua adresa unde poti gasi poza)
Il gasesti si la adresa originala, anume http://www.hdhearing...rning/Part2.htm unde se gasesc si multe explicatii utile.
Merita citit acest site; la http://www.hdhearing...rning/Part4.htm gasesti explicatii referitoare la ce inseamna o pierdere de 10, 20, 30 dB in ceea ce priveste inteligibilitatea functie de distanta de la o sursa de vorbire.
Un alt site cu astfel de grafice, unde sunt si comentarii de cazuistica cred, este http://www.earinfo.c...d/linkaud4.html
http://www.earinfo.c...d/howread7.html
http://www.earinfo.com/howread1.html
70 si 75 dB pierdere, inseamna mult! Dupa cele mai multe sistematici ale pierderii de auz, astfel de valori sunt categorisite ca "pierderi severe de auz".
Faptul ca totusi nu ti s-a recomandat o proteza auditiva, s-ar explica prin bunele rezultate la testul de inteligibilitate a vorbirii. Cu doar 1, 2 cuvinte ratate, e normal ca acesta nu iti recomanda inca un aparat!
Cam acelasi rezultat cred ca am obtinut si eu.
Stiu din proprie experienta totusi, cat de greu este sa auzi insa sa auzi doar de aproape.
De ex., pentru mine, este nesuferit ca ai mei copii sa vorbeasca, adresandu-mi-se in soapta in casa, dintr-un motiv, sa zicem ca doarme cineva intr-o incapere in care ne aflam . . . . Pur si simplu nu inteleg nimic! Asta ma enerveaza . . . . de aceea cer ca toata lumea sa mi se adreseze cu orice pret, cu voce tare (normala), daca chiar trebuie neaparat sa mi se adreseze, daca nu respecta acest consemn, mai bine sa taca!
In plus, la mine urechea este foarte sensibila la rece. Nu rareori mi se intampla sa remarc o scadere a calitatii auzului in perioade in care sunt un pic racita, inflamata, sau nu stiu cum sa numesc acea stare. Medicii, de fiecare data cand am apelat la ei, mi-au spus ca nu am nimic deosebit. Uneori, rareori, au gasit o otita.
Pentru moment lucrurile par a fi acceptabile pentru noi. Ceea ce ma intristeaza si infricoseaza, este spectrul sumbru al unui moment in care nu voi mai putea auzi nici macar daca voi utiliza o proteza. De sperat ca e departe momentul ala . . .
Scris 14 November 2005 - 04:59 PM
Si eu am impus aceeasi regula in casa, sa mi se vorbeasca cu intensitate normala, niciodata in soapta....copii imi respecta regula, si sotul meu, dar pe el il inteleg cel mai greu pentru ca are un stil de a suiera vorbele, parca ii este lene sa deschida gura, mereu ma ciondanesc cu el pe tema asta. Pe tema asta si pe cea a aparatului de radio din bucatarie pe care il fixeaza la un volum care mie efectiv imi produce rani pe creier. Daca exista un prag al discomfortului auditiv, si exista, am citit undeva, la mine acest prag este foarte coborat. Si iar mi se pare contradictoriu, dar asa este, pe mine ma deranjeaza, ma irita efectiv, zgomote care pe cei cu auzul bun nu par sa-i deranjeze deloc...
Nu stiu ce sa zic, de ce medicul mi-a scris hipoacuzie medie, sigur ca da, ai dreptate, pierderea de auz se incadreaza la o hipoacuzie severa.
Mi-a facut tare bine dialogul cu tine, si sper sa il continuam, sa ne mai scriem din cand in cand; esti foarte bine documentata si privesti cu maturitate problema, m-ai facut sa nu mai fiu nici eu atat de inspaimantata. Am vizitat link-urile pe care mi le-ai trimis, este un material interesant, datorita tie stiu si eu mai multa acum despre aceasta afectiune.
Cand am deschis acest topic pe forum , nu eram pregatita sa accept dar stiam, intelesesem deja ca nu exista tratament medicamentos sau chirurgical pentru hipoacuzia neurosenzoriala si ca este un proces evolutiv... totusi, revin, tu esti mult mai documentata ca mine si de aceea te intreb, chiar nu putem face nimic ca sa stopam sau macar sa incetinim acest proces ?
Iti doresc numai bine si am sa revin dupa ce fac si consultul neurologic, asta va fi abia saptamana viitoare...cu rezultatul am sa merg inapoi la ORL, sa vedem ce-mi mai spune medicul.
Scris 18 November 2005 - 04:17 PM
Am citit acest topic cu mare curiozitate. Sunt de meserie audiolog si am "la activ" peste 7 ani de experienta in domeniul protezarii auditive.
Doamna [cela], aveti destul de multe notiuni referitoare la pierderea de auz, dar aceste cunostinte se pare ca provin din articole disparate. Multe din afirmatiile dumneavoastra au un fundament real dar concluzii total gresite. Va rog sa nu va suparati pe mine, vreau doar sa va lamuresc despre ce este vorba, pentru ca domeniul protezarii auditive nu este nici al vecinului, nici al medicului orl-ist, este strict al audiologului. Asta mi-e meseria!
Doamna [ciuta], sa stiti ca destul de putine pierderi de auz evolueaza spre cofoza (pierderea totala a auzului) si atunci in cazuri exceptionale si nefericite. Nu e dracul chiar asa de negru !
Nu vreau sa caut si sa corectez fiecare presupunere incorecta a dumneavoastra, pentru ca nu e cazul.
V-am scris pentru ca am realizat ca sunteti intr-o situatie dificila in care cat mai multe amanunte v-ar ajuta enorm in luarea deciziei corecte.
Foarte multi oameni poarta aparate auditive si ajutorul oferit de acestea le-a redat un trai linistit. Pentru pierderea "in panta" pe frecventele inalte, un aparat auditiv digital, eventual intraauricular, ar fi cel mai recomandat. Asta este doar o parere preliminara, bazata pe datele furnizate de dumneavoastra aici.
Daca doriti sa ma intrebati mai multe, va rog sa nu ezitati. Am un cabinet in Bucuresti si va pot invita sa discutam situatia dumneavoastra si ce variante ati avea (consultul este gratuit, fara alte obligatii din partea dumneavoastra, dar mai multe amanunte va voi da la cerere, deoarece scopul meu nu este sa-mi fac reclama ascunsa pe site).
O seara buna va doresc!
Scris 21 November 2005 - 02:13 PM
Da, sunt dezorientata si inspaimantata, ai inteles foarte bine. Orice sfat imi este de folos, cu ata mai mult unul avizat... sunt total nemultumita de consultatia pe care am facut-o aici. Nu cred ca voi continua investigatiile si in nici un caz nu voi lua decizii impreuna cu medicul la care am fost. Nu sunt din Bucuresti, cred ca ai citit asta, dar am drum peste doua trei saptamani, nu stiu inca sigur cand, dar daca iti mentii propunerea cu consultatia, am sa iau in preajma plecarii mele legatura cu tine si daca va fi posibil, mi-ar face deosebita placere si as fi tare bucuroasa sa ne intalnim.
Sunt in criza de timp acum si nu pot sa scriu mai mult dar am vrut sa-ti raspund, ca sa stii ca interventia ta nu a ramas fara ecou si ca sunt foarte interesata de un dialog.
Am sa revin, numai bine si iti multumesc!
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
operatie sinuzita maxilara
operatie sinuzita maxilara |
maxirian | 16 | 49.575 |
|
Chestionar:
CHIRURGIA RECONSTRUCTIVA PROTETICA
refacerea infatisarii umane folosind SILICONUL |