Ok, deci ce imi spuneau bunicii mie seara? "Capra cu trei iezi". Nu, asta nu e buna. Cum sa-i zugravesti imagini ale peretilor manjiti cu sange si iezilor decapitati, ale caror capatani ranjesc la fereastra... ? Poate-i mai si viseaza noaptea. Morala e buna, dar parca nu as vrea ca elementele de mai sus sa se strecoare in mintea copilului.
Altceva...? "Soacra cu trei nurori". O baba data cu capul de pereti si torturata pana nu mai poate vorbi. Nici asta.
Apoi imi amintesc de povestea "Barba albastra", pe care am citit-o mai tarziu. Pe scurt, o fata se marita cu un om cu barba albastra, care ii interzice sa intre intr-o camera a casei, unde ea totusi intra si le gaseste pe fostele sale sotii decapitate, rezemate de perete, podeaua fiind naclaita cu sange. Abia scapa si ea cu gatul intreg.
Si zeci de alte povesti, frumoase in rest, dar cu cate o scena din sfera grotescului. Mai era una cu sapte frati pierduti in padure, care ajung sa innopteze in casa unui capcaun. Dupa ce copiii se culca in aceeasi camera cu cele 7 fiice ale capcaunului, acesta isi trimite sotia sa le taie gatul, pentru a fi mancati la cina, in seara urmatoare. Dar cum cel mai mic dintre frati ia bonetele de pe capetele fratilor si le pune pe capetele fetelor (sau invers, nu mai stiu), sotia capcaunului taie gaturile fiicelor sale - happy ending
Din ciclul secventelor bizare, de gen "Saw", carora nu le-am inteles niciodata hazul:
- Intr-o varianta a povestii "Cenusareasa", surorile vitrege, deoarece nu li se potrivea pantoful, isi taie din calcaie.
-"Atunci Prāslea, fără să-şi piardă cumpătul, trase paloşul şi-şi tăie o bucată de carne moale din coapsa piciorului de sus şi o dete zgripsoroaicei." "-Corbule, corbule! īi zise şi Prāslea, dacă vei pune peste mine seu, eu īţi voi da trei stārvuri."
-“Si cum tocmai atunci trecea in fuga pe acolo un pui de mistret, il injunghie si, scotandu-i plamanii si ficatii, le duse imparatesei drept marturie ca i-a implinit in totul dorinta. Imparateasa ii porunci bucatarului sa le gateasca de indata, cu sare si cu tot felul de mirodenii, si atat de neagra era la suflet ca nu se dadu in laturi sa le manance, incredintata fiind ca mananca plamanii si ficatii fetitei.” (“Alba ca Zapada”).
Copiii sunt nevinovati, fericiti in lumea lor imaginara; sunt benefice oare elementele de genul sangelui, membrelor sau capetelor taiate si capcaunului canibal?
Aceasta postare a fost editata de WinoStonehead: 09 April 2009 - 12:06 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS