Romanii din Europa - emigranti sau navetisti?
Scris 04 August 2004 - 11:09 PM
In studiul 'Migratie sau naveta? Cazul muncitorilor romani din Italia: nise pentru naveta 'de lucru' catre Uniunea Europeana', Florentina Constantin argumenteaza ca, din analiza situatiei muncitorilor romani, rezulta ca termenul de 'migratie' devine din ce in ce mai inadecvat pentru abordarea problemei muncitorilor migranti din Uniunea Europeana. Autoarea prefera sa utilizeze termenul de 'naveta' ("commuting"), pe care organizatiile internationale si literatura academica o utilizeaza pentru a descrie migratia 'in scop de a munci' pe termen scurt, precizind, insa, ca echivalarea celor doi termeni este incorecta: ea nu reflecta, in multe cazuri, natura pe termen lung a 'navetei' internationale, neluind in seama, in egala masura, aspecte cruciale ale activitatii si vietii celor implicati in munca peste hotarele tarii lor. Solutia? Florentina Constantin pledeaza pentru aplicarea termenului de 'naveta pe termen lung'.
continuare: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club...g_commuting.php
Sunt relevante concluziile ei pe scara mai larga? Pentru Italia, Florentina are cifre comparative (pentru romani, motivatie de stabilire temporara in Italia) cu muncitorii albanezi si cei marocani...
Lucian
mail to: pe.O.Box 13-166, Bucharest 70700
e-mail to: lucian.branea@gmail.com
Scris 21 September 2004 - 02:49 PM
Scris 21 September 2004 - 09:15 PM
E trist ce ne-ai povestit. Din pacate guvernul nu prea se implica in problema asta. Am citit mai demult ca sa-a infiintat un departament pentru munca in strainatate (Gardianul). Nu am auzit insa de nici o masura care sa-ai ajute pe cei care pleaca.
Scris 22 September 2004 - 11:04 PM
Scris 23 September 2004 - 08:31 PM
Ai dreptate,te inteleg perfect.Si mie mi sa-a intamplat sa fac valva si senzatie,dar intr-o firma unde m-am dus la un interviu;totul decurgea Oca si erau incantati de CV-ul si raspunsurile mele,cand datorita accentului meu(cred) a iesit intrebarea "de unde esti?"Lumea se schimba la fata cand aude Ro. iar in plus zic ca n-am fata de romanca pentru. ca sunt blonda.M-au apucat toate furiile si i-am intrebat cum le-ar placea sa fiu si de ce cred ca toti romanii sunt tuciurii.Eu de ex. am un frate care ar putea sa treaca drept ce nu e ,datorita faptului ca este f. brunet.Si-au creat deja un standard despre noi pe care ne este greu sa-la schimbam.Bineinteles ca nu mi-au dat postul,dar nu mi-a parut rau pentru. ca m-am racorit,fac parte din acea categorie de persoane care daca au ceva de spus sau se vad nedreptatiti,nu tac,si crede-ma ca vorbesc bine spaniola .Spun asta fiindca eu am invatat sa vorbesc aici,nu stiam nimic de acasa,iar acum dupa numai 2ani chiar ei,spaniolii o recunosc.
Scris 29 September 2004 - 12:56 PM
e trist...dar daca am plecat de acasa am acceptat in mod automat statutul de refugiat....si nu ar trebui sa ne zbatem prea mult in sensul asta. Preocuparea mea cea mai mare este sa vorbesc despre frumusetea faptului de a fi roman....si credeti ma ca sunt atatea de spus...
Cat despre cel care spunea ca romania exporta muschi in spania si creiere in germania.... mai mult ca sigur a scris randurile alea din romania.... imi pare rau ca nu a reusit sa si faca o imagine globala a ceea ce inseamna legislatia in fiecare tara... sunt convins ca toti profesorii din spania care sapa santuri....ar prefera sa stea in spatele unei catedre daca li sa ar permite..... ( daca gresesc...imi cer scuze)
astept o replica.....
Scris 30 September 2004 - 08:53 AM
Citeaza
:dee Bine ai venit pe forumul Roportal sergione! :dee Iti dorim sa te simti aici ca acasa :dee sau mai bine poate.....
ontopic: ai si tu dreptatea ta. :dee
Scris 30 September 2004 - 07:03 PM
Scris 01 October 2004 - 10:07 AM
eu nu vreau sa-mi motivez plecarea , pentru ca stiu foarte bine de ce am facut-o , si nici sa ma plang de faptul ca sunt privita ca o emigranta si ca n-am acelasi drepturi ca toata lumea ( ceea ce este si normal ); problema este faptul de a fi roman !
e trist ca trebuie sa plecam din tara pentru a duce o viata mai buna, nu e intotdeauna usor departe de casa , dar te intreb daca avem de ales! oare in Romania as fi putut sa fiu la facultate , sa ma intretin singura ( asta fac de cand sunt aici ) si la terminarea unei facultati sa-mi gasesc ceva de munca in domenii fara a apela la pile si fara a da spaga? eu nu cred! sper ca ai inteles mesajul meu si iti garantez ca sunt multi in situatia mea !
cu mult respect , Daniela
Scris 01 October 2004 - 11:02 AM
So...Thinca about. :dee
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
vizita la Tokyo
recomandari |
Ngavrea | 0 | 757 |
|