LuciaD, la 02 May 2012 - 08:48 PM, a spus:
Pippo, te rog frumos spune-ne despre ce este vorba aci si cu ce esti tu in rezonanta din intelegerea autorului.
Am citit cu ceva timp in urma, nu retin exact detaliile, momentan nu am timp sa recitesc si sa reflectez pt a comenta. Oricum, sunt concepte greu de descris in cuvinte. Mi-a placut modul simplu si esential in care a reusit sa descrie concepte greu chiar de imaginat. Am inteles in buna parte si in general ce descrie, desi nu am reflectat destul pt o intelegere suficient de exacta si totodata de ansamblu a tuturor conceptelor componente pe care le descrie.
Dar este un text metafizic de bagat in seama si de reflectat asupra lui. Reflectia metafizica ne dezvolta imaginatia. Puterea imaginatiei este esentiala dupa parerea mea (din experienta directa) pt a intelege concepte complexe.
Zi de zi observ cum viziunea ingusta lipsita de suficienta imaginatie si expansiune (vedere de ansamblu), limiteaza oamenilor drastic posibilitatile. Puterea de imaginatie cat mai exacta a detaliilor si a ansamblului este esentiala pentru depasirea propriilor limite. Lucruri metafizice si invizibile in mod normal, pot fi intelese doar de cineva cu o putere de imaginatie suficient de dezvoltata. Cu cat un om sau animal este mai mult lipsit de imaginatie, cu atat actioneaza mai mult automat in baza instinctului.
Sa nu confundam imaginatia cu fantezia.
--------------------------------------
Am observat chiar zilele astea cum lipsa in masa de imaginatie a oamenilor creaza oceane de orbi in lume. Lipsa de imaginatie este conditionare, limitare, confuzie, sclavie si chin. Imaginatia este cunoastere, si cunoasterea este libertate si putere, adevarata libertate si putere.
Sa nu confundam imaginatia cu fantezia. Sfintii care acuza imaginatia in scrierile lor, se refera evident la fantezie, nu la imaginatie. Imaginatia este puterea de reconstructie mentala cat mai exacta si totodata de ansamblu a realitatii, pe cand fantezia reprezinta scenarii rupte de realitate.
Pentru a intelege cat mai corect existenta, imaginatia trebuie sa fie cat mai dezvoltata si fantezia cat mai redusa. (cu capul in nori si picioarele pe pamant

)
Aceasta postare a fost editata de Pippo: 05 May 2012 - 01:03 AM