Pippo, la Mar 31 2009, 01:27 AM, a spus:
De acord.
Credinta este intotdeauna rezultatul intelegerii. Daca ne gandim bine la ce credem in general, vom observa ca noi credem in ceea ce intelegem. (Ca unii cred in Mos Craciun - atata inteleg ei

- dar tot rezultatul intelegerii este). Deci
credinta in ceva, oricum am analiza-o, este intotdeauna
rezultatul. Ceea ce s-ar putea pune pe pozitia conditiei este
increderea, si nu
credinta.
Din perspectiva asta, s-ar putea intr-un fel pune egalitate intre INTELEGERE = SALVARE? Posibil.
Burel001, la Mar 31 2009, 11:09 AM, a spus:
Gandesti prea mult si crezi prea mult in" este posibil,poate,putem considera ,sa vedem din perspectiva" si de aia esti in eroare iar la sfarsit dai verdictul "posibil" asa cu jumatate de gura .Ofi nu o fi?
Daca ai doar intelegere fara credinta ramai nesalvat . Si eu inteleg perceptele frumoase ale Coranului dar nu cred in Allah si in profetul sau Mahomed .
Pippo, la Mar 31 2009, 01:56 PM, a spus:
He he. Hai ca esti simpatic. Trebuie sa gandim, ca altfel ne mananca hienele. N-am dat nici un verdict posibil. Prima parte a mesajului este o constatare exacta. Doar ultima fraza este o posibila egalitate.
Deci tu nu accepti ca orice credinta in ceva vine in urma intelegerii... Iti contrazici astfel propria fiinta, care ascunde in ea adevarul. Refuzi adevarul. Nu-i nevoie sa scrie in Biblie sau in Coran ca sa observi un lucru atat de simplu, e de ajuns sa privesti in tine, in felul in care "functioneaza" fiinta umana.
Exemplu: De ce crezi in valoarea Bibliei? Ai inteles in urma educatiei, invataturilor pe care le-ai primit, ca este un lucru bun.
De ce nu crezi in Coran? Ai inteles in urma educatiei, invataturilor pe care le-ai primit, ca este un lucru rau.
N-ai fi putut crede in Biblie fara sa intelegi intai ce este (macar superficial). - n-ai fi putut crede in ceva ce n-ai fi stiut (inteles) ca exista..
Deci credinta - de orice forma ar fi ea - este rezultatul intelegerii.
In continuare, considerand credinta urmare a intelegerii, salvarea, ori ca este pe acelasi plan cu intelegerea, ori ca provine din credinta (implicit din intelegere), la nivelul asta de intelegere a lucrurilor nu este nici o diferenta, deoarece salvarea implica oricum intelegerea. Si cum intelegerea poate fi falsa, la fel si salvarea. In concluzie: credinta oarba fara intelegere nu poate aduce salvarea. Si nici salvarea nu poate veni fara credinta, si nici fara intelegere, deoarece sunt toate trei in stransa legatura.
Dar oricum o dam, nu putem vorbi despre credinta oarba, fara intelegere. - deci nu putem spune "de azi cred, pentru ca asa mi-am impus eu si astfel sunt salvat" - fara ca persoana respectiva sa inteleaga cel putin din simtiri, sa intuiasca efectiv existenta lui Dumnezeu, e o prostie, credinta oarba in Mos Craciun, care exclude intelegerea adevarata - deci falsa credinta si salvare.
Burel001, la Apr 1 2009, 06:55 PM, a spus:
Nu ai inteles .Eu doar am explicat ca intelegerea nu inseamna salvare oricum ai da-o .Intelegerea este la un capat imediat dupa luarea la cunostiinta,iar mantuirea este hat ,taman capatul celalalt.
Cat priveste Coranul de unde ai tras tu concluzia ca este sau ca eu cred ca ar fi ceva rau. Din contra ,este la fel de legitim ca si Vechiul Testament cu care are in comun si invatatura si profetii. Doar ca Mahomed profetul a fost doar un om spre deosebire de Iisus care a fost Dumnezeu .
Ma scuzi, nu m-am referit neaparat la persoana ta precum ca ai fi fost invatat sa privesti Coranul ca pe ceva rau. A fost un exemplu destul de comun.
Tu spui ca intelegerea este la un capat si mantuirea este la celalalt capat.
Ce le sta in mijloc?