Ce este omul? Creatura degenerata sau maimuta evoluata?
Scris 14 October 2005 - 01:30 PM
Oare asa sa fie?!
Scris 14 October 2005 - 06:13 PM
Elia, la Oct 14 2005, 03:30 PM, a spus:
Oare asa sa fie?!
Nu este adevarat; desi are dreptate ca multe actiuni ale omului sunt motivate de frica, exista si alte actiuni care nu pot fi explicate asa: sacrificiul suprem, cel putin la suprafata lucrurilor, este motivat de stari mentale care cu greu pot fi identificate ca frica, intrucat cea mai mare frica a omului este moartea.
Scris 19 October 2005 - 11:10 AM
Cela, la Oct 14 2005, 07:13 PM, a spus:
Sacrificiul suprem ar parea sa contrazica teza lui T. Capote, dar sa nu uitam ca si animalele sunt capabile de “sacrificiu suprem”, atunci cand isi apara puii.
Cred insa ca sacrificiul suprem aparut spontan sau in afect, la nivel de instinct de conservare al individului sau al speciei, nu este totuna cu sacrificiul suprem generat cu premeditare de iubirea-agape.
Este oare posibila existenta a doua sisteme, unul guvernat de frica (instinct de conservare = lant de reflexe neconditionate) si altul guvernat de iubirea-agape.
Este posibil, ca pe langa lumea obisnuita (dresata), care-si urmeaza stapanul de frica pedeapsei sau de dragul recompensei, sa existe si o alta lume, unde singura motivatie a actiunilor si a subordonarii sa fie iubirea-agape? Poate fi o asemenea lume plauzibila, realizabila si functionala?
Scris 19 October 2005 - 12:15 PM
Elia, la Oct 19 2005, 12:10 PM, a spus:
"orice stare de lucruri este posibila
atat timp cat nu este intrerupta de o alta stare de lucruri"
- spune undeva Eminescu
Scris 19 October 2005 - 12:26 PM
Cela, la Oct 14 2005, 07:13 PM, a spus:
Mie nu mi-e frica deloc de moarte si sint om.
Dar da, moartea este cea mai mare frica a unora dintre oameni. A acelora care nu stiu ca moartea nu este un sfirsit ci doar o faza de tranzitie spre altceva, dar mai ales, nu stiu ca exista lucruri mult mai groaznice decit moartea.
Scris 19 October 2005 - 12:39 PM
Elia, la Oct 19 2005, 12:10 PM, a spus:
Cred insa ca sacrificiul suprem aparut spontan sau in afect, la nivel de instinct de conservare al individului sau al speciei, nu este totuna cu sacrificiul suprem generat cu premeditare de iubirea-agape.
Este oare posibila existenta a doua sisteme, unul guvernat de frica (instinct de conservare = lant de reflexe neconditionate) si altul guvernat de iubirea-agape.
Este posibil, ca pe langa lumea obisnuita (dresata), care-si urmeaza stapanul de frica pedeapsei sau de dragul recompensei, sa existe si o alta lume, unde singura motivatie a actiunilor si a subordonarii sa fie iubirea-agape? Poate fi o asemenea lume plauzibila, realizabila si functionala?
Iubire-agape? Poti detalia?
Scris 19 October 2005 - 06:00 PM
dan-marius, la Oct 19 2005, 01:39 PM, a spus:
Dumnezeul adevarat este iubire. Si mai ales iubire in actiune: “Fiindcă atît de mult a iubit (agape) Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.” (Ioan 3,16)
La greci iubirea are mai multe forme: eros, stoika, philia, agape.
Philia este iubirea conditionata, dependenta de oferta partenerului.
Agape este iubirea neconditionata, care include chiar si pe dusmani.
Exemplu: “Aceasta era a treia oară cînd se arăta Isus ucenicilor Săi, după ce înviase din morţi. După ce au prînzit, Isus a zis lui Simon Petru: “Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti (agape) tu mai mult decît aceştia?” “Da, Doamne”, I-a răspuns Petru, ,”ştii că Te iubesc (philia).” Isus i-a zis: “Paşte mieluşeii Mei.“ I-a zis a doua oară: “Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti (agape)?” “Da Doamne”, I-a răspuns Petru, “ştii că Te iubesc (philia). Isus i-a zis: “Paşte oiţele Mele”. A treia oară i-a zis Isus: “Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti (philia)?” Petru s-a întristat că-i zisese a treia oară: “Mă iubeşti (philia)?” Şi I-a răspuns: ”Doamne, Tu toate le ştii; ştii că Te iubesc (philia).“ Isus i-a zis: “Paşte oile Mele!” “ (Ioan 21,14-17)
Dumnezeu are aceasta iubire-agape, care este o iubire responsabila, ce se implica in viata altora pana la sacrificiul de sine. De exemplu, El se considera raspunzator pentru greseala copiilor Sai, si de aceea ia asupra Sa pedeapsa capitala, pe care ei o meritau.
Aceasta dragoste, nu exclude dreptatea, mustrarea si pedeapsa, dar totdeauna in interesul copilului iubit si numai cu lacrimi in ochi. El ii iubeste chiar si pe cei care Il parasesc, sau char Ii devin dusmani, la fel de mult, … daca nu chiar mai mult. De multe ori aceasta iubire este de neinteles pentru omul obisnuit.
Tot aceasta iubire responsabila Il obliga sa puna capat unei nebunii colective incurabile, care nu duce decat la haos si autodistrugere, ca in cazul lumii dinainte de potop, Sodomei si Gomorei, sau judecatii apocaliptice finale. Un lucru si mai de neinteles pentru ateii loviti de-o toleranta orbitoare, cand e vorba de libertatea distructiva a asa-zisului “sistem liber”!
Aceasta optiune este rezervata insa Creatorului si uneltelor alese de El in mod expres, si niciodata unei creaturi, chiar daca aceasta se autoproclama drept loctiitor al Sau. Aceasta optiune este ultima pe lista Sa, si se pune in aplicare dupa o lunga asteptare, in care s-a incercat tot posibilul pentru a salva tot ce se mai poate salva. Distrugerea nu se impaca cu caracterul Sau, de aceea cand o face, este in primul rand pentru El foarte dureros.
Crestinii, care nu au sau nu tind spre o asemenea dragoste nu sunt de fapt crestini. Un crestin care isi reduce aproapele la propriul copil, sot sau ruda apropiata, si nu este gata sa-si sacrifice viata si pentru un strain sau chiar pentru un dusman, nu este un crestin adevarat. Deci exista criterii pentru a deosebi si la crestini, falsul de original. Nu oricine spune “Doamne, Doamne” este crestin, ci cel care face voia lui Dumnezeu. (Matei 7,21)
O fiinta care nu cunoaste aceasta iubire-agape sau este incapabila sa o practice, este “subdezvoltata”, si din acest punct de vedere, inca rudimentara… indiferent ce alte calitati ar avea. Oricine alege sa intre intr-o relatie reala cu Dumnezeu, este iubit in acest fel si poate la randul lui iubi in acest fel.
Aceasta iubire face diferenta intre Dumnezeul adevarat si Dumnezeul fals, pe care ni-l prezinta unii dintre asa-zisii reprezentanti ai sai.
Aceasta iubire face diferenta si intre crestinul adevarat si crestinul cu numele.
Faptul ca exista si falsuri in circulatie, nu ar trebui sa ne faca niciodata sa credem, ca nu exista un original, sau sa ne faca sa renuntam la original, in cazul in care deja il posedam.
Morala crestinului cu numele sau etica ateului din societatile supercivilizate functioneaza atata timp cat “Titanicul” care se scufunda are suficiente locuri in barcile de salvare. Pe cand un adevarat crestin va putea sa renunte la locul sau din barca, chiar si in favoarea unui dusman, si sa spuna la fel ca si Moise: “Mai bine sterge-ma pe mine din cartea Ta.” (Exodul 32,32)
Deci mai bine un “ignorant” crestin capabil de o asemenea iubire, decat un ateu supercultivat fara aceasta iubire.
”Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sînt o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor. Şi chiar dacă aş avea darul proorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încît să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sînt nimic. Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.” (1Cor. 13,1-3)
Scris 19 October 2005 - 10:48 PM
dan-marius, la Oct 19 2005, 10:58 PM, a spus:
Descrierea iubirii-agape a aparut initial in topicul Celei, despre "Citate".
Fraza criticata de tine, a fost de fapt o replica pentru Cela, care ii considera pe crestini cam ignoranti.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Evanghelia pacii lui Iisus Hristos | ellla | 8 | 4.576 |
|
Inevitabilul,evitabil?
scopul vietii este trecerea |
Smith | 10 | 6.695 |
|
Biblia oficiala si Biblia cenzurata | Pixelut | 35 | 11.674 |
|
De ce Raul nu a fost distrus de Dumnezeu inainte de crearea omului? | Radulian90 | 70 | 9.333 |
|
Toti suntem acelas lucru in diferite forme | jet li | 8 | 5.205 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis