Din acest puinct de vedere, nu as vedea necesare comentarii care sa dilueze subiectul. Daca ele exista, si nimic nu impiedica pe cineva sa aiba comentarii sau observatii la un citat, atunci autorul, sau poate cei care administreaza, vor crea o alta subtema separata.
Am sa deschid eu seria cu niste citate care mi-au placut:
"Vita brevis, sensus ebes negligentiae torpor [. . .]"
(Scurtimea vietii, opacitatea simturilor, amorteala indiferentei si ocupatiile neprofitabile, ne lasa sa stim foarte putine lucruri. Si iar, rapida cadere în uitare a putinului pe care totusi îl stim, aceasta uitare rapitoare a cunoasterii si dusmanca a memoriei, "scutura" din minte în decursul timpului pâna si acest putin.” - Toma de Aquino, filozof si teolog crestin medieval
Am acumulat într-o viata de om, o cunoastere fabuloasa în numeroase sfere de studiu, de care am dispus de-a lungul timpului ca de un permanent instrument întru cresterea capacitatilor mele intelectuale, ca si al adâncirii continue a însasi acestei cunoasteri.
Am trait o viata lunga, în care am iubit si am fost iubit. Ce tragedie ca totul va dispare odata cu trupul meu uzat! – R. Goldschmidt, important biolog german de traditie iudaica, contemporan, citat din autobiografia sa publicata postum
"Daca o marioneta a lui Dumnezeu este o figura tragica, o marioneta legata de cromozomii proprii, este groteasca." - 1959, Arthur Koestler, important scriitor, filozof social, jurnalist si militant marxist de tinerete, maghiar prin nastere însa de traditie iudaica si expresie engleza, germana si maghiara.
"Cenzorul interior al mintii drept-credinciosului, completeaza munca cenzorului public; auto-disciplina sa este tot atat de tiranica ca si supunerea impusa de regim; el isi terorizeaza propria constinta intru supunere totala, purtându-si propria "cortina de fier" in tzeasta, pentru a-si proteja iluziile contra intruziunii realitatii. [ . . .] Cred ca cei mai multi dintre istorici vor fi de acord ca partea jucata de pulsiunile egoiste, de agresiunea individuala in holocaustul istoriei, este mic; in primul si in primul rând, macelul s-a vrut ca o "ofranda" zeilor, regelui si patriei sau fericirii viitoare a umanitatii: Crimele lui Caligula, devin insignifiante in comparatie cu prapadul adus de Torquemada.
Numarul victimelor banditilor, tâlharilor, violatorilor, gangsterilor si altor criminali in orice perioada a istoriei, este neglijabil in comparatie cu imensul numar al celor macelaritzi cu entuziasm in numele "adevaratei religii" sau pur si simplu al politicii si ideologiei "corecte". - idem
«Cu cât credem mai putin în Dumnezeu, cu atât îi întelegem mai usor pe altii care totusi o fac» - Jean Rostand (1894 – 1977), biolog si scriitor francez
«Omori un om: esti un asasin.
Omori milioane dintre ei: esti un cuceritor.
Ii ucizi pe toti: esti un dumnezeu.» - idem
Si citatul unui mare ateu si scriitor al copilariei noastre:
«Ma opun vehement duelului. Il consider nesabuit si stiu ca este periculos, precum stiu si ca reprezinta un mare pacat.
Daca cineva m-ar provoca acum la duel, m-as apropia de acest om cu blândete si luându-l prieteneste de mâna, l-as conduce înt-un loc retras si linistit, unde l-as ucide» - Mark Twain, 1835 – 1910
Un baietel se ruga la Dumnezeu sa aiba si el o bicicleta; dupa un timp, dându-si totusi seama ca "modul de functionare" al lui Dumnezeu nu-i asta, a furat una, rugându-se la Dumnezeu sa-l ierte" - ateu anglosaxon anonim
Rugaciunea e ca bâtzâitu'-n balansoar: îti ocupi timpul cu ceva, dar nu te duce nicaieri . . . " - Gypsy Rose Lee, actrita si scriitoare americana
Aceasta postare a fost editata de Cela: 30 September 2005 - 04:13 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis