Salt la continut


Fotografie
* * * * * 2 voturi

Condimentele


  • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
115 replici la acest subiect

#111 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 08 October 2012 - 01:08 AM

Nucsoara

Nucsoara, un condiment exotic, este samburele unui fruct originar din Insulele Banda din Indonezia, numite si "Insulele Condimentelor".
Se foloseste atat la deserturi cat si la sosuri sau mancaruri.
Din copacul care produce nucsoara se pot folosi atat fructele, rotunde si acrisoare, cat si semnitele si coaja care le inveleste, numita macis.

Nucsoarele se recomanda sa fie cumparate intregi si abia apoi macinate, oentru ca isi pierd aroma puternica si gustul picant-dulce. In cantitate mare acesti samburi pot fi otravitori, deci se utilizeaza cu moderatie si se pastreaza feriti de umezeala si lumina.
Din aceasta planta se prepara in Indonezia uleiul de nucsoara, dar si untul de nucsoara, care poate fi consumat ca si untul de arahide, pe paine.

Principalele tari care exporta nucsoara sunt Indonezia, Malaezia si Grenada din Insulele Caraibe si este folosita peste tot in lume, in mancaruri exotice sau la deserturi rafinate.
In bucataria indiana, nucsoara se foloseste la numeroase dulciuri, dar si la prepararea traditionalului amestec de condimente: garam masala. In India nucsoarele de pamant sunt uneori... fumate!

In Europa nucsoara se folosete de obicei la preparatele ce contin cartofi, la marinarea carnii, dar si la supe, sosuri si copturi. La olandezi este folosita la mancarurile de legume, pe baza de conopida, fasole verde si varza de Bruxelles.
In Insulele Caraibe, nucsoara se foloseste ca topping la unele bauturi celebre ca: Bushwacker, Painkiller si Barbados rum punch.

Nucsoara combate insomnia, stresul, oboseala si durerile reumatice. Acest condiment consumat cu moderatie scade nivelul colesterolului "rau" si ajuta digestia.
Insa nucsoara contine si myristicina, o substanta care poate induce convulsii, palpitatii, ameteli, greata si deshidratare. Are de asemenea si reputatia unui puternic drog cu efect delirant, comparabil cu ecstasy, insa consumarea acesteia ca si drog nu este foarte populara datorita gustului puternic si efectelor adverse: constipatie, panica, greata, puls marit, gura uscata.

Consumul de nucsoara in cantitati moderate in timpul sarcinii nu duce la avort asa cum se sustinea cu ceva timp in urma, insa este bine de evitat datorita efectelor pe care le poate avea asupra fatului.
Desi are atat de multe contraindicatii, nucsoara este un condiment excelent, folosit cu succes de bucatarii internationali.

Iata cateva retete cu nucsoara!

Crap umplut cu ciuperci si nucsoara
EGG NOG (lichior de oua) foarte cremos si bun
Gratin de varza rosie
Tarta cu varza creata
Punci de oua cu miere
Sparanghel alb, cu muschi crocant si sos
Soufle de conopida
Sos bechamel, besciamella, sos alb
File de curcan in sos de spumant
Tort aroma
Piept de curcan umplut cu castane
Pâté din ficat de porc
Pateuri gourmet cu prosciutto
Costite pe gratar
Salata cu orez, mazare, porumb si ciuperci
Chec cu mere
Tort de kiwi cu branza
Savarina suedeza

Culinar.ro
  • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

#112 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 28 October 2012 - 07:09 AM

Cu noaptea-n cap am de facut cous-cous sa fie gata de pranz si folosesc foarte multe mirodenii: un ardei foarte iute organic am primit de la o fermiera pentru ca am cumparat de la ea cimbru, cumin, dafin, scortisoara, cuisoare, enibahar, niste ceaiuri si multe alte maruntisuri mai rare care nu intra in mancarea arabeasca. Cardamom cumpar in alta parte si
piper de diferite culori din care prepar aroma orientala numit Garam Masala.
  • 0

#113 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 12 January 2013 - 03:49 AM

Arta condimentelor (1)

Postat de culinar


Condimentele au schimbat cursul istoriei si au fost motivul numeroaselor descoperiri geografice, dar si a averii nemasurate a unor popoare.


Tentatia acestora era cu atat mai mare, cu cat pretul lor crestea considerabil sau nu se puteau cultiva decat intr-o regiune de pe Glob.

Acum gasim aproape orice fel de condiment in supermarket, iar drumul lor nu ni se mai pare de o maretie absoluta. Mancarurile noastre contin piper, chili, coriandru si rozmarin, insa de cele mai multe ori le cumparam gata ambalate la pliculete.

Pana si aceste condimente gata macinate au o viata relativ scurta. Ele isi pierd culoarea, gustul si aroma in timp.

De aceea condimentele trebuie protejate de lumina, soare, caldura, abur si umezeala. Trebuie pastrate in recipiente etanse, in locuri racoaroase.

Condimentele rosii pot fi tinute la frigider, iar cele prafoase isi pierd mult mai repede calitatile decat cele nemacinate. Niciun condiment nu rezista mai mult de un an fara a-si perde gustul sau aroma.

Condimentele proaspete sau uscate pot fi maruntite si pregatite pentru o mancare intr-un mojar. Tot aici se poate adauga ulei de masline pentru obtinerea unei paste condimentate pentru fripturi.

In mancare se adauga o lingura mare de condimente proaspete la inceputul fierberii sau o o jumatate de lingurita la 6 portii de condimente praf la mijlocul sau la sfarsitul timpului de gatit.

La salate sau sosuri, condimentele se pun cu cateva ore inainte de a fi servite.

Daca o mancare vi se pare prea iute sau piperata, nu este obligatoriu ca acesta sa fie gustul final. Daca o lasati sa se "odihneasca" s-ar putea ca gustul preparatului sa se schimbe in cateva ore si sa fie mult mai bun.

Iata cateva condimente folosite mai des, in functie de taria lor:

1. gust intens: 0-1-2 (se pot folosi in cantitati mari)

- cardamon, cimbru, frunze de coriandru, hatmatuchi, maghiran, patrunjel, susan, telina, busuioc, nucsoara, leustean, mac, menta, oregano, roinita, tarhon.

2. cu personalitate puternica: 3-4-5-6 (in cantitati mici)

- anason, ardei iute, ceapa, chimen, dafin, ghimbir, hrean, lamaie, marar, piper, salvie, scortisoara, sofran, usturoi, cuisoare, rozmarin, vanilie

3. se adauga in mancare la sfarsit (nu rezita fierberii sau prajirii)

- chili, menta, patrunjel, roinita, sofran, busuioc, leustean, marar, piper alb, wasabi


culinar.ro
  • 0

#114 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 01 February 2013 - 08:42 PM

Friday, 01 February 2013


DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI: Germania, Ungaria şi India


Trei culturi culinare şi o singură asemănare: ardeiul iute!

Autor: Mihnea-Petru Pârvu

Atmosferă tipic germană cu cârnăţărie şi şniţele uriaşe la Die Deutsche Kneipe. Gulaş unguresc şi papricaşuri din Câmpia Panoniei la Duna şi picanterii indiene la Haveli.



Oricât ar părea de ciudat, gastrono­mia germană e una dintre cele mai variate din Europa. Chiar şi dacă vorbim numai de cârnaţi, varietatea acestora e la fel de mare ca a brânzeturilor franţuzeşti, de pildă. Unde mai pui că berea nemţească a cucerit întrega lume. Bucătăria maghiară, la rându-i are atât influenţe nemţeşti că, vorba aia, Ungaria a fost egala Austriei în defunctul Imperiu habsburgic, cât şi iuţeala condimentelor asiatice dată de anii cât au fost paşalâc turcesc.


Dar, de departe, cea mai condimentată mâncare din lume e cea a subcontinentului indian. Nici n-ar putea fi altfel că, pe pământul cuprins între Hymalaya, Marea Arabiei şi Golful Bengal, se află paradisul mirodeniilor. Un festin într-o cârciumă nemţească tradiţională, altul într-o "csarda" futuristă ungurească şi un popas care ne-a ars limbile într-un restaurant indian, au fost "porturile" de escală în săptămânalul nostru periplu culinar.

EVZ.ro
  • 0

#115 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 02 March 2013 - 09:22 AM

Cele mai ciudate condimente din lume


O calatorie prin lume nu trebuie sa fie neaparat pentru plaja sau piscina. Poate fi si o adevarata experienta gastronomica, daca stii unde sa cauti savoarea! Condimenteaza-ti urmatoarea masa cu bun gust. Mai jos veti gasi cateva condimente foarte populare in tara lor, care lasa de departe ketchup-ul celor fara imaginatie!

1. Mango murate, India

In ciuda ingredientelor, acest condiment pe baza de mango nu este dulce sau zemos, ba chiar putin sarat si iute. Localnicii il servesc alaturi de orez sau linte si chiar direct pe paine.

2. Ajvar, Serbia

Ajvar este un fel de zacusca din vinete si ardei iuti. Localnicii il servesc alaturi de aperitive reci sau cu putina carne la gratar.

3. Tkemali, Georgia

Este un sos gros din prune, condimentat cu usturoi, coriandru, ardei iute si marar. Are un gust acrisor, dulce si iute, ceea ce-l face perfect pentru a fi servit alaturi de… aproape orice.

4. Harissa, Tunisia

Este o pasta foarte iute din chili, coriandru, usturoi si chimen. Localnicii prefera sa-l foloseasca la carnea de gratar sau sa-l amestece cu suc de lamaie si ulei de masline pentru o marinata perfecta.

5. Sos de peste, Thailanda

Este facut din numai 3 ingrediente: ansoa fermentat, sare si apa. Foarte popular, thailandezii il folosesc pe post de sare, sau pentru a marina carnea rosie si fructele de mare.


EvZ.ro
  • 0

#116 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 07 April 2013 - 08:19 AM

Susanul, simbolul imortalitatii


Postat de culinar
www.culinar.ro


Susanul, acest condiment exotic este o planta cu flori urat mirositoare, care isi are originea in Africa si India. Este naturalizata in regiunile tropicale si cultivata pentru semintele sale delicioase, ale caror aroma este intensificata prin prajire.

In zilele noastre creste mai ales in India si China si este importat masiv in Europa, pentru semnintele cu gust de nuca si mai ales, pnetru uleiul de buna calitate care se extrage din acestea.

Conform unei legende Asiriene, cand zeii au creat lumea au baut vin facut din seminte de susan, iar in legendele Hindu se spune ca semintele de susan sunt simbolul imortalitatii, uleiul extras din aceastea fiind folosit la ritualuri si rugaciuni.

Susanul este printre primele condimente folosite de oameni, el fiind amintit si in Legendele Arabe, in povestea lui Ali Baba si cei 40 de hoti "Open sesame" fiind parola pentru deschiderea pesterii comorilor.

Susanul se cultiva pentru semintele bogate in ulei, care au culori diferite de la alb la negru-carbune, insa varietatile negre sunt folosite doar in Orientul Indepartat si sunt mai aromate.

In bucataria internationala, semintele de susan sunt adaugate la paine sau la chiflele pentru hamburgeri, pot fi coapte in forma de biscuiti sau baghete sau folosite la unele tipuri de sushi.

In Japonia susanul se adauga in salate ca seminte, dar si ca ulei si pentru prepararea aromatului gomashio (un amestec de condimente ce include sare, susan si alte plante).

In Grecia se foloseste in special la dulciuri, iar in Togo la supe, in Franta si Sicilia se presara pe paine, in America se foloseste chiar si la produsele fast-food, iar in India la multe mancaruri traditionale.

In bucataria cubaneza, zaharul si semintele de susan se combina intr-un baton delicios numit peanut brittle si care se vinde in magazine si la colturile strazilor.

In bucataria chinezeasca se foloseste ca seminte si ulei la unele preparate clasice (dim sum, sesame seed balls) sau in marinadele pentru carne si legume.

Mexicanii folosesc susanul in celebrele sosuri mole si adobo, dar si la paine si biscuiti.

Semintele de susan sunt bogate in fier, magneziu, mangan, cupru si calciu, vitaminele B1 si E, fibre si antioxidanti. Susanul reduce nivelul colesterolului si regleaza digestia si amestecat cu miere este energetic si da putere. Uleiul de susan nu este folosit doar in bucatarie, ci si la masaj si tratamente de infrumusetare.

In bucataria romaneasca se foloseste la asezonarea carnurilor, dar si la unele dulciuri.
  • 0