In liceu, acum 3-4 ani, o profesoara a fost scandalizata de-a dreptul cand m-am semnat cu prenumele inaintea numelui de familie. Cum am avut tupeul, cine sunt eu, vedeta pop? Eram clasa a X-a cand o profesoara abia iesita de pe bancile facultatii mi-a zis "Ce-i asta? N-ai ajuns tu sa te semnezi cu prenumele inainte!" Alta, tot tanara, s-a rastit la un coleg de-al meu : "Pai ce, tu esti Dorel Georgescu? Tu esti doar Georgescu. Sau esti vreun cantaret, ceva?"
N-am inteles; adica trebuie sa facem nivel, sau cum? Cand anume "ajungi" sa fii si Ion, nu doar Popescu?
N-am intalnit tara - in Europa cel putin - in care elevii, sau copiii si adolescentii, ca sa generalizam, nu se pot recomanda cu numele lor de botez. Tzatza Flora de la posta la fel, ca de ce mi-am scris intai prenumele pe colet, de parca faptul ca numele de familie e cu un rand mai jos ar induce postasul in eroare. La fel m-a intrebat; sunt o vedeta cumva?
Diriginta mea din liceu era profa de romana, si dupa 4 ani de discutii relaxate, "intre preieteni", la ora de dirigentie, la ora de romana inca ne mai striga pe numele de familie. Halal apropiere, nu?
M-as fi asteptat la faza cu ordinea numelor de la un profesor - sa zicem de rusa
Poate fac eu prea mare caz din asta, voi ce credeti?
Contact
Facebook
Twitter
RSS