Fluturel, la Jan 8 2009, 11:57 AM, a spus:
o fi bine ... o fi rau ... cine stie. Se stie si faptul ca exista hipnoza colectiva, si foarte multi "guru" o folosesc. Exista credulitate, dorinta de a cunoaste (doar te duci acolo sa afli ceva ceea ce nu stii) te face sa accepti lucruri care totusi nu iti convin.
Caz concret, la un curs, mentorul iti cerea sa ii juri credinta entittii cu numele de Metathron. Ma uitam mirat in jur cum "gloata" ridicata in picioare jura fara sa se gandeasca.
Acum corect, fiecare e liber sa faca ceea ce crede de cuvinta. Dar sunt foarte multe capcane. Iar un asemenea "curs" nu face decat sa te bage pe drumuri infundate, timp si energie irosita, legaturi ce se vor taia foarte greu ...
Ce fel de curs era acela?
Chestia cu "te face sa accepti lucruri care nu iti convin" e ceva universal valabil si aplicabil peste tot. Depinde ce inseamna asta , pentru ca omul oricum e carcotas si nu ii convine nimic, mai ales sa puna osul spiritual la treaba si gaseste motive, de ex ca preotul, ca guru-ul , ca bani, ca timp. Nici mie nu i i convine ca tre' sa ma duc la munca sa castig bani, iata ca societatea m-a "hipnotizat" ca sa fac ceva ce nu imi convine.
GinGin, la Jan 8 2009, 12:59 PM, a spus:
Asta e un mare adevar...numai ca revenind la cursuri...sunt facute cunoscute peste tot:in ziare,in reviste,pe garduri...si predate de oricine,sau oarecine (??)...Din acest pdv,cred ca multe din ele sunt inutile.
Dintre cei care ati participat la astfel de cursuri...Ce parere aveti de cei care le predau?Ofera informatii si ajutor real sau doar se folosesc de cursanti?In afara de Fluturel nu a scris nimeni ceva clar.
Intreb,pentru ca am impresia ca aceste cursuri au ceva neortodox in ele (feelingul personal

)...un mentor adevarat nu face spectacol in fata unui grup imens de oameni,ci indruma in liniste si numai celor alesi,nu?
Inainte, pe vremea comunismului, informatia spirituala era sufocata, era interzis, acum s-a dat liber si din abundenta de informatii, ar trebui sa ne bucuram ca avem de unde alege. Vrei sa fii adventist, iata informatia, vrei sa fii budist, iata informatia, vrei sa fii magician, iata informatia. Problema e filtrarea si algoritmarea informatiei primite si folosirea ei in scopuri nobile; pentru ce avem de gand sa folosim tot ce am aflat? "Toate vi sunt date voua, dar nu toate sunt de folos"
Cred ca fiecare om are capacitatea de a alege ceea ce are nevoie, nu vrei curs, nu te duce, vrei , du-te.
Si referitor la cine ne preda ceva , nu mai astept ca cel de la care invat sa stea pe un varf de munte, sa aiba o barba pana in pamant si sa leviteze si eventual sa imi sopteasca " tu esti kwisath Kaderah"...