Am fost invitat, nu demult, īn Grecia, la Atena, la un eveniment fericit a unor vechi şi dragi prieteni.
Acolo l-am cunoscut, īntr-o biserică veche din secolul XI, unde slujea pe Īnalt Prea Sfinţitul Gennadios, fost mitropolit al grecilor ortodocşi, din America Centrală şi de Sud. Nu demult s-a pensionat, şi a revenit acasă, īn locurile atāt de iubite lui şi care-i sunt pline de amintiri.
Intr-un moment prielnic l-am rugat să-mi răspundă la cāteva īntrebări pentru ziarul nostru.
Redăm acest mic dialog :
Pr. V.V. : Īnalt Prea Sfinţite Părinte Mitropolit, vă rog să-mi răspundeţi la cāteva īntrebări pentru publicaţia noastră « In Memoriam ».
Ī.P.S.G : Cu mare plăcere şi cu toată dragostea.
Pr. V.V. : Cum vă simţiţi acasă ?
Ī.P.S.G : Unde e mai bine decāt lāngă ai tăi acasă ? Dar să ştiţi că o parte din sufletul şi inima mea a rămas lāngă cei pe care i-am păstorit şi care sunt departe fizic de mine, dar aproape sufleteşte.
Eu mă rog īntāi pentru cei de acolo şi apoi pentru cei de aici.
Pr. V.V. : Cum v-aţi īmpăcat cu fraţii catolici de acolo, ştiut fiind că sunt majoritari, ortodocşii fiind destul de puţini.
Ī.P.S.G : Īntotdeauna am fost cu ei īntr-o adevărată īnţelegere frăţească, noi am īncercat să cultivăm un spirit al păcii. Să nu uităm că Biserica la īnceput a fost una, şi doar māndria şi neascultarea au făcut ca aceasta să se īmpartă şi să fie ceea ce este astăzi. In faţa terorismului şi a invaziei necreştinilor, nu văd altă soluţie, decāt ca cele două biserici surori să se unească şi să facă faţă provocărilor timpului ce va să vină.
Pr. V.V. : Şi cum vedeţi asta ?
Ī.P.S.G : Prin sinceritate. Şi īncă ceva, prin dragoste, dar care să fie din inimă şi nu din buze rostită. Degeaba spui cuiva că īl iubeşti, cānd tu din inimă ai alt sentiment. Cānd faci milostenie celui aflat īn nevoi, dovedeşti cu adevărat că īn inima ta este iubire. Cānd spui că faci o faptă bună şi nu o faci, cuvintele nu au nici o valoare. Aşa şi cu unirea. Trebuie să uităm ceea ce a dus la acel blestemat an 1054 şi la consecinţele lui şi să medităm cu responsabilitate la apropierea şi unirea noastră aşa cum īnsăşi Hristos ne-o cere. Eu mă rog pentru asta şi chiar dacă eu nu voi mai vedea asta, cred cu tărie că vom fi iarăşi una aşa cum am fost la īnceput.
Pr. V.V. : Vă mulţumesc Īnalt Prea Sfinţite părinte Mitropolit.
Ī.P.S.G : Cu plăcere şi să dea Dumnezeu pace īn lume, poporului grec şi poporului romān. Hristos Māntuitorul să ne aibă īn paza Sa.
a consemnat
Pr. Viorel Ioan Vārlan
Pagina 1 din 1
Interviu cu Īnalt Prea Sfinţitul Gennadios Chrysou Interviu
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
ATEU versus CREDINCIOS
- care e mai puternic in fata PIERDERILOR |
Cleric Prestųn | 84 | 16.520 |
|
Ivo Sasek
ca tot veni vorba de eretici... |
Amarena | 20 | 9.377 |
|
Semnele vremurilor | lovi26 | 52 | 14.159 |
|
Alfati singuri daca ceea ce a predicat WILLIAM M. BRANHAM corespunde c |
severius | 1 | 6.536 |
|
Mitologia greaca... si influenta ei asupra crestinismului | dan-marius | 30 | 20.432 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis