Madalynna88, la 11 November 2011 - 09:56 AM, a spus:
buna, multumesc pentru raspuns.... intr-adevar e un lucru bun ca am transaminazele in continuare normale desi mi-a zis infectionistul ca pe fondul sarcinii voi avea transaminazele marite dar nu a fost asa,
Intradevar este posibil, dar nu obligatoriu ca transaminazele sa se modifice in timpul sarcinii si asta indiferent de infectiaca cu HVB.
cica acele transaminaze arata gradul de degradare al ficatului...
transaminazele, in special ALT, indica intradevar afectarea celulelor hepatice. (transaminazele, in special ALT, sunt eliberate in singe cind unele din celulele hepatice sunt distruse). Ficatul este un organ cu o capacitate de regenerare foarte mare astfel ca reuseste sa isi refaca celulel distruse. Transaminaza mari sau mici poate sa fie si un lucru pozitiv si un lucru negativ, depinde de context si asta este treaba medicilor ... de ex transaminze marite poate insemna un rasuns als istemului imunitar sau transaminaza normale pote insemna ca celulele nu sunt distruse (virusul si sistemul imunitar sunt intr0un echilibru) ....
viremia trebuie sa o repet la 7 luni adica peste 3-4 saptamani, sper sa iasa mai mica, desi ai dreptate, viremia creste pe fiondul sarcinii...si atunci de ce mi-au cerut-o sa o fac de 2 ori in cursul sarcinii(avand in vedere ca o platesc e 4 mil jumate )daca nu e relevanta?oricum, trebuie sa imi achizitionez imunoglobulina pt imunizarea bebelusului si sa fac cezariana, bineinteles fara alaptat...
cresterea viremiei in timpul sarcinii este iarasi potentiala, si nu obligatorie.
Nu stiu de ce ai facut 2 viremii in timpul sarcinii, dar pot sa presupun ca medicii au incercat sa protejeze cit de mult se poate copilul. Exista o teorie (inca se discuta pe marginea ei) ca daca mama are o viremie foarte mare (si ag hbe e pozitiv - deasemenea discutabila inca) probabilitatea de trasmitere catre copil este mai mare si se poate recomanda ca mama sa intre sub un tratament cu antivirale pina la nastere pt a diminua acesta probabilitate. - dar astea sunt presupuneri si cel mai bien cred ca ar fi sa discutii cu medicul.
referitor la alaptare, discuta cu medicul, sunt unele studii care spun ca alaptarea nu este o problema (nu este un factor de risc suplimentar desi laptele este infectios) (http://www.biomedcen...471-2458/11/502)
daca e la fel de mare mi se v-a prescrie tratament..cel mai probabil cu lamivudina care e singura acceptata in sarcina si care nici nu e prea scumpa,
tenofovirul este un medicament aceptat deasemena in sarcina si in timpul alaptarii (verifica asta cu medicul).
referitor la lamivudina - aici trebuie sa discutii atent cu medicul pentru ca lamivudina produce mutatii la nivelul virusului si acesta devinde rezistent la medicament. (cei ce deja au rezistenta la lamivudina, au sanse mult mai amre sa dezvolte rezistenta si la entecavir). (poate o combinatie lamivudina + tenfovir sau entecavir sau ... ar fi de luat in consideratie).
deasemenea daca te hotarasti sa incepi un antiviral, ar fi bine sa iti faci testul de rezistenta la antivirale si pe baza rezultatului de la acest test medicul va putea sa iti spuna cel mai indicat antiviral.
sanantate tuturor!
Contact
Facebook
Twitter
RSS