*Arcadia*, la Nov 10 2008, 10:22 AM, a spus:
Apropo de ideea de sfant...
De curand, la o predica, am aflat ca toti cei care merg in rai sunt sfinti. De aceea l-au canonizat pe Stefan cel Mare, devenind si un sfant din calendar.
Stefan cel Mare e sfant asa cum e sfant si talharul de pe cruce si Maria Magdalena, spuse preotul.
Si noi o sa fin sfinti , cand o sa ajungem in rai. Nu exista notiunea de sfant in viata. Se hotaraste daca a fost sfant dupa ce a murit....
Probabil preotul prin "sfant" intelege "toti cei ce ajung in rai".
Eu prin sfant, am definit o persoana iluminata, care a reusit sa se apropie mai mult de Dumnezeu. Deci "sfant", nu are o valoare exacta, ci este relativ la gradul de iluminare al unei persoane comparativ cu ceilalti. - asta reprezinta in contextul celor spuse de mine.
A hotari despre cineva daca este sfant sau nu dupa moartea sa, imi pare sa fie o afacere bisericeasca pamanteana.
Dar cum spunea si Preafericitul, doar Dumnezeu e SFANT. (deci termenul "sfant" noi il folosim in sens relativ, indiferent de parerea bisericii si de felul in care isi numeste sfintii - adica, "cu cat suntem mai aproape de Dumnezeu, cu atat suntem mai sfinti.. deci tindem spre SFANT (Dumnezeu) )
Mirada-Dicovici, la Nov 10 2008, 01:25 PM, a spus:
Unde ai vazut tu intruchiparea suprema a perfectiunii si-a puritatii in Gustavo Rol ?!
Unde am spus c-as fi vazut acest lucru?
Mirada-Dicovici, la Nov 10 2008, 01:25 PM, a spus:
Dar in esenta tot oameni sunt. La fel ca si profetul Iisus. Intelegi unde bat ?!
Da, il definesti pe Iisus profet mincinos si refuzi cu vehementa ideea ca Dumnezeu ar putea exista, fara macar sa studiezi natura lucrurilor.
(Intrebare pentru cunoscatori: in felul asta s-ar manifesta cineva "posedat" oare ?)
Enki, la Nov 10 2008, 01:36 PM, a spus:
Asa... si de ce este asa special Gustavo Rol asta?
Faptul ca a fost un sfant in comparatie cu noi, un iluminat. (sfant, dupa definitia pe care am dat-o mai sus)
ce este asa special in citatele pe care le-ai dat?
Sunt concepte si legi spirituale pe care daca incepi le intelegi si le aplici, incepi sa devii "sfant", sa intelegi "ce e aia Dumnezeu" (
logic ii putem demonstra existenta, dar doar cu logica nu-l putem intelege - nu ca n-ar fi logic, dar ne depaseste capacitatile logice (incearca tu prin logica sa-i descrii unui orb natura) - si de alfel, daca Dumnezeu ne-a dat ochi, de ce sa nu-i deschidem?).
Sunt niste afirmatii destul de plate, cuvinte cu care oricine se poate juca si voila! A iesit o fraza plina de intelepciune, este suficient sa alaturezi cuvintele iubire dumnezeu si eventual univers si sa faci un liant intre ele, si gata, ai scos o vorba de duh. Big deal.
Bineinteles ca oricine poate face fraze pline de intelepciune (
in limita intelepciunii si cunoasterii sale).
Cuvintele pe care le folosim, sunt intr-adevar destul de plate. Tocmai de aceea este greu sa descriem lucruri complexe.
fitzroy, la Nov 10 2008, 01:43 PM, a spus:
N-are cum sa inteleaga unde bati. Cei ca el traiesc ca sa imparta apele - sa ne zica cine-i bun, cine-i rau, cine-i perfect, cine-i sfant, cine-i pacatos, cum sa traim, ce e de valoare ca scop spiritual in viata si ce nu, s.a.m.d. Si o fac nu pentru ca ar avea vreun sistem rational de gandire care i-a adus la concluziile respective, ci pentru ca sunt niste oameni increzuti si care se viseaza calare pe popor. Vanitatea lor nu-si gaseste expresia in realizarile din viata de zi cu zi asa ca imbratiseaza cu mare patos interpretarile subiective ale unor notiuni abstracte, cu ajutorul carora se pot (si ne pot) minti mai usor

Adevarat sau fals ce spune? Cercetati si veti afla.