sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Toponimie cine este pasionat sa discutam aici Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   zazuka 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 29-October 08

Scris 07 November 2008 - 04:50 PM

haideti sa vedem care este istoria numelor unor locuri, legende si numai... orase, localitati, comune...eu incep cu cateva. stiti legenda lunga a bucurestiului? un print a cerut-o de nevasta de fiica unui padurar, Dambovita, dar fata l-a refuzat pentru ca era fagaduita lui Bucur, un cioban. Printul a acceptat refuzul si i-a oferit fetei in semn de multumire un cutitas si o sfarleaza de lemn. Fata s-a dus cu acestea la Bucur si, dorind sa ii demonstreze fidelitatea, a infipt cutitul intr-o stanca. Din acel loc a tasnit un izvor, pe care Dambovita l-a botezat cu numele ei. Impreuna cu Bucur fata padurarului a format un satuc la marginea padurii pe malul izvorului, iar asezarea a primit numele lui Bucur. Peste ani si ani satucul a devenit metropola si se numeste Bucuresti.

dar a ploiestului? in imprejurimile respective a ajuns un cioban, Mos Ploaie, cu sapte feciori si cu turmele de oi. Fiind multumit de iarba buna din zona, mosul a decis sa se stabileasca acolo, facand o asezare. Altii spun ca numele vine de la ploaie, pentru ca era o zona in care ploua foarte mult.

mai stitit altele?
0

#2 Utilizator offline   *fulgdenea* 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 16-May 07

Scris 07 November 2008 - 06:01 PM

daca tot ai inceput cu Bucuresti, puteai sa expui toate variantele referitoare la toponimie, cine citeste sa aiba cat mai multe informatii.
frumos topic dealtfel
0

#3 Utilizator offline   zazuka 

• Garoafa
  • PipPip
  • Inregistrat: 29-October 08

Scris 07 November 2008 - 06:08 PM

nu am avut timp sa bag tot cand o sa am o sa poste. dar astept si alte postrui referitoare la aceste lucruri;)
0

#4 Utilizator offline   *fulgdenea* 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 16-May 07

Scris 07 November 2008 - 06:15 PM

Vezi postareazazuka, la Nov 7 2008, 06:08 PM, a spus:

nu am avut timp sa bag tot cand o sa am o sa poste. dar astept si alte postrui referitoare la aceste lucruri;)

pentru ca ,,m-am bagat ca musca in lapte'' ma simt datoare sa postez si eu informatii
si le-am gasit in Jurnalul National, articol de Carmen Anghel
http://www.jurnalul.ro/index.php?section=r...rticle_id=31262
extras:
,,NUMELE. La jumatatea secolului al XVII-lea calatorul oriental Evlya Celebi nota in memorialul sau ca numele resedintei de scaun al Tarii Romanesti se trage de la acel fiu al lui Gebel-ul Himme din tribul Beni-Kureis, anume Ebu-Karis, de aici Bukris - Bucuresti. In secolele care au urmat, calatorii straini sau locuitorii orasului au imbogatit cu sarguinta, dar si cu o surprinzatoare varietate de solutii aceste probleme. La 1781 I.Fr. Sulzer - calator elvetian pe meleagurile noastre - considera ca numele Bucuresti vine de la ""bucuria, bucuros, a bucura, deci «Bucuresti»"", iar trei decenii mai tarziu, intr-o carte tiparita la Viena, se consemna faptul ca denumirea orasului de pe Dambovita se trage de la padurile de fag ce se numesc ""Bukovie"". Prima mentiune scrisa despre un intemeietor al Capitalei de azi, Bucur, este intalnita in insemnarile consulului Angliei la Bucuresti, Wilkinson, publicate in 1820 la Londra. In scurt timp, aceasta ipoteza isi gaseste o larga circulatie, concomitent cu legendele pseudoistorice care considerau ca intemeietor al orasului pe Radu Negru sau pe Mircea cel Batran. In ceea ce priveste lacasul de cult atribuit legendarului pastor, Biserica ""Bucur"", el va fi mentionat cu acest rol pentru prima data in Manualul de geografie al profesorului Iosif Genilie de la Colegiul ""Sf. Sava"", care a vazut lumina tiparului in anul 1835. ORIGINE TRACA. Analiza atenta a toponimelor, atat din tara noastra, cat si din tarile vecine, a dovedit ca majoritatea localitatilor, raurilor, vailor etc. isi datoreaza denumirea unei persoane sau unor cuvinte care caracterizeaza terenul si regiunea. Adeseori insa asezarea isi ia numele de la stapanul satului, cneazul sau intemeietorul sau, care deseori se confunda cu cel dintai. Tinand seama de faptul ca in Campia Romana numeroase asezari si-au luat numele de la persoane existente pe aceste meleaguri, este posibil ca de la Bucur, cuvant de origine traca, sa fi derivat si numele orasului. Astfel de exemple sunt frecvente in zona Argesului si Dambovitei. Numele satului Maicanesti, atestat documentar inca din secolul al XVI-lea, el fiind mult mai vechi, deriva de la un Maican, Giulesti de la un Giulea, Lupesti de la un Lupu, Carstinesti de la un Carstea, Grozavesti de la un Grozav s.a. Mai multe asezari din Teleorman, Valcea, Putna se numeau in trecut Bucuresti. Un Bucur pe care traditia si legenda l-a inzestrat cu ocupatii si stari sociale diferite - pastor, pescar, fiu de voievod, mare feudal etc. - trebuie sa stea la originea numelui acestei asezari de pe Dambovita. Dar el nu are nici o legatura cu bisericuta aflata pe colina de la Radu Voda, modesta constructie de la jumatatea secolului al XVIII-lea, si nici cu terenul de acolo, unde sapaturile arheologice n-au putut preciza indicii de locuire stabilita decat din a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
0

#5 Utilizator offline   Ma'at 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-November 06

Scris 27 November 2009 - 06:14 PM

Super topic! :jester: Ma documentez si revin cu informatii.
0

#6 Utilizator offline   gargbird 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 28-June 08

Scris 27 November 2009 - 07:18 PM

Întemeierea Romei

Regele cetăţii Alba Longa, Procas Silvius, a avut doi fii - cel mare Numitor şi cel mic Amulius. Numitor ar fi trebuit să moştenească tronul de la tatăl său, dar, imediat după ce a murit regele Procas Silvius, Amulius a organizat o lovitură de stat şi l-a obligat pe fratele lui să abandoneze tronul. Amulius a devenit rege, iar Numitor - supusul acestuia. Dar regele uzurpator nu a avut linişte. El s-a temut că fiul lui Numitor, după ce va deveni matur, îl va detrona şi îi va reda coroana tatălui său. Amulius l-a invitat pe nepot la vînătoare şi l-a ucis. Cu toate acestea, săvîrşind crima, Amulius nu şi-a găsit liniştea. Lui Numitor i-a rămas fiica, Rhea Silvia. Ea a devenit o frumoasă fată, la care se perindau peţitorii, şi Amulius s-a gîndit că, în cazul în care Rhea Silvia se mărită şi are un fiu, acela va deveni moştenitorul legal al tronului. Amulius s-a hotărît să facă în aşa fel încît Rhea Silvia să nu se mărite niciodată. Conform obiceiului, preotesele vestale, ale zeiţei Vesta, trebuiau să rămînă nemăritate. Preotesele erau alese de zeiţa însăşi. Ea le dădea un semn anumitor preotese, iar acestea îndeplineau dorinţa zeiţei şi anunţau oamenii. Amulius i-a ameninţat pe preoţi şi i-a determinat să o declare pe Rhea Silvia aleasa zeiţei Vesta şi fata a devenit vestală, depunînd jurămîntul de castitate. Dar zeii au pregătit pentru ea o altă soartă. Templul zeiţei Vesta se afla pe un deal. Odată, Rhea Silvia a coborît la Tibru să ia apă pentru jertfă. Cînd s-a întors, s-a iscat o furtună puternică şi fata s-a adăpostit într-o peşteră. Deodată, în lumina fulgerelor, printre tunete, i-a apărut zeul războiului, Marte, într-o armură strălucitoare. El i-a spus fetei, care tremura: „Bucură-te, nobilă Rhea Silvia! Zeii mi te-au dat mie de soţie!". Peste un an, Rhea Silvia a născut doi băieţi gemeni. Cu toate că ea a jurat solemn că tatăl fiilor ei este marele Marte şi că a devenit soţia lui din dorinţa zeilor, Amulius a poruncit să se procedeze cu Rhea Silvia cum se procedează de obicei cu vestalele care încalcă legămîntul castităţii. Nefericita a fost zidită în pămînt şi a murit acolo. Amulius a vrut apoi ca gemenii nou-născuţi să fie înecaţi în Tibru.
Primăvara, apele Tibrului s-au umflat şi au inundat malurile. Slugilor lui Amulius, care aveau de înfăptuit crima, li s-a făcut milă de copiii nevinovaţi şi, în loc să îi arunce în rîu, i-au pus într-o albie de stejar, căreia i-au dat drumul în golful format pe ţărm. Abia au plecat slugile că apele Tibrului au început să scadă. În curînd Tibrul s-a întors în matca lui, iar albia în care se aflau copiii a rămas pe uscat, sub un smochin înalt. În apropierea smochinului se afla vizuina unei lupoaice. Lupoaica fătase de curînd şi îşi alăpta puii. Brusc, a ajuns pînă la ea plîns de copil. Lupoaica a ieşit din vizuină, a găsit copiii care plîngeau şi, văzînd că sînt la fel de mici şi neajutoraţi ca şi puii ei, a venit să-i alăpteze în fiecare zi. Odată, pe cînd fiii Rheei Silvia sugeau la lupoaică, a trecut pe acolo un păstor, pe nume Faustulus. El a văzut că lupoaica îi alăptează pe gemeni şi s-a gîndit: „Unui animal sălbatic i-a fost milă de aceşti copii, oare mie, om, nu mi-este milă de ei?". Cînd gemenii s-au săturat şi lupoaica a plecat, păstorul i-a luat în braţe şi i-a dus în cocioaba lui. Soţia păstorului născuse în ajun, dar copilul abia născut murise. Păstorul i-a spus soţiei: „Zeii ne-au luat fiul, dar ne-au trimis alţi doi". Aceşti oameni buni au înţeles că gemenii sînt copiii Rheei Silvia, condamnaţi la moarte de crudul rege şi i-au oprit şi au spus că sînt ai lor. Au trecut anii. Romulus şi Remus duceau o viaţă paşnică, păstorească, păşteau turma cu aşa-zisul lor tată. Cînd au devenit adolescenţi, tatăl lor adoptiv le-a spus: „Eu şi soţia mea vă iubim ca pe copiii noştri, dar a venit vremea să vă spunem adevărul: tatăl vostru este marele Marte, iar mama - Rhea Silvia, fiica lui Numitor, regele de drept al cetăţii Alba Longa, care a fost alungat de la tron de crudul său frate". Aflînd despre originea lor regală, Romulus şi Remus au hotărît să meargă în Alba Longa, să-l pedepsească pe uzurpator şi să restabilească dreptatea încălcată de el. Şi-au luat rămas bun de la cei pe care pînă acum îi consideraseră părinţii lor şi au plecat către Numitor. Acesta a recunoscut de la prima vedere, în gemeni, pe fiii Rheei Silvia - nepoţii lui. Romulus şi Remus i-au spus bunicului: „Dă-ne arme şi oameni credincioşi ţie şi-l vom pedepsi pe Amulius pentru toate crimele lui". În fruntea pîlcului de luptători, dat de Numitor, fraţii au pătruns în palatul regal. Paza, buimăcită, nu i-a putut reţine, Amulius a încercat să fugă, dar a fost omorît. Romulus şi Remus l-au înscăunat rege pe bunicul lor, bătrînul Numitor, iar poporul l-a întîmpinat cu bucurie, ca pe conducătorul de drept. Numitor i-a întrebat pe Romulus şi pe Remus: „Ce vreţi ca răsplată?". Fraţii au răspuns: „Dă-ne pămînturile de pe valea Tibrului, unde am fost salvaţi de la moarte cînd eram mici de o lupoaică bună şi de un păstor cu suflet mare". Numitor le-a îndeplinit dorinţa fraţilor şi i-a lăsat să meargă cu ei pe cei care au vrut să locuiască în noul ţinut. Fraţii au pus ochii pe 7 coline, pentru a construi pe ele viitoarea cetate de scaun, dar s-au certat cum să o numească - în numele lui Romulus sau al lui Remus - şi care dintre ei să fie rege. În final au decis: „Să hotărască zeii". Fraţii s-au suit pe două coline şi au aşteptat un semn. N-au avut mult de aşteptat: din cer s-a auzit fîlfîit de aripi şi pe deasupra capului lui Remus au trecut în zbor 6 ereţi, iar pe deasupra capului lui Romulus - 12. Toţi cei care au asistat la aceasta au exclamat: „Zeii l-au ales pe Romulus! Deasupra lui au zburat de două ori mai multe păsări". Romulus a înjugat la plug doi boi şi a tras o brazdă adîncă - graniţa viitoarei cetăţi. Ofensat, Remus a spus ironic: „Trainică apărare ai făcut!" - şi a păşit peste graniţă. Atunci, Romulus s-a mîniat foarte tare, a scos sabia şi l-a străpuns pe fratele său în inimă. Remus a căzut mort, iar Romulus a spus: „Aşa se va întîmpla cu oricine va năvăli în cetatea mea!". Cetatea a fost botezată după numele lui Romulus - Roma. În secolul I î. Chr., astrologul şi matematicianul roman Tarutius a încercat să calculeze data exactă a întemeierii Romei după stele. A obţinut data de 23 aprilie 753 î. Chr. Legenda despre Romulus şi Remus a fost culeasă de scriitorul roman Diocles, autorul primei cărţi despre întemeierea Romei, care a trăit, probabil, în secolul III î. Chr. Renumitul istoric Plutarh (secolul I d. Chr.) a scris despre această carte: „Unii consideră că este o operă fabuloasă, cu caracter mitic. Cu toate acestea, nu există motive de neîncredere în această carte, văzînd ce face destinul şi luînd în considerare faptul că Roma n-ar fi fost niciodată o cetate atît de importantă, dacă n-ar fi fost voinţa supremă, voinţă pentru care nimic nu este imposibil".
T. V. Muravieva
(Traducere Ileana Mirela Voicu )

Sursa: revista Romania Mare.
0

#7 Utilizator offline   ionuttudose 

• Garoafa
  • PipPip
  • Inregistrat: 23-June 07

Scris 26 December 2009 - 03:29 AM

Eu va spun despre orasul Urlati, din PH. Nu suntem nici agitati si nici nu urlam mai tare decat altii. Pe vremuri, oamenii coborau de pe dealuri in vale, la urlatoare (la targ). Alta varianta este legata de cuvantul orlat (de la goti), care inseamna "ceva foarte vechi". Urlati ar putea fi traducerea in limba slava a denumirii raului ce trece pe la noi, "Cricov", ce inseamna a urla. Oricum, nu are nicio legatura cu faptul ca urla cineva pe aici:P. Plus de asta, nu stiu ce relevanta ar avea de unde provine denumirea.... E doar un simplu aspect istoric, din categoria "interesante", dar fara vreo aplicatie practica, fara sa dezvolte cu nimic pe nimeni si nimic. :spiteful:

Aceasta postare a fost editata de ionuttudose: 26 December 2009 - 03:30 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Jane Austen neculae  8 2.532
Hot Topic (New) Biblioteca Adevarul
100 volume de colectie
sweet_florentia  140 31.798
Replici noi Atasamente Civilizatia noastra vazuta de Daniel Quinn jet li  9 3.393
Hot Topic (New) Atasamente proverbul zilei * * * * - ars  1.127 24.677
Replici noi Caut literatura fantasy scrisa de romani Michy31  3 5.903