sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Problema in assembler aprinderea unui led prin portul paralel Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   acidcromaticle 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 25-October 06

Scris 31 October 2008 - 11:59 AM

Buna sunt in primul an la info si am primit un programel in asm la un curs cu care ar trebui sa iese pe portul paralel un 1 adica un impuls ... codul suna cam asa
Cod:

.model tiny
.stack
.data
.code
start:
mov dx, 378h
mov al, 00000001b
out dx, al
mov ax, 4c00h
int 21h
end

Profesorul sau ce o fi el (inca nu sunt obisnuit cu denumirile:D) a spus ca putem aprinde si inchide un led pe iesirile portului paralel, am ajuns acasa am facut programelul l-am compilat am legat ledul la iesirea a doua (reg de date) si am pus pe nul celalalt fir si surpriza inainte de a rula programul ledul mergea ... ma gandeam ca poate este de la semnalul 0 care este mai slab si poate semnalul de 1 ar fi trebuit sa il aprinda mai tare, am rulat programelul si nimic deosebit... poate ca nu am scris ceva sau poate programul ruleaza prea repede pt ca eu sa vad...
Intrebarea mea este : Este posibil sa aprind acel led si daca da cum pot sa il aprind si sa il sting?
Va multumesc mult de ajutor daca nu cer prea multe as dori sa stiu adresele pt usb si daca se poate face acelasi lucru si pe el sau daca nu, macar de acar de unde as putea lua documentatia necesara .
Va multumesc inca o data!!
0

#2 Utilizator offline   argv 

• Wanderer
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 27-October 06

Scris 31 October 2008 - 12:21 PM

Adresa portului paralel nu este universala, in general este 378h dar poate fi alta. Daca te uiti in bios la adresa 0040h:0008h ar trebui sa gasesti adresa portului pentru prima imprimanta
Esti sigur ca trebui sa conectezi led-ul pe pinul 2? In general se foloseste primul pin pentru a indica imprimantei printr-un impuls ca exista date valide .. Daca nu ma insel trebuie sa trimiti 0 pentru impuls
0

#3 Utilizator offline   Paul Brahtl 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 25-July 07

Scris 03 December 2008 - 02:04 PM

Problema e ca s-ar putea sa fi ars ledul.
LED-ul e o dioda care se deschide undeva pe la 1,5V. Dupa ce s-a deschis, trece prin ea cat curent lasi sa treaca. Recomandabil e sa dimensionezi circuitul la aprox. 15-20 mA. Peste 30mA risti sa il arzi. Asa ca daca tu pe iesirea de date a portului paralel ai 5V, 1,5V cad pe LED si pentru restul pui o rezistenta pe care sa cada 3,5V la 20mA. Asta inseamna o rezistenta de 175 ohmi pe care o pui in serie cu LED-ul.

Pentru mai multe detalii:
http://logix4u.net/Legacy_Ports/Parallel_P...nterfacing.html
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi memoria stivei Longint  0 925
Replici noi Scriptruri .vbs in .exe Alex 1234  1 2.025