sau Inregistrare

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Limba latina topic combinat Evaluare topic: - - - - -

#51 Utilizator offline   Levana. 

• -mater misericordiae-
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 03-July 10

Scris 24 August 2010 - 09:42 PM

in ţuica veritas.
0

#52 Utilizator offline   User09 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 03-May 08

Scris 26 August 2010 - 02:01 AM

Vezi postareaItsi Bitsi, la Aug 9 2010, 11:16 AM, a spus:

Părerea mea este că limba latină este indispensabilă pentru lingviști sau pentru cei de la profilele de filologie.
Însă latina se studiază în ziua de azi și de elevii de clasa a VIII-a și a IX-a (nu știu sigur, de când s-au modificat anii obligatorii de învățământ). Lucru acesta mi se pare o prostie deoarece oricum e prea grea limba, ca să reușești să o înveți într-un an și nici nu o vor folosi pe viitor.
În clasa a VIII-a ar putea introduce mai bine o materie care să îi ajute pe elevi să se formeze pentru următorii 4 ani. Asta daca tot au nevoie de o umplutură în programa școlară.

Ce parere aveti?

Fac latina din cls a 8-a, insa abia in cls a 10-a am inceput sa inteleg care e treaba mai exact ;) E frumoasa si logica si interesanta ;) Stiu ca sunt multi care se plang de faptul ca e gre, ca e inutila, dar daca incercati sa o intelegeti nu o sa va para rau :giggle:
0

#53 Utilizator offline   Levana. 

• -mater misericordiae-
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 August 2010 - 02:34 AM

da' la olimpiada de latină aţi fost careva anu' ăsta?
naţionala a fost la drobeta, a fost atât de mişto ;)
0

#54 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 05-January 09

Scris 26 August 2010 - 02:40 AM

Am fost acum multi ani si din pacate misto e ultimul cuvant pe care l-as folosi pentru a descrie experienta. Am stat intr-o camera cu geamul blocat, ce nu se putea aerisi si mirosea foarte rau a mucegai. O saptamana, nu stiu cat am stat acolo, nu am putut aerisi deloc. Era un frig ca dormeam cu gecile pe noi, sub patura. Mi-aduc si-acum aminte ca stateam cu o maleta, o camasa si geaca de iarna. Era inceputul lui februarie si nu aveam incalazire.
0

#55 Utilizator offline   Levana. 

• -mater misericordiae-
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 August 2010 - 03:29 PM

:o:
anu' ăsta a picat fain, la mijlocul lui aprilie, în vacanţă.
plus că la drobeta era şi aeru' ăla puţin mai mediteranean. de condiţii nu mă leg, deh...ca la orice internat.
în ultima noapte rămăsese doar braşovu' cazat...şi aveam impresia că umblă fantome pe'acolo :blink:
0

#56 Utilizator offline   Zaan3 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 30-January 12

Scris 30 January 2012 - 10:25 AM

salut.am si eu o rugaminte.am de tradus cateva propozitii la limba latina.nu am mai facut aceasta disciplina din clasa a 9-a si acum sunt anul 4 la facultate;) iar in loc de examen am de tradus aceste propozitii si sa le trimit pe mail la profesoara. vazand ca iubesti asa mult limba asta,am zis ca poate o sa ma ajuti :flowers: textul este acesta:

[III. De condicione hominum.] Et quidem summa divisio de iure personarum haec est, quod omnes homines aut liberi sunt aut servi. Rursus liberorum hominum alii ingenui sunt, alii libertini. lngenui sunt, qui liberi nati sunt; libertini, qui ex iusta servitute manumissi sunt. Rursus libertinorum tria sunt genera: nam aut cives Romani aut Latini aut dediticiorum numero sunt.
am incercat cu google translate,dar nu are nicio logica. iti sunt recunoscator. :cry: multumesc anticipat
0

#57 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 31 January 2012 - 07:47 AM

Vezi postareaZaan3, la 30 January 2012 - 10:25 AM, a spus:

Structura frazeologica e foarte simpla. Daca nu ma descurc cu asta, chiar am ruginit.
Dictionar imi trebuie. Adevarul e ca mi-e dor de traduceri, nu am mai facut de ani de zile. Multumesc ca mi-ai dat un motiv :friends: .

OK. O sa scriu detaliat in caz ca te intreaba formele.

Et quidem summa divisio de iure personarum haec est, quod omnes homines aut liberi sunt aut servi.

Si intr-adevar aceasta este clasificarea persoanelor conform legii, caci toti oamenii sunt ori liberi ori sclavi.

Mai am o singura problema cu SUMMA, nu stiu ce sa fac cu el . :think: O sa adaug cand imi dau seama. E posibil sa dea nitel fraza peste cap dar intelesul de baza asta e.

Rursus liberorum hominum alii ingenui sunt, alii libertini.

Iarasi, dintre copiii oamenilor, unii sunt indigeni, ceilalti liberti (sclavi eliberati).

lngenui sunt, qui liberi nati sunt; libertini, qui ex iusta servitute manumissi sunt.

Indigeni sunt cei nascuti liberi; liberti, cei care sunt eliberati din sclavie legitima.

Rursus libertinorum tria sunt genera: nam aut cives Romani aut Latini aut dediticiorum numero sunt.

Iarasi, exista trei categorii de liberti: caci sunt ori cetateni romani, ori latini ori din categoria prizonierilor de razboi.

et - si
quidem - adv. intr-adevar, chiar, dar, insa; totusi; cel putin
divisio, - onis – s m – dividere, distributie
de iure – conform legii
persona,-ae - s f - persoana
haec - acesta
sum, esse, fui vb. a fi, a exista, a se afla, a se gasi; pers a 3-a sg
quod - caci
omnis, omne - tot
homo, hominis - om
aut - conj. sau, ori, nici
liber, -era, -erum adj. liber
sum, esse, fui - a fi
servus, -i , N pl - scalv
rursus adv. inapoi, in urma; din nou, iarasi
liberi, -orum s.m. pl. copii , genitiv partitiv
homo, hominis - om
alius, -a, -ud pron. indef. altul, celalalt
ingenuus, -a, -um - adj. 1. din partea locului, indigen; din nastere, natural: ingenui fontes LUCR. izvoarele din partea locului; ~ color PROP. culoare naturala; 2. nascut din parinti liberi, liber din nastere: ~ civis Romanus CIC. cetatean roman liber din nastere, ea ingenuane an/acta e serva libera est? e libera din nastere sau a devenit libera din sclava? // ingenuus, / m. om liber // ingenua, -ae s.f. femeie libera;
libertinus, a, um – libert, sclav roman eliberat
qui, quae, quod pron. interog.-relativ care; cine; ce
natus, -a, -um - nascut
ex - din
iustus, -a, -um adj. drept, legitim, just
servitus, -utiss.f. sclavie, supunere, servitute
manumissus, -a, -um - eliberat
tres, tria num. trei
genus, -eris s.n. neam, familie, popor, origine; fel, mod, categorie

Et quidem summa divisio de iure personarum haec est

Ha! Nu era substantivul summa, -ae ci adjectivul summus, -a, -um , care inseamna cel mai inalt.
De fapt formeaza superlativul cuvantului pe carte il determina. Summa divisio este deci cea mai buna clasificare.
De asta sunt mai bune dictionarele tiparite :lol: .

Deci Si intr-adevar aceasta este cea mai buna clasificare a persoanelor conform legii...
Rezolvat misterul. :)

Aceasta postare a fost editata de Finnian: 31 January 2012 - 08:14 AM

0

#58 Utilizator offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 31 January 2012 - 08:01 AM

Eu pentru efort iti dau nota 10* :smartass:
0

#59 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 31 January 2012 - 08:18 AM

Astea inca sunt extrem de usoare, cam pentru clasa a 8-a. Noi intr-a 9-a pentru olimpiada traduceam fraze intortocheate cu cate 8-10 propozitii, de stateai 3 ore la una singura. Cuvintele sunt asezate cu totul altfel decat in romana asa ca e ca si cand ai completa un puzzle. Pentru oameni plicticosi ca mine asta e distractie :yahoo: .
1

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Logica si argumentare AnaAnaAna  0 1.038
Replici noi Testul de inteligenta al lui Einstein
Pentru distractie
Maŕt  16 5.499
Hot Topic (New) Atasamente Uniformele scolare * * * - -
topic combinat
BlueBear  194 37.684
Poll (No New) Chestionar:    Despre scoala- Chestionar
2 intrebari despre scoala
italiano_bosss  7 2.908
Replici noi Oportunitati de studii in strainatate
Mai usor decat ti-ai putea imagina cu ajutorul Dream Foundation.
ioanaaxinte  0 1.691