Limba latina topic combinat
Scris 26 August 2010 - 02:01 AM
Itsi Bitsi, la Aug 9 2010, 11:16 AM, a spus:
Însă latina se studiază în ziua de azi și de elevii de clasa a VIII-a și a IX-a (nu știu sigur, de când s-au modificat anii obligatorii de învățământ). Lucru acesta mi se pare o prostie deoarece oricum e prea grea limba, ca să reușești să o înveți într-un an și nici nu o vor folosi pe viitor.
În clasa a VIII-a ar putea introduce mai bine o materie care să îi ajute pe elevi să se formeze pentru următorii 4 ani. Asta daca tot au nevoie de o umplutură în programa școlară.
Ce parere aveti?
Fac latina din cls a 8-a, insa abia in cls a 10-a am inceput sa inteleg care e treaba mai exact
Scris 26 August 2010 - 02:34 AM
naţionala a fost la drobeta, a fost atât de mişto
Scris 26 August 2010 - 02:40 AM
Scris 26 August 2010 - 03:29 PM
anu' ăsta a picat fain, la mijlocul lui aprilie, în vacanţă.
plus că la drobeta era şi aeru' ăla puţin mai mediteranean. de condiţii nu mă leg, deh...ca la orice internat.
în ultima noapte rămăsese doar braşovu' cazat...şi aveam impresia că umblă fantome pe'acolo
Scris 30 January 2012 - 10:25 AM
[III. De condicione hominum.] Et quidem summa divisio de iure personarum haec est, quod omnes homines aut liberi sunt aut servi. Rursus liberorum hominum alii ingenui sunt, alii libertini. lngenui sunt, qui liberi nati sunt; libertini, qui ex iusta servitute manumissi sunt. Rursus libertinorum tria sunt genera: nam aut cives Romani aut Latini aut dediticiorum numero sunt.
am incercat cu google translate,dar nu are nicio logica. iti sunt recunoscator.
Scris 31 January 2012 - 07:47 AM
Zaan3, la 30 January 2012 - 10:25 AM, a spus:
Structura frazeologica e foarte simpla. Daca nu ma descurc cu asta, chiar am ruginit.
Dictionar imi trebuie. Adevarul e ca mi-e dor de traduceri, nu am mai facut de ani de zile. Multumesc ca mi-ai dat un motiv
OK. O sa scriu detaliat in caz ca te intreaba formele.
Et quidem summa divisio de iure personarum haec est, quod omnes homines aut liberi sunt aut servi.
Si intr-adevar aceasta este clasificarea persoanelor conform legii, caci toti oamenii sunt ori liberi ori sclavi.
Mai am o singura problema cu SUMMA, nu stiu ce sa fac cu el .
Rursus liberorum hominum alii ingenui sunt, alii libertini.
Iarasi, dintre copiii oamenilor, unii sunt indigeni, ceilalti liberti (sclavi eliberati).
lngenui sunt, qui liberi nati sunt; libertini, qui ex iusta servitute manumissi sunt.
Indigeni sunt cei nascuti liberi; liberti, cei care sunt eliberati din sclavie legitima.
Rursus libertinorum tria sunt genera: nam aut cives Romani aut Latini aut dediticiorum numero sunt.
Iarasi, exista trei categorii de liberti: caci sunt ori cetateni romani, ori latini ori din categoria prizonierilor de razboi.
et - si
quidem - adv. intr-adevar, chiar, dar, insa; totusi; cel putin
divisio, - onis – s m – dividere, distributie
de iure – conform legii
persona,-ae - s f - persoana
haec - acesta
sum, esse, fui vb. a fi, a exista, a se afla, a se gasi; pers a 3-a sg
quod - caci
omnis, omne - tot
homo, hominis - om
aut - conj. sau, ori, nici
liber, -era, -erum adj. liber
sum, esse, fui - a fi
servus, -i , N pl - scalv
rursus adv. inapoi, in urma; din nou, iarasi
liberi, -orum s.m. pl. copii , genitiv partitiv
homo, hominis - om
alius, -a, -ud pron. indef. altul, celalalt
ingenuus, -a, -um - adj. 1. din partea locului, indigen; din nastere, natural: ingenui fontes LUCR. izvoarele din partea locului; ~ color PROP. culoare naturala; 2. nascut din parinti liberi, liber din nastere: ~ civis Romanus CIC. cetatean roman liber din nastere, ea ingenuane an/acta e serva libera est? e libera din nastere sau a devenit libera din sclava? // ingenuus, / m. om liber // ingenua, -ae s.f. femeie libera;
libertinus, a, um – libert, sclav roman eliberat
qui, quae, quod pron. interog.-relativ care; cine; ce
natus, -a, -um - nascut
ex - din
iustus, -a, -um adj. drept, legitim, just
servitus, -utiss.f. sclavie, supunere, servitute
manumissus, -a, -um - eliberat
tres, tria num. trei
genus, -eris s.n. neam, familie, popor, origine; fel, mod, categorie
Et quidem summa divisio de iure personarum haec est
Ha! Nu era substantivul summa, -ae ci adjectivul summus, -a, -um , care inseamna cel mai inalt.
De fapt formeaza superlativul cuvantului pe carte il determina. Summa divisio este deci cea mai buna clasificare.
De asta sunt mai bune dictionarele tiparite
Deci Si intr-adevar aceasta este cea mai buna clasificare a persoanelor conform legii...
Rezolvat misterul.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 31 January 2012 - 08:14 AM
Scris 31 January 2012 - 08:18 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Limbi moderne aplicate...? | Adriannae | 29 | 6.827 |
|
"Catelus cu parul cret, FURA rata din cotet si se jura..."
controversat...probabil |
mirela b | 3 | 3.509 |
|
Invidia intre colegi
exista? |
Itsi Bitsi | 34 | 6.267 |
|
Cum devii profesor engleza la gradinita?
educatie prescolari |
monalisa27 | 5 | 6.309 |
|
Studiu, Muncă, Carieră…Tu în ce direcţie doreşti să te îndrepţi? | Trendence Institut Berlin | 0 | 662 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS