diela, la Oct 24 2008, 01:20 PM, a spus:
Indiferent daca profesorii merita sau nu, la momentul de fata majorarea cu 50% este doar o masura populista, nesustinuta economic. Orice majorare de salarii trebuie sa se bazeze pe cresterea productivitatii muncii altfel duce la cresterea preturilor, la inflatie, cresc salariile, dar nu creste nivelul de trai sau puterea de cumparare.
Teoretic aşa e. Mai ales dacă-l laşi pe Ilie Şerbănescu să-ţi explice. El fiind un economist nemaipomenit la televizor, dar destul de incapabil în practică, după cum s-a demonstrat atunci când a fost ministru. În guvernul Ciorbea, pentru cine era prea mic pe vremea aia
În practică, inflaţia apare doar atunci când statul plăteşte bani pe care de fapt nu-i are. Acum nu se mai pot emite bani în neştire, ca pe vremea când era Văcăroiu prim-ministru. Majorările salariale pentru profesori reprezintă o sumă. Să zicem acel miliard de euro anual, de care se tot vorbeşte. Dacă anul viitor, guvernul se va abţine să cheltuie un miliard de euro pe Logan-uri de 70.000 de euro; sau pe tot felul de "avioane" de laptop-uri şi alte dotări făcute cadou parlamentarilor; sau pe diverse alte şmenuri pe bani publici, care costă de 3 sau de 5 ori faţă de valoarea reală a lucrării respective, atunci majorările salariale pentru profesori nu vor aduce nici un fel de inflaţie. De exemplu, banii pe care statul îi cheltuie (total nejustificat, cred eu) pentru salariile a 14.000 de preoţi, ar putea acoperi majorările salariale pentru 30 - 40.000 de cadre didactice.
Teoria "inflaţionistă" pleacă de la premiza că în celelalte domenii ne vom bate joc de bani la fel ca şi în absenţa actualei majorări salariale pentru profesori. Nu cred că această premiză este obligatoriu să se confirme, nu e dată de la Dumnezeu. Depinde de guvern, nu de vremea de afară.
Ce mi se pare mie deranjant că nu menţionează nimeni este altceva: majorările salariale sunt indiscutabil necesare pentru personalul didactic de la nivelele inferioare. Pot înţelege că o educatoare de grădiniţă ar trebui să primească măcar 300 de euro, un învăţător 400 de euro sau un profesor de gimnaziu 500 de euro. Nu ştiu care sunt valorile reale, am menţionat nişte cifre care mi s-ar părea mie rezonabile. Dar de ce ar trebui să primească
de la buget un profesor universitar salarii de ordinul a 10 - 11.000 de euro? Că despre asta văd că nu suflă nimeni un cuvânt.
Cumva, pentru că unii parlamentari au fost, sunt sau vor fi profesori universitari?
Aceasta postare a fost editata de harald: 24 October 2008 - 01:41 PM