Frica de masini. Simt panica atunci cand merg cu masina si sunt pasager (cand conduc eu e ok). Imi este cu atat mai frica atunci cand am posibilitatea sa vad soseaua, si in general refuz sa stau pe scaunul din dreapta. Imi este frica in mod special in afara orasului, si paralizez efectiv atunci cand se efectueaza o depasire. Cred ca mi se trage de la un incident de acum cativa ani, cand am mers in masina cu 2 pusti teribilisti pe niste serpentine, cu depasiri in curbe si cand era cat pe ce sa ne izbim frontal de vreo 4 ori la rand.
Frica de dentist. O am inca de la 4 ani, cand am fost dusa la primul consult, insa nu a fost nimic traumatizant asa ca nu prea inteleg motivul. La acel prim consult medicul s-a uitat in gura mea pe hol, pentru ca am refuzat sa intru in cabinet, si nu a apucat oricum sa se uite decat vreo 2 secunde, pentru ca am izbugnit in plans si am luat-o la fuga, iesind din policlinica si alergand pe strada pana acasa. Din pacate nu am scapat de dentist si am avut nevoie sa merg deseori, de fiecare data fiindu-mi extrem de frica. In prezent starea de anxietate apare inca din momentul in care imi fac programarea, din acel moment pana cand vine ziua nu ma gandesc decat la asta chiar si daca programarea e peste o saptamana (inainte nu imi era frica decat cam cu o zi inainte). Ultima data i-am spus dentistei (cu scuzele de rigoare) ca pur si simplu nu sunt in stare sa ma sui pe scaunul ala, si am plecat acasa frustrata ca tot nu am rezolvat problema si gandindu-ma ca se va agrava. Frica de dentist e cea mai puternica dintre toate si cred ca poate fi numita pe drept cuvant fobie, numai cand vad unele masini cu reclame la nu stiu care cabinet si cu poze ale cabinetelor sau instrumentelor, deja inghet de spaima
Frica de caini maidanezi a inceput cand m-am mutat intr-un cartier cu extrem de multi maidanezi, si am inceput sa vad seara, pe geam, oameni atacati aproape in fiecare noapte. Am inceput sa fiu paranoica de atunci, nu mai intru pe strazi micute unde nu vad oameni, si daca totusi sunt nevoita sunt cu ochii si urechile in 4, imi cobor ruxacul sau geanta de pe umar pregatita in orice moment, ma uit dupa copaci sau locuri unde m-as putea sui ca sa ma apar. Imi era frica si inainte de ei, insa nu chiar atat de tare, desi am fost atacata in trecut de cateva ori de cate 4-5 caini, chiar si mai multi.
Frica de locuri pustii, paduri in special. Asta e chiar paradoxal pentru ca eu iubesc padurile, muntele, insa nu mai merg de la o vreme. Imi este frica de animale salbatice (ursi) sau caini ciobanesti. N-am avut parte de nici un eveniment care sa fi putut declansa aceasta frica. Chiar si in locuri despre care se stie ca nu sunt ursi, sau ca nu e nici o stana prin preajma (ca sa aiba de unde sa vina cainii) si tot ma simt panicata, cand vad ca in afara grupului in care ma aflu nu mai vad pe nimeni in imprejurimi.
Frica de albine, viespi, bondari. Asta e cea mai mica dintre toate, cand vad o albina pe aproape incremenesc si astept sa plece, sau ma indepartez chiar eu daca am unde. Nu ma apropii de stupuri orice ar fi. Imi este frica de ele dupa ce am fost intepata de o albina imediat sub ochi, si m-am panicat pentru ca pana sa ma intepe imi dadea tarcoale si simteam ca nu pot sa scap de ea. Asta s-a intamplat cam pe la 16, 17 ani. Pana atunci mai fusesem intepata de viespi si albine, chiar de destul de multe ori si nu imi era frica de ele. Imi amintesc ca o data aveam un rest de dulceata pe mana, si o viespe s-a asezat pe mana mea, si am lasat-o sa stea si ma uitam la ea captivata incercand sa inteleg ce si cum face.
Frica de apa. Nu mai intru decat in bazinele pentru copii. Daca apa imi trece cu mult de mijloc, fie ies din bazin, fie stau undeva pe margine unde exista o bara de care sa ma tin. Chiar si in bazin cu apa foarte sarata, care ma tinea la suprafata fara nici un pic de efort din partea mea, si tot am simtit panica atunci cand cineva m-a tras de langa bara de pe margine. Cand nu am mai simtit fundul apei cu piciorul m-am simtit pierduta si m-am agatat de bara de pe margine efectiv cu disperare, stropind in jur. Cand merg la mare nu intru in apa care imi ajunge mai sus de genunchi. Imi vine in minte o imagine cum ca sunt luata de un curent si trasa in larg, si simt disperarea (nu ma gandesc la asta in mod voluntar).
Mi-e dor sa nu imi mai fie frica. Imi amintesc cum era inainte si nu pot sa inteleg cum de acum in anumite situatii sunt ca un copil mic. Imi amintesc cum pe la 18 ani am mers la mare intr-o masina destul de fragila, cel de la volan fiind vitezoman, eu pe locul din dreapta, si nu numai ca nu imi era frica dar chiar imi placea. Imi e dor de momentele cand incercam sa invat sa inot, si ma aruncam cu capul inainte, sau bagam capul sub apa sa vad ce-i pe acolo (
Contact
Facebook
Twitter
RSS