amiglobe, la Nov 22 2007, 08:35 PM, a spus:
Salut. Voi cum va "tratati" stresul?
Ca sa stii cum sa tratezi stresul, trebuie sa stii si sursa stresului... pentru ca desi sunt lucruri general valabile, sunt sigura ca e diferenta in a face fata stresului de la munca, si celui emotional, provocat de o relatie "defectuoasa".
Continuturile stresului sunt atat cognitive- ganduri, idei aproape obsedante, "aplocalitpice", cat si afective. Ele iti "paralizeaza", practic, viata interioara. Din cauza asta persoanele stresate au senzatia si declara cu convingere ca "nu au timp" sa se relaxeze, atunci cand li se spune sa se implice in activitati placute. Putem spune ca timpul, care oricum are o componenta subiectiva foarte mare, pentru ei se comprima foarte mult, dandu-le senzatia ca in afara de obiectul-stres, nu mai poate exista nimic. Asa ca, as incepe prin a limita timpul alocat gandurilor-stres. Este clar ca nu le poti eradica complet- este utopic sa te astepti ca un om care traieste un stres constant sa reuseasca sa renunte definitiv, pentru doua zile petrecute chiar si departe de casa. Deci, ca sa dam cezarului ce-i al cezarului, ne putem propune ca atunci cand ne intoarcem de la serviciu sa alocam stresului x ore sa isi faca de cap ("Ma gandesc la problemele de la serviciu 2 ore, dupa care incerc sa le abandonez"). Faptul ca limitezi aria de actiune a gandurilor care te obsedeaza iti permite ca dupa aceea, dupa ce simti ca ai fost "responsabil" si ai dat atentie si problemelor care te macina, sa faci lucruri (te uiti la un film, intalnire cu prietenii, iesi la plimbare, asculti muzica, pictezi, citesti, desenezi, te uiti pe poze, faci goblenuri etc.) fara sa te gandesti la "necazuri".
Dar cum am mai zis, depinde de natura stresului.
Metoda mea principala e cea descrisa mai sus

, insa nu astept sa ajung acasa pentru a o aplica, incep de pe drumul spre casa, si cand ajung, deja sunt pregatita sa ma implic in activitati placute, care sa ma faca sa uit de "probleme": muzica, iesit putin la plimbare, cu orice pretext, ca oricum e frumos afara, ninsoare, un film bun, o convorbire placuta cu prietenii, nu conteaza forma, o baie lunga si fierbinte, aromatherapy shit

, cumparaturi, pictat si desenat, colorat.

Am multe arme impotriva stresului. Desi nici nu pot spune ca ma lupt efectiv cu el, convietuim. Si stresul e bun la ceva, daca e pastrat in niste limite- te impulsioneaza, energizeaza.
Aceasta postare a fost editata de Ametist: 17 December 2007 - 02:10 AM