sau Inregistrare

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Romanii sufera de sindromul Stockholm? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   ActorGrabit 

• observator incomod
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 12-January 07

Scris 27 July 2008 - 10:53 PM

O serie de evenimente neplacute care s-au intamplat in Romania atat la nivel politic cat si microsocial, m-au determinat sa-mi pun intrebarea de mai sus: suntem oare din ce in ce mai bolnavi de sindromul Stockholm?

Pt cei care inca nu stiu ce este acest sindrom, ii invit sa se documenteze dand click mai jos :good:

http://www.revistama...nt/view/5694/8/
0

#2 Utilizator offline   Hellena MD 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 15-March 08

Scris 27 July 2008 - 11:54 PM

Vezi postareaActorGrabit, la Jul 27 2008, 11:53 PM, a spus:

O serie de evenimente neplacute care s-au intamplat in Romania atat la nivel politic cat si microsocial, m-au determinat sa-mi pun intrebarea de mai sus: suntem oare din ce in ce mai bolnavi de sindromul Stockholm?

Românii n-au nimic comun cu sindromul Stockholm, acest sindrom presupune o ameninţare directă şi imediată pentru viaţa victimei, ori românii nu trăiesc aşa ceva.

Problema reală românilor, din care derivă incapacitatea lor de a distinge între bine şi rău, o găseşti descrisă pe larg la topicurile de la Psihologie.

http://www.roportal....topic49273.html

E un exemplu bun, dar nici pe departe singurul.
0

#3 Utilizator offline   Picksy 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Validating
  • Inregistrat: 13-June 08

Scris 28 July 2008 - 12:05 AM

...end of story.

Aceasta postare a fost editata de mi0rita: 28 July 2008 - 12:06 AM

0

#4 Utilizator offline   desan 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 09-July 08

Scris 28 July 2008 - 11:09 AM

Vezi postareaActorGrabit, la Jul 27 2008, 11:53 PM, a spus:

Pt cei care inca nu stiu ce este acest sindrom, ii invit sa se documenteze dand click mai jos :doh:

http://www.revistama...nt/view/5694/8/
romanul sufera de sindromul sclavului...obisnuit sa fie manipulat batut batjocori hranit imbracat samd...decand a disparut tatucul ceausescu....care dadea casa,munca si peste bot....romanul e ametit de atata libertate...habar nu are cum se foloseste...cauta din rasputeri dece sa se agate...
0

#5 Utilizator offline   Hellena MD 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 28 July 2008 - 02:11 PM

Vezi postareadesan, la Jul 28 2008, 12:09 PM, a spus:

romanul sufera de sindromul sclavului...obisnuit sa fie manipulat batut batjocori hranit imbracat samd...decand a disparut tatucul ceausescu....care dadea casa,munca si peste bot....romanul e ametit de atata libertate...habar nu are cum se foloseste...cauta din rasputeri dece sa se agate...

Asta e doar o parte a problemei.

Cealaltă parte a problemei o reprezintă soluţiile găsite de fiecare, în această dezorientare generală. Unii s-au întors la mentalităţi specifice anului 1930. Alţii au adoptat un mod de-a dreptul teatral de a practica religia, păcălindu-se ei înşişi că practicile religioase ostentative ar ţine loc de credinţă, de morală sau de scară de valori.

Iar unii dintre cei care înainte de 1989 duceau o viaţă aproximativ normală (după standardele din vest) sau erau privilegiaţii sistemului (după standardele din ţările comuniste) au reuşit să dea cât de cât din coate, să ajungă mai repede ca alţii acolo unde era ceva de împărţit, de câştigat sau de furat. După care, au creat un sistem corupt, care să îi protejeze pe ei înşişi şi să-i prostească pe ceilalţi, rămaşi în urmă, că există în continuare cineva care să aibă grijă de ei.

Aşa ajunge astăzi Geoană să ameninţe cu desfiinţarea DNA-ului, dacă va fi numit Daniel Morar pentru un nou mandat; aşa a ajuns Iliescu să ameninţe cu suspendarea lui Băsescu încă din decembrie 2004, imediat după alegeri; aşa a ajuns Văcăroiu să ameninţe cu suspendarea lui Băsescu, de data aceasta cu 6 luni înainte de alegerile al căror rezultat presupune Văcăroiu că va fi ignorat de Băsescu la numirea noului premier.

Iar românul "pragmatic" votează în continuare în schimbul unei sacoşe cu mâncare, problema lui are legătură cu lipsa totală de educaţie civică sau de cultură politică, nu cu sindromul Stockholm. Oricât de vehementă ar fi Comisia Europeană în rapoartele sale, România va fi guvernată tot de cei aleşi de către electorat. Care electorat, cum s-a spus mai sus, de sindromul sclavului suferă, nu de sindromul Stockholm.

Aceasta postare a fost editata de Hellena MD: 28 July 2008 - 02:27 PM

0

#6 Utilizator offline   ActorGrabit 

• observator incomod
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 12-January 07

Scris 28 July 2008 - 04:00 PM

Vezi postareaHellena MD, la Jul 28 2008, 12:54 AM, a spus:

Românii n-au nimic comun cu sindromul Stockholm, acest sindrom presupune o ameninţare directă şi imediată pentru viaţa victimei, ori românii nu trăiesc aşa ceva.

Problema reală românilor, din care derivă incapacitatea lor de a distinge între bine şi rău, o găseşti descrisă pe larg la topicurile de la Psihologie.

http://www.roportal....topic49273.html

E un exemplu bun, dar nici pe departe singurul.

Alo, dar cine a spus ca este necesara existenta unei amenintari directe si imediate? Ma tem ca tu aici mi-ai dat mai degraba o parte din definitia infractiunii. Conform definitiei data chiar de psihologii suedezi, sindromul Stockholm presupune existenta unei situatii limita deci nu doar a unei "amenintari directe si imediate". Faptul ca romanul prefera sa se lase guvernat de cele mai basice emotii din subconstient atunci cand ia o decizie, asta e sindromul Stockholm, simpatie (voluntara sau nu) pt Diavol. In fata unei situatii limita, nu a unor amenintari directe si imediate, romanul nu mai reuseste sa faca diferenta intre bine si rau! Daca reactia victimelor celebrului caz din 1973 mi s-a parut la urma urmei usor de inteles, acelasi lucru il mai poti spune si despre romanul de rand care pt un pachet cu mancare odata la 3 luni sau pt o cinste c-un mic si o bere e in stare sa aleaga un mafiot consacrat pt a-l guverna? Uite, asta e adevaratul sindrom Stockholm, nu cazuri izolate ca cel de acum 35 de ani din banca suedeza. Asta e adevaratul sindrom, la scara larga, iar pt cercetatorii scandinavi pacienti se gasesc cu milioanele!

De ex, Constanta e condusa de un cerc mafiot deosebit de periculos pt democratie, dar care grup mafiot daca s-ar afla cu doar o ora inainte ca va fi arestat, va fi timp suficient pt cateva sute de romani descreierati care sa sara sa-l apere!

Dar atunci cand mai apare cate un "nebun" care indrazneste sa spuna lucrurilor pe nume in momente cheie si majoritatea romanilor sare pe el sa-l reduca la tacere ca in cazul de mai jos..

http://www.dw-world....3472331,00.html

Si daca nu-ti ajunge, pot reveni si cu alte exemple :jester:

p.s. traim intr-o tara aiuristica dar macar e usor de manipulat. :doh:
0

#7 Utilizator offline   desan 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 09-July 08

Scris 28 July 2008 - 04:29 PM

foarte interesante exemple....sa inteleg ca pt. tine c-ta e centrul universului...si radu mazare ti-a luat dreptul de parcare :doh:
0

#8 Utilizator offline   Hellena MD 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 28 July 2008 - 06:56 PM

Vezi postareaActorGrabit, la Jul 28 2008, 05:00 PM, a spus:

Daca reactia victimelor celebrului caz din 1973 mi s-a parut la urma urmei usor de inteles, acelasi lucru il mai poti spune si despre romanul de rand care pt un pachet cu mancare odata la 3 luni sau pt o cinste c-un mic si o bere e in stare sa aleaga un mafiot consacrat pt a-l guverna? Uite, asta e adevaratul sindrom Stockholm, nu cazuri izolate ca cel de acum 35 de ani din banca suedeza. Asta e adevaratul sindrom, la scara larga, iar pt cercetatorii scandinavi pacienti se gasesc cu milioanele!

Foloseşte sindrom Stockholm, dacă doreşti sau dacă îţi place sintagma. Dar eu consider că "sindrom Stockholm" se aplică unor oameni de bună credinţă, a căror reacţie este oarecum subconştientă. Oameni cu o minte simplă (ca să nu supărăm pe nimeni :doh: ) care chiar ajung să creadă că e mai bine pentru ei să pactizeze cu infractorii şi să se opună celor care vor "să clatine barca".

Există şi astfel de cazuri în România, cu martori care mint în instanţă, de teama unor posibile consecinţe vagi şi îndepărtate, eleve care nu-şi denunţă profesorii care le hărţuiesc sexual şi chiar se opun aflării adevărului etc. Acestea chiar pot fi considerate cazuri de sindrom Stockholm.

Dar când Ministerul Învăţământului sau CSM-ul apără corupţia din Educaţie sau din Justiţie, acela nu mai e sindrom Stockholm, aceea e calea minimei rezistenţe. Oamenii se simt bine în posturile lor şi îşi apără subordonaţii corupţi încercând să nege evidenţa sau să abată atenţia. Conştient. Aşa că asta nu mai e sindrom Stockholm.
0

#9 Utilizator offline   Cleric Preston 

• Donator de celule STEM
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 11-April 08

Scris 28 July 2008 - 07:08 PM

Sindromul Stockholm este cvasigeneralizat in societatile totalitare. Comunismul a fost posibil la noi ca o consecinţă a ceea ce eram deja. Nu comunismul ne-a facut ce suntem astazi. Ceausescu e in 80% din populatia acestei ţări (încă). Cum a fost ceaşcă, asa sunt parintii nostrii si asa am devenit noi. Nu poate robul să nască om liber. Da, românii sunt urmaşii sclavilor, de mii de ani. Origine dispersată, categorii sociale îndoielnice, mercenari, fanarioţi, boieri, pe de o parte, sclavi, iobagi, excroci, hoţi, tâlhari, borduriste, târfe de baldachin (acu le zice piţipoance :doh: ) de cealaltă parte. O naţie de colaboraţionişti, oportunişti pentru orice avantaj posibil şi prin orice mijloace.

p.s. La fabrica Oltcit inainte de `89 muncitorii veneau cu pisica in geanta, îi bagau niste rulmenţi pe gât apoi o aruncau peste gardul fabricii in speranta ca va ajunge acasa. Bucatarese obeze furau (inca fura) mancarea din orfelinate si spitale pentru puradeii lor de acasa. Vanzatoare obraznice stăpâne peste unt şi smântână aveau un statut mai inalt decat orice profesor, nuncitor sau inginer.
Pentrucă românii sunt o naţie fără valori morale, comunismul a fost sistemul ideal de promovare a unui set de valori răsturnat. Deabia in comunism si post comunism s-a vazut cine suntem cu adevarat. Ce ne lipseste, o lege gen Ata Turk cu tăierea mânii stângi, şi eventual a cucului?

Vezi postareaHellena MD, la Jul 28 2008, 07:56 PM, a spus:

Foloseşte sindrom Stockholm, dacă doreşti sau dacă îţi place sintagma. Dar eu consider că "sindrom Stockholm" se aplică unor oameni de bună credinţă, a căror reacţie este oarecum subconştientă. Oameni cu o minte simplă (ca să nu supărăm pe nimeni :jester: ) care chiar ajung să creadă că e mai bine pentru ei să pactizeze cu infractorii şi să se opună celor care vor "să clatine barca".

Definiţia sămânţei de slugă. Aşa au fost învăţaţi acasă, capul plecat sabia nu-l taie. Sunt convins că asemenea oameni au avut o copilărie cu sabia lui Damocles deasupra capului. Numai un copil infruntat şi intimidat devine un adult laş.

Aceasta postare a fost editata de Cleric Preston: 28 July 2008 - 07:08 PM

0

#10 Utilizator offline   Neica nimeni 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 28-July 08

Scris 28 July 2008 - 07:10 PM

Mie nu mi se pare ca romanii ar suferi de acest sindrom.
Din contra.
Mi se par,in marea majoritate,o natiune sanatoasa la minte si,in ciuda tuturor stirilor de la ora 5,optimista.
Sa ne gandim nu mai departe la victimele regimului comunist.Din cate documentare s-au facut in niciunul nu am vazut o persoana care sa considere ca agresorii lor au fost buni.
Din contra,din cate observ,acest tip de sindrom e caracteristic,mai mult,popoarelor dinspre partea U.E. si tarilor nordice.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Guvern de tehnocrati ?
Solutia cea mai comoda pentru toate partidele?
New Task  9 3.506
Hot Topic (New) Alianţa PSD-PNL-PC
Miroase a ciolan, aşa-i?
Dzidzean  68 12.342
Hot Topic (New) Schimbarea Imnului Romaniei New Task  83 27.850
Replici noi 2011 an de cotitura in istoria omenirii...
Rusia reincpe politica de inarmare in scopuri defensive...
Rusul Singuratic  5 3.610
Replici noi Mariana Suciu continua falimentul Romexpo Ioanid  0 1.361