sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Protectia juridica pentru persoane cu handicap Camatarie Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Trixi 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 01-July 06

Scris 21 July 2008 - 12:25 PM

Buna ziua,vă rog să mă ajutaţi

Sīnt asistent personal şi tutore al unei persoane cu handicap puse sub interdicţie judecătorească.Se poate prezenta īn instanţă cererea de recuperare a banilor pe care persoana cu handicap i-a īmprumutat unei alte persoane ce nu şi-a onorat angajamentul la timp?Actul de īmprumut este nelegalizat de notar,este făcut doar īn prezenţa a doi martori şi este datat īnainte cu cīţiva ani īnainte de primirea certificatului de handicap(mintal).

Am aflat că la persoanele sănătoase există un termen de 3 ani īn care se poate solicita juridic recuperarea banilor.Acest termen este valabil şi īn cazul persoanelor cu handicap?Acestea beneficiază de circumstanţe atenuante?Este vorba de faptul că īn momentul īmprumutului persoana era deja bolnavă(şi deci şantajabilă),deşi boala nu era recunoscută īncă oficial de către organele legale abilitate şi nu avea posibilitatea de a se ocupa de recuperarea banilor fiindcă avea la rīndul lui de īntreţinut o soţie cu handicap mintal. :)
0

#2 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-September 06

Scris 29 July 2008 - 07:23 PM

Vezi postareaTrixi, la Jul 21 2008, 11:25 AM, a spus:

Buna ziua,vă rog să mă ajutaţi

Sīnt asistent personal şi tutore al unei persoane cu handicap puse sub interdicţie judecătorească.Se poate prezenta īn instanţă cererea de recuperare a banilor pe care persoana cu handicap i-a īmprumutat unei alte persoane ce nu şi-a onorat angajamentul la timp?Actul de īmprumut este nelegalizat de notar,este făcut doar īn prezenţa a doi martori şi este datat īnainte cu cīţiva ani īnainte de primirea certificatului de handicap(mintal).

Am aflat că la persoanele sănătoase există un termen de 3 ani īn care se poate solicita juridic recuperarea banilor.Acest termen este valabil şi īn cazul persoanelor cu handicap?Acestea beneficiază de circumstanţe atenuante?Este vorba de faptul că īn momentul īmprumutului persoana era deja bolnavă(şi deci şantajabilă),deşi boala nu era recunoscută īncă oficial de către organele legale abilitate şi nu avea posibilitatea de a se ocupa de recuperarea banilor fiindcă avea la rīndul lui de īntreţinut o soţie cu handicap mintal. :lol2:

Adevarat este vorba de termenul de prescriptie extintiva de 3 ani.
Prescriptia incepe sa curga de la data impliniri termenului de restituirea banilor. Ea se intrerupe sau se suspenda in anumite cazuri .
Deci ca sa intelegi tu Trixi, daca de la data cand expira termenul imprumutului nu a intreprins nimic de a recupera banii timp de 3 ani, nu il mai poti actiona in judecata.
Poti calcula si tu:
Data cand trebuia sa incaseze bani si pana in prezent sa nu fi trecut 3 ani.
Exceptii..se suspenda termenul prescriptiei si se scad din timpul trecut neluadu-se incalcul si considerare ,perioada de timp de cand sa declarat medical ca persoana nu are discernamant si pana cand a fost interzis judecatoreste si numit un tutore.
Daca in schimb i-ai reamintit persoanei si aceasta a recunoscut prescriptia se intrerupe . Mai precis un nou termen incepe sa curga de atunci.
Eu spun ca nu ai ce pierde daca il dai in judecata.
Numai sa nu fi trecut aa de mult timp, dar totusi merita incercat.
Si nu uita sa ii mai reamintesti din cand in cand debitorului ca iti este dator, conteaza si asta .
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi venit cabinet
fisc
mihaiblag  1 2.177
Replici noi TAXE...cum sa fim la zi cu legislatia?
ultima taxa - de drum in jud. CT
fnicolici1  2 1.068
Replici noi acordarea cetateniei romane Her4  4 2.773
Replici noi Top cinci probleme ale tratatului ACTA Pacomi  0 1.224
Replici noi lansare forum juridic Www.legix.net  2 1.386