sau Inregistrare

• 23 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Idei Electrizante Schimbarea Romaniei Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 11 July 2008 - 03:29 PM

Provocat intr-un alt topic, am deschis acest topic pentru a exprima... aaa... idei electrizante legate de schimbarea in bine a Romaniei.

Prima idee tine de impactul pe care o persoana il poate avea. Un om are slabe sanse sa schimbe ceva de unul singur DAR ajutat de cei din jur, poate transforma mediul inconjurator. Totul tine de abilitati si responsabilitati. Fiecare dintre noi are de la mama natura anumite abilitati dar aceste abiltati nu sunt proiectate pentru a functiona separat ci in interdependenta. Adica in regim de 1+1=3.

A doua idee tine de folosirea surplusului cognitiv. Munca e cea mai tare distractie. Sursa cea mai sigura de fericire. Atunci cand esti implicat in ceva ce e cu adevarat aproape de sufletul tau, implicat atat de puternic incat uiti de toate... de cele mai multe ori ajungi sa fii fericit. Intri in transa. Din pacate multi nu vad asta si chemarea interna spre munca ajung sa-i duca la disperare. Se trezesc cu o groaza de timp liber la dispozitie, timp cu care nu stiu ce sa faca. Unii se aseaza in fatza televizorului si isi opresc efectiv creierul reducandu-se la a fi o leguma ce absoarbe reclame. Altii isi ineaca disperarea in alcool sau shopping. Nimeni nu poate scapa de urletul intern dupa ACTIUNE. Chemarea la a sluji e mult prea puternica.

Multi au impresia ca fericirea e adusa de bani sau de faima, de vre-un statut social. Din pacate rar se intampla asa.
Fericirea vine din multumirea sufletului nu a intelectului. Iar sufletul e multumit atunci cand se stie pe un drum corect.

Drumul e ce conteaza, nu destinatia! DRUMUL! Acum daca e sa acordam atentie la drum, trebuie sa analizam ce face drumul mai bun. Pe primul loc sunt oamenii! In ceea ce priveste oamenii, adevarata putere e puterea de a-i face pe ceilalti puternici. Cum spunea Laotzi, conducatorul adevarat e acela ce conduce invizibil iar cand lucrarea este facuta, oamenii pe care i-a condus spun "noi am facut-o".

Multi se concentreaza pe a fi "cei mai buni" sau "invulnerabili" dar asta e o reteta pentru esec pentru ca mai devreme sau mai tarziu gresesti. Nu exista om pe lume care sa nu greseasca si atunci nu mai esti cel mai bun, sau invulnerabil, diferenta dintre ce vrei sa fii si ce esti va fi atat de mare incat sigur te va face nefericit.
Mult mai intelept e sa ne concentram pe contributia pe care o avem si sa dam ce e mai bun din noi... SA DAM! Cristos recomanda ca cel ce vrea sa fie primul sa fie sluga tuturor.... ori asta e esenta contribuitei: SLUJIREA. Nu poti contribui la ceva fara a sluji si cu cat contribui mai mult cu atat slujesti mai mult cu atat esti mai aproape de Iubire (Daruire). Cu cat slujesti mai mult, cu cat te darui mai mult cu atat mori pentru tine insuti si te nasti pentru cei din jur, cu atat esti mai putin Om si mai mult Divin.

O alta idee tine de Umor. Trebuie sa invatam sa radem mai mult despre propria persoana. Toti avem momente in care ne comportam caraghios. Avem cerinte nerezonabile sau suntem prea seriosi. Spunea un Maestru ca toti debitam tampenii si asta e OK cu exceptia momentelor in care le debitam pe un ton solemn.

Ok... am batut campii destul... mai las si pe altii :lol2:
0

#2 Utilizator offline   Malkia 

• Seherezada
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 15-August 07

Scris 11 July 2008 - 05:22 PM

Vezi postareacatelusulschiop, la Jul 11 2008, 04:29 PM, a spus:

Prima idee tine de impactul pe care o persoana il poate avea. Un om are slabe sanse sa schimbe ceva de unul singur DAR ajutat de cei din jur, poate transforma mediul inconjurator. Totul tine de abilitati si responsabilitati. Fiecare dintre noi are de la mama natura anumite abilitati dar aceste abiltati nu sunt proiectate pentru a functiona separat ci in interdependenta. Adica in regim de 1+1=3.

Da? Invata-ma si pe mine cum faci cand vrei sa schimbi ceva, ai o idee, oamenii din jur te sustin, dar nu vor sa participe la realizarea ei? :focus: M-am izbit de multe ori de acest lucru, toata lumea vrea schimbare in Romania, dar nimeni nu e dispus NU SA INCEAPA, ci sa ajute cu un minim necesar pe altul care s-a aruncat cu capul inainte in idee si a decis sa preia el fraiele... Nu se poate, efectiv nu se poate schimba nimic pentru ca nimeni nu vrea si toti cred ca "merge si asa". Romanii sunt lenesi.

Exemple concrete? Sa o luam cu salubritatea, conditie vitala a unui nivel elementar de civilizatie. Majoritatea nu vor sa faca un efort suplimentar de vointa sa care cu ei deseurile pana la cea mai apropiata pubela si le arunca la intamplare. Pe pariu ca daca apare undeva un gunoi, se face gramada? Daca vezi ca a aruncat unul, arunci si tu, ca nu esti mai fraier si pentru ca poti.

Sa nu mai vorbim de padurile si spatiile verzi care raman devastate dupa un weekend in care s-au umplut cu marlani, gratare cu mici si neam-prostie... E greu sa puna toate ambalajele intr-o sacosa pe care sa o ia in portbagaj si sa o arunce in oras, intr-o pubela. Au impresia ca vine cineva si strange dupa ei in padure...

In Bucuresti au fost plasate pubele speciale pentru reciclare - sticle, pet-uri, hartii, deseuri menajere. Dar cine a stat sa arunce gunoiul pe categorii? tot de-a valma, cum am fost invatati din frageda pruncie. Cui ii pasa de incalzirea globala, de necesitatea reciclarii? Cine intelege ca daca nu se recicleaza sticlele de plastic o sa se umple lumea de pet-uri? Ca un material plastic se degradeaza in 500-600 de ani?

Dar suntem in Uniunea Europeana... :lol2: :lol2: :focus:
0

#3 Utilizator offline   Moftangiu 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 07

Scris 11 July 2008 - 06:18 PM

@Malkia - ai punctat lipsa de civilizatie si cauza o vezi corect in lipsa de educatie.
Care sunt solutile sa faci pe oameni sa adopte o alta conduita?
Prin chemari si apeluri la constiķnta nu se rezolva nimic.

Nici prin speranta in aparitia unor "lideri geniali", care sa vina cu idei cum spera catelusulschiop, nu cred.
Omenirea nu a progresat numai sub lideri remarcabili. E adevarat ca in istorie au fost momente cand un lider ajuns la carma unui stat, a dat un impuls, dar asta a fost exceptia de la o evolutie constanta/uniforma, nu putem astepta sa apara un astfel de lider. Sansa cumulativa sa se nasca si sa ajunga la conducere este mai mica de 1/500 de ani.
De nascut se nasc oameni supradotati, dar valoare lor nu-i fructificata, nu ajung in clasa politica si atunci nu au sanse sa faca schimbari sociale.
Cele mai avansate tari (tarile nordice) au progresat constant fara sa se sprijine pe lideri proeminenti.
Au alta cultura. De acord.
Care-s elemntele din cultura lor pe care am putea sa le adoptam.

Respectul fata de lege, si o lege care sa respecte si sa acorde sanse egale la toata lumea.
Sunt doua elemente care ii fac pe oameni sa adopte o conduita civilizata.
Dorinta de a fi respectabil in societate, si frica de sanctiuni.

In tarile nordice prestanta si onestitatea juaca un rol important. Cineva - roman venit din Norvegia s-a oferit sa faca un act de caritate, un transport cu masina personala. La final cineva a vrut sa-i plateasca transportul, si omul a spus , "nici nu se pune problema, pentru minie este o onoare ca am putut sa fac un act caritabil".
Nu suntem la nivelu de onorabilitate al nordicilor, ca sa ajungem acolo trebuie actionat cu un sistem de supraveghere si sanctionare performant.
Totul tine de management.
Daca cineva aruinca gunoaie pe jos sau nu-si curata in fata casei este sa fie amendat.
In tarile civilizate exista aparatul functionaresc, care nu iarta nimic.
Asta a facut ca oamenii nici sa nu mai incerce sa pacaleasca legea si autoritatile, pentru ca riscurile pe care si le asuma sunt mari.
In Romania riscul e aproape nul, pentru ca functionarii statului nu au asemenea atributii de control, si nici posibilitati de amenzi, si atunci debandata e in floare.

In concluzie eu nu cred in miracole, sunt adeptul planificarii evolutiei sociale pas cu pas, prin perfectionarea functionalitatii sistemului, a institutilor statului, a motivarii functionarilor.
Numai daca ar fi preocupare pentru perfectionarea activitatii institutilor respective, se poate rezova problema conduitei cetatenilor.

Aceasta postare a fost editata de gheorghe35: 11 July 2008 - 06:23 PM

0

#4 Utilizator offline   LikeThisPoppy 

• stop
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 14-April 07

Scris 11 July 2008 - 06:55 PM

ca sa trezeasca cu ceva indolenta generala a romanilor, aceste idei ar trebui sa electrizeze la propriu!
adevarul este ca din pacate si aceia care inca doresc sa faca lucrurile mai bune, "se dau pe brazda". e mult mai usor sa te alaturi turmei decat sa iesi din ea si sa muncesti din greu in a convinge alti indivizi sa iese din ea. pana la urma majoritatea covarsitoare te copleseste. trebuie sa ai o doza buna de fanatism pt. a nu te lasa acaparat de aceasta indolenta majoritara.
am putea totusi incerca, asa cate unul pe rand, printr-un exemplu bun, sa-i inspiram si pe altii.
sa fixam niste reguli de conduita de la care sa nu ne abatem orice ar fi.
sa facem o lista, sa o respectam, sa o dam mai departe, nu prin vorbe ci prin puterea exemplului si sa insistam mai ales in fata celor tineri, care sunt in formare.
eu sunt dispusa sa fac asta, sa insist in acest comportament pana cand el va deveni o obisnuinta, atat pt mine, cat si pt cei din jurul meu, pana cand si ei la randul lor il vor face sa devina o obisnuinta pt. cei din jurul lor si tot asa...
desi... greu!
0

#5 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 11 July 2008 - 07:09 PM

Vezi postareaMalkia, la Jul 11 2008, 06:22 PM, a spus:

Exemple concrete? Sa o luam cu salubritatea, conditie vitala a unui nivel elementar de civilizatie. Majoritatea nu vor sa faca un efort suplimentar de vointa sa care cu ei deseurile pana la cea mai apropiata pubela si le arunca la intamplare. Pe pariu ca daca apare undeva un gunoi, se face gramada? Daca vezi ca a aruncat unul, arunci si tu, ca nu esti mai fraier si pentru ca poti.

Solutia pe care o vad eu la asa ceva este mediatizarea unor operatiuni de curatenie.
Problema curateniei nu e o problema care sa cedeze la prima incercarcare... Trebuie insistat.
Ar trebui folositi adolescenti dispusi sa participe in asa ceva. (si crede-ma ca se gasesc destui care sa vrea sa traiasca intr-o tara mai curata)
Daca nesimtiti care au facut mizeria vor vedea copii dandu-le exemplu de purtare, eu cred ca se vor reforma.
Poate multe persoana cred ca astfel de persoane vor deveni si mai nesimtite pe latura "las ca are cine sa faca curat" dar eu cred ca propria constiinta ii va impiedica daca vad constant mesajul "un grup de adolescenti cu inima mare au curatat mizeria lasata de anumite persoane lipsite de bun simt".

Cred ca esenta omului este buna, si daca ii este oferita ocazia, actioneaza conform esentei respective.

Repet, nu e o problema simpla care sa cedeze repede.

As mai vrea sa mentionez ca problema punctata de tine e mult mai profunda decat pare la prima vedere. A fost demonstrat stiintific ca investitia in curatenie scade criminalitatea. Simplu efort de a curata si infrumuseta o zona a avut impact asupra criminalitatii din zona respectiva.
0

#6 Utilizator offline   Moftangiu 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 07

Scris 11 July 2008 - 09:22 PM

Vezi postareamica_curioasa, la Jul 11 2008, 07:55 PM, a spus:

ca sa trezeasca cu ceva indolenta generala a romanilor, aceste idei ar trebui sa electrizeze la propriu!
adevarul este ca din pacate si aceia care inca doresc sa faca lucrurile mai bune, "se dau pe brazda". e mult mai usor sa te alaturi turmei decat sa iesi din ea si sa muncesti din greu in a convinge alti indivizi sa iese din ea. pana la urma majoritatea covarsitoare te copleseste. trebuie sa ai o doza buna de fanatism pt. a nu te lasa acaparat de aceasta indolenta majoritara.

Nu prea sunt idei electrizante, dar e suficinet sa convingi si de multe ori ca sa convingi trebuie sa consumi multa energie.
Ai dreptate iti trebuie o doza de fanatism, ca sa rezisti la rezistenta majoritatii, dar si la cei care lupta impotriva prin ironii, bascalie, denigrare etc.

Vezi postareamica_curioasa, la Jul 11 2008, 07:55 PM, a spus:

am putea totusi incerca, asa cate unul pe rand, printr-un exemplu bun, sa-i inspiram si pe altii.
sa fixam niste reguli de conduita de la care sa nu ne abatem orice ar fi.
sa facem o lista, sa o respectam, sa o dam mai departe, nu prin vorbe ci prin puterea exemplului si sa insistam mai ales in fata celor tineri, care sunt in formare.
eu sunt dispusa sa fac asta, sa insist in acest comportament pana cand el va deveni o obisnuinta, atat pt mine, cat si pt cei din jurul meu, pana cand si ei la randul lor il vor face sa devina o obisnuinta pt. cei din jurul lor si tot asa...
desi... greu!

Exemplu personal, discursuri moralizatoare, si actiuni individuale nu au sanse de reusita.
Eu vad altfel lucrurile. O schimbare poate fi realizata prin presiuni asupra politicienilor.
In primul rand sa se grupeze persoanele care au opinii identice sau foarte asemanatoare in ce priveste solutile.
Dupa ce se grupeaza sa-si faca cunoscute ideile, sa redacteze publicatii proprii si sa incerce sa culeaga semnaturi pentru initierea de referendumuri si mitinguri pe o problema punctuala foarte importanta.

Spre exemplu orice dauna de mari dimensiuni de genul falimentarii bancilor, care nu se finalizeaza prin trimitere in judecata sau condamnari si confiscari de averi a celor vinovati, sa duca automat la demiterea procurorilor pentru imcompetenta, iar daca se dovedeste rea credita, magistratii si procurorii sa fie pusi sub acuzare.

O alta initiativa ar putea fi pichetarea Parlamentului pana adopta o lege clara, prin care DNA sa nu mai fie nevoit sa ceara aprobare pentru ai pune sub acuzare pe parlamentari si pe Presedinte, adica asa cum scrie in Constitutie. Nu-i normal ca Presedintele SUA sa poata fi cercetat si un parlamentar roman sa beneficieze de imunitate.

Exemplele ar putea continua.

Schimbarea comportamentului se face prin masuri care sa motiveze, si masurile trebuie prevazute in legi.
0

#7 Utilizator offline   LikeThisPoppy 

• stop
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 14-April 07

Scris 11 July 2008 - 11:33 PM

poate ca asta ar fi solutia de a motiva pe fiecare in parte, pentru ca altfel, nu-i vad rostul.
parerea mea e ca schimbarea trebuie sa sa vina de la fiecare, de la cel mai mic, pana la cel mai mare. trebuie sa se faca ceva care sa trezeasca aceasta natiune individualista, sa invatam sa fim uniti, sa lucram in echipa, sa pastram si sa protejam bunurile publice, sa ne respectam, sa gasim o directie comuna.
e edavarat cu dupa 90' eram satui de comunism, de egalitate, insa acum am cazut in extrama cealalta. capitalismul a devenit o jungla fioroasa si daca nu vrei sa fii mancat tre sa mananci tu pe ceilalti.
unii nu se mai satura de bani oricati ar avea, oamenii n-au ce manca acasa, dar au la scara masini de zeci de mii de euro si datorii pe viata. etalam un lux pe care nu ni-l permitem si asta ne costa. aici e vba de educatie care se poate obtine doar in timp.
ca pichetarile de care vb sa poate avea loc, oamenii deja tre sa fie treji si nu este asa. mai e mult pana acolo. trezirea tre sa se faca treptat, ca suntem ca niste somnambuli carora socul le poate face mai mult rau decat bine.
0

#8 Utilizator offline   Vecinu'Ei 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 05-July 08

Scris 11 July 2008 - 11:39 PM

utopie jedi,utopie.
0

#9 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 12 July 2008 - 07:28 AM

Vezi postareaVecinu'Ei, la Jul 12 2008, 12:39 AM, a spus:

utopie jedi,utopie.

Stiu ca asa pare pentru multi dar nu e o utopie ce exprim, e ceva practic si realizabil. E ca si cum ai privi o piatra enorma si ti-ai spune "Nu poate fi miscata" iar cand o persoana incepe sa-ti vorbeasca despre un sistem de parghii.... insisti ca nu poate fi miscata pentru ca e prea mare. Ok, e mare dar daca forta este aplicata unde trebuie... poate fi miscata.
Eu vorbesc despre parghii.
0

#10 Utilizator offline   Maąt 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 14-July 07

Scris 12 July 2008 - 07:37 AM

Probabil ca daca am curata tara asta de romani si am aduce in loc un popor ce are mai mult respect fata de propria personalitate si o deschidere mai mare catre ceea ce este bine am reusi sa o salvam .
Oamenii sunt invatati sa stea drept pentru a judeca stramb si se bat cu pumnul in piept ca propria lor judecata este cea mai buna, lasandu-i pe cei ce-cearca o schimbare sa-si bata gura de pomana .
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 23 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic