sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Crestinismul si (i)responsabilitatea... ...evita responsabilitatea pentru faptele lor ? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   XoXoXo 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 21-June 08

Scris 28 June 2008 - 08:46 PM

In lumea crestina exista credinta ca "Dracul" te "impinge" sa faci lucruri gresite, proaste, antisociale, mai exact sa faci "rau". Totusi, nu vreau sa analizam binele si raul, doar responsabilitatea pentru ceea ce consideram de comun acord "rau".
Nu au oamenii destula responsabilitate incat sa se recunoasca vinovati ? De ce dau vina pe "dracu" ?
Mie personal mi se pare destul de copilaresc sa aratam cu degetul spre altceva.
Cred ca este o modalitate de a se disculpa, de a se simti "nevinovati".
Este chiar atat de greu ca noi, oamenii, sa recunoastem cand gresim?

In alta ordine de idei, nu stiu daca s-a discutat sau nu, dar ideea unui Dumnezeu care stie trecutul si viitorul presupune si ideea unui destin.
Toti crestinii pe care ii cunosc eu, cred in "destin". Problema e ca destinul presupune sa nu avem liber arbitru (nu putem alege ce vom face, alegerile ne sunt facute dinainte).
Stiu ca multi "preafericiti" si alte "minti luminate" cu galeti aurii pe cap, au incercat sa clarifice problema aceasta. Totusi, daca se stie de la inceput exact ce vom face, inseamna ca nu avem liber arbitru, ca nu avem de ales in a face rau sau bine, ca e predestinat. Practic, inseamna ca suntem marionete, pioni pentru hazul cuiva.
Cine vrea sa nege acest lucru, sa imi explice.
Un exemplu: daca in destin scrie ca voi trece prin evenimentele: 1, 2, 3, 4, 5, 6, exact in aceasta ordine, timpul stiindu-se exact, ce imi confera liberul arbitru si responsabilitatea pentru faptele mele, bune sau rele ? :D
0

#2 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 28 June 2008 - 08:51 PM

Vezi postareaXoXoXo, la Jun 28 2008, 09:46 PM, a spus:

Problema e ca destinul presupune sa nu avem liber arbitru (nu putem alege ce vom face, alegerile ne sunt facute dinainte).

Nici nu avem liber arbitru. Asta cu liberul arbitru o promovează popii, dar popii nu iau seama de ceea ce spune Dumnezeu.

EZECHIEL 36 : 26 "Voi pune Duhul Meu īn voi şi vă voi face să urmaţi poruncile Mele şi să păziţi şi să īmpliniţi legile mele."
0

#3 Utilizator offline   XoXoXo 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 21-June 08

Scris 28 June 2008 - 08:58 PM

Vezi postarealupini, la Jun 28 2008, 09:51 PM, a spus:

Nici nu avem liber arbitru. Asta cu liberul arbitru o promovează popii, dar popii nu iau seama de ceea ce spune Dumnezeu.

EZECHIEL 36 : 26 "Voi pune Duhul Meu īn voi şi vă voi face să urmaţi poruncile Mele şi să păziţi şi să īmpliniţi legile mele."

Nu faci decat sa redemonstrezi acel studiu ! ! Cum a zis cineva - nu e nevoie de mai mult de un neuron ca sa transcrii citate din Cartulia Prafoasa ! !
Daca nu poti sa vii cu argumente plauzibile si relevante, e trist !
0

#4 Utilizator offline   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 28 June 2008 - 08:59 PM

Vezi postareaXoXoXo, la Jun 28 2008, 09:58 PM, a spus:

Nu faci decat sa redemonstrezi acel studiu ! ! Cum a zis cineva - nu e nevoie de mai mult de un neuron ca sa transcrii citate din Cartulia Prafoasa ! !
Daca nu poti sa vii cu argumente plauzibile si relevante, e trist !

Am scris argumentul. Şi recunosc, eu nu sunt deştept.
0

#5 Utilizator offline   dulgherul 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 05-March 08

Scris 29 June 2008 - 10:39 AM

Vezi postareaXoXoXo, la Jun 28 2008, 09:46 PM, a spus:

Un exemplu: daca in destin scrie ca voi trece prin evenimentele: 1, 2, 3, 4, 5, 6, exact in aceasta ordine, timpul stiindu-se exact, ce imi confera liberul arbitru si responsabilitatea pentru faptele mele, bune sau rele ? :roll:

Este greu să-ți dai cu părerea in cīteva cuvinte. Chestiune este mai complexă...DAR:
Dacă luăm cazul Lui IISUS, despre care oameni spun că avea două laturi, umană și divină, la ĪNTĪLNIREA cu Cartea , care tocmai despre El scria cam ce o să fie și ce o să se īntīmple, mă gīndesc ce stare avea.
Ce ai face, dacă īntr-o carte ai găsi scris despre tine īncă īnainte de a fi născut și și cam ce ...urmează?

Dacă luăm cazul lui Iuda s-ar părea că pt. vīnzare a fost născut. A avut puterea și să vīndă și să se pedepsească.

Așa că, cel puțin mie , plasīndumă īn abele situații, ī-mi este greu să...decid. Părerea mea. :o:
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Poll (No New) Chestionar:    Spaga sau taxe? Pixelut  4 4.703
Topic inchis Atasamente satanael
povestea ingerului ars
Satoria  331 32.613
Replici noi Icoana in viziune contemporana vero 13  6 2.776
Topic inchis Dumnezeu exista stiucarul  609 48.548
Hot Topic (New) Dumnezeu-(in)depententa?
De ce crezi in El?
ocean  128 22.791