Schimbarea Imnului Romaniei
Scris 12 June 2008 - 01:42 PM
Parerile sunt si pro si contra...
Cele mai multe pareri, am observat ca sunt pro schimbare a acestuia deoarece puterea lui si incarcatura mesajului nu este una pozitiva...este ca un fel de mars funebru---"Desteapta-te romane din somnul cel de moarte........"
Mie unul chiar nu-mi place...
Mai triumfator era cel de pe vremea lui nea Nicu...exceptand versurile..desi, si versurile erau destul de "inaltatoare"
.....pareri?
Scris 12 June 2008 - 02:02 PM
Kahila, la Jun 12 2008, 01:51 PM, a spus:
si versurile?
Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.
Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian.
Înalță-ți lata frunte și caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas el mai așteaptă și sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbați, juni, tineri, din munți și din câmpii.
Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viața-n libertate ori moarte" strigă toți.
Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Și oarba neunire la Milcov și Carpați
Dar noi, pătrunși la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea frați.
O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-și azi mână d-ajutori,
Și blastămă cu lacrămi în ochi pe orișicare,
În astfel de pericul s-ar face vânzători.
De fulgere să piară, de trăsnet și pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie și foc.
N-ajunge iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale și azi le mai simțim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne de Domnul că vii nu oprimim.
N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug de seculi ca vitele-l purtăm;
Acum se-ncearcă cruzii, cu oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morți numai o dăm.
Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri.
Strigați în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă și silă, viclene uneltiri.
Preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost'pământ.
Scris 12 June 2008 - 01:23 PM
Io propun sa ramana asta
Trei culori cunosc pe lume
Ce le ştiu ca sfânt odor,
Sunt culori de-un vechi renume
Amintind de-un brav popor.
Cât pe cer şi cât pe lume,
Vor fi aste trei culori,
Vom avea un falnic nume,
Şi un falnic viitor.
Roşu-i focul vitejiei,
Jertfele ce-n veci nu pier
Galben, aurul câmpiei,
Şi-albastru-al nostru cer.
Multe secole luptară
Bravi şi ne-nfricaţi eroi
Liberi să trăim în ţară
Ziditori ai lumii noi.
cuvantul "ziditor" e cam de "trista amintire", in rest nu vad de ce n-ar putea fi asta
Mie imi place "treceti batalioane romane Carpatii", dar nu prea e actual si e cantec de vitejie
asta e originalul, dupa care s-a adaptat imnul cel vechi.
Aceasta postare a fost editata de Amarena: 12 June 2008 - 01:22 PM
Scris 12 June 2008 - 02:34 PM
santem mai periculoi decat Van Dammme
Ramane niciodata
Chiar nush ce imn ar fi potrivit...ca sa se potriveasca cu realitatea de la noi
Dar cine a cerut schimbarea lui?
Aceasta postare a fost editata de Kahila: 12 June 2008 - 02:35 PM
Scris 12 June 2008 - 03:23 PM
El arata foarte bine ca avem tendinta sa traim in sclavie si indeamna la lupta pentru libertate, "Viata-n libertate ori moarte".
Mamaliga romaneasca e atat de moale ca nici chemarile nu au efect.
Coreeni din Seul nu au nevoie de asemenea chemari si indemnuri, ei sunt pe strazi la orice nemultumire.
Nu conteaza ca-i lung si se refera la lupta cu semiluna, ca oricum se canta doar primele doua-trei strofe si acolo mesajul este la modul general.
Am impresia ca da ceva frisoane puterii.
Romanii nu obisnuiesc sa faca demonstratii, tac si cand nu mai suporta o fac lata, iar acum absenteismul la vot arata o crestere a nemultumirii, care poate exploda la o scanteie.
A fost bun sa cheme tineretul impotriva comunistilor, acum nu mai e bun, ar fi indicat un imn pasnic sa cantam la tricolor cum urla lupu la luna.
Poate e utilizat ca pretext pentru a justifica necesitatea schimbarii Constitutiei, si pe langa schimbarea imnului se mai strecoara si o bagatela de acordarea de puteri sporite Presedintelui.
Poate ambele si altele.
Aceasta postare a fost editata de gheorghe35: 12 June 2008 - 02:26 PM
Scris 12 June 2008 - 03:29 PM
gheorghe35, la Jun 12 2008, 04:23 PM, a spus:
El arata foarte bine ca avem tendinta sa traim in sclavie si indeamna la lupta pentru libertate, "Viata-n libertate ori moarte".
Mamaliga romaneasca e atat de moale ca nici chemarile nu au efect.
Coreeni din Seul nu au nevoie de asemenea chemari si indemnuri, ei sunt pe strazi la orice nemultumire.
Nu conteaza ca-i lung si se refera la lupta cu semiluna, ca oricum se canta doar primele doua-trei strofe si acolo mesajul este la modul general.
Am impresia ca da ceva frisoane puterii.
A fost bun sa cheme tineretul impotriva comunistilor, acum nu mai e bun, ar fi indicat un imn pasnic sa-l cantam la tricolor.
Sau e utilizat ca pretext pentru a justifica necesitatea schimbarii Constitutiei, si pe langa schimbarea imnului se mai strecoara si o bagatela de acordarea de puteri sporite Presedintelui.
Intrebare: Cum a fost imnul asta bun "sa cheme tineretul impotriva comunistilor'?
A fost adoptat prin decret prezidential de zambaret,deci,nu are cum sa-i dea frisoane
Scris 12 June 2008 - 02:29 PM
Amarena, la Jun 12 2008, 02:23 PM, a spus:
Io propun sa ramana asta
[...]
cuvantul "ziditor" e cam de "trista amintire", in rest nu vad de ce n-ar putea fi asta
Ce nu-mi place la actualul imn din punct de vedere muzical:
1. Este scris într-o gamă minoră şi insuflă o stare de spirit negativă - tumult, zbucium interior, revoltă. Or, după părerea mea, un imn de stat trebuie să insufle o stare pozitivă, optimistă, senină, înălţătoare.
2. Are ritmul puţin prea alert. La urma urmei este imn de stat, nu marş de mobilizare la luptă. Bine, şi imnul Franţei are ritmul mai alert, dar eu cred că un imn de stat trebuie să inspire solemnitate, splendoare, nu să mobilizeze populaţia la luptă. Iar acea solemnitate se obţine numai printr-un ritm ceva mai lent - a se vedea imnurile celor mai multe ţări, de exemplu Germania, Marea Britanie, Canada, SUA, Rusia.
Ce nu-mi place la versurile actualului imn:
1. În loc să sublinieze valorile principale pe care încercăm să le promovăm ca naţiune, versurile sunt circumscrise în jurul ideii de revoltă împotriva "barbarilor de tirani" şi "cruzilor duşmani". Ilustrează faptul că nu avem maturitatea să ne asumăm răspunderea pentru starea în care ne aflăm, fiind tentaţi să ne autocompătimim, să dăm mereu vina pe alţii şi să arătăm cu degetul. Bineînţeles că pentru situaţia jalnică în care ne aflăm nu sunt de vină prostia noastră, lăcomia, trufia, dezbinarea dintre români, lipsa noastră de respect pentru cei din jur, ci alţii sunt cei vinovaţi: tiranii, duşmanii, marile puteri, soarta.
2. Chiar începutul: "Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte" sugerează faptul că nici până în ziua de azi nu am reuşit să ne trezim din somn - ceea ce, din păcate, s-ar putea să cam fie adevărat pentru mulţi dintre noi.
3. Este interminabil. Nu e de mirare că practic nimeni nu ştie tot imnul pe de rost.
Şi eu consider că imnul Trei culori al lui Porumbescu, în versiunea originală, este cel mai potrivit ca imn de stat pentru România. Este solemn, simplu şi frumos, nu excesiv de lung, are ritmul potrivit pentru un imn de stat, vorbeşte despre semnificaţia culorilor drapelului nostru pentru sufletul românesc. Din păcate nu sunt convins că cei mai mulţi dintre noi vor reuşi să aprecieze acest imn la adevărata lui valoare şi să facă abstracţie de faptul că melodia lui a fost asociată cu trecutul comunist.
Deci votez pentru Trei culori cu textul original al lui Porumbescu.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Schimbarea sistemului politic
Dezbatere asupra unui nou sistem politic |
Novator | 225 | 6.521 |
|
Chestionar:
Fii pirat cu acte in regula! |
NeoxX | 9 | 3.757 |