Aceasta postare a fost editata de Enki: 15 June 2008 - 07:15 AM
Originea romānilor si a limbii romāne Teme combinate
Scris 28 May 2008 - 12:54 AM
Scris 28 May 2008 - 01:26 AM
Aceasta postare a fost editata de El`luchador: 28 May 2008 - 01:27 AM
Scris 28 May 2008 - 09:30 AM
laurent-III-rd, la May 28 2008, 03:22 AM, a spus:
Cele mai apropiate limbi de limba daca sunt totusi limbiile romanice (albaneza, macedoniana si greaca).
Latina este stramoasa unei parti consistente din limbiile romanice apusene si a unei parti de uniformizare, in romana.
Limba Daca a fost o limba proto-greco-italica, care probabil era mai apropiata de Latina decat Greaca !
Teoria romanista este foarte solida datorita lingvisticii comparate, insa si Teoria Dacista, are puncte tari prin istorie.
S-a produs o uniformizare lingvistica a italo-traco-ilirilor prin Latina.
Ilirii si celtii italici au fost factori ai romanizarii, inaintea venirii Romanilor in Balcani !
- mostenirea Latina se releva pretutindeni, iar in Balcani poate avea mai multe etape de sedimentare (I. proto-europeana - II. traca - III. ilira - IV. Celtica nord-italica - V. Romana-italica - VI. Romana-italica sud/est/vest-dunareana).
Scris 03 June 2008 - 04:29 PM
http://www.wordgumbo...e/cmp/index.htm
Este adevarat ca savantii care au studiat aceste limbi, daca, traca, ilira, erau slavi, insa chiar cuvintele din aceste limbi, sunt asemanatoare cu toate limbiile vecine Romaniei, inclusiv, germana, celtica si lituaniana, plus greaca si sanscrita, si nu genereaza un model asemanator latinei.
Asadar daca nu era asemanatoare totusi cu latina, lucru care poate fi dedus si prin marea asemanare dintre Italiana, Friuliana, sarda, Veneta, cu Romana !!!
Romana pare a fi diferita de Latina, insa apropiata Vulgatei Italice.
Romana mai are in plus cateva elemente straine (mai ales iranice/ sarmatice, si ceva celtice).
Deci Dacii erau un popor mic, federat cu populatii iranice, grecesti, germanice si celtice (bastarni, costoboci, buri, sarmati, geti, daci, etc), iar populatia Daciei, era mica (Dacia fiind o padure).
Avem colonizare italica (-300) prin celtii nord-italici izgoniti spre Dacia, apoi romana (-200 /-120) dinspre Iliria si Panonia, Macedonia si o parte a Traciei, si pe urma o istorie complicata pana la anul 600.
Trebuie sa avem in vedere statele clientelare Romei, din vecinatatea Daciei, Taurida elena si Olbia ad-moesiam, apoi triburiile foederate din Panonia de rasarit si Moravia.
Scris 05 June 2008 - 05:50 PM
http://www.youtube.c...h?v=fB6ZPVyuj2A
Aceasta postare a fost editata de DiogeneDracon: 05 June 2008 - 05:53 PM
Scris 06 June 2008 - 06:06 PM
Totusi sa spui ca limba greaca e o limba romanica este mult spus.
Iar in ce priveste limba macedoneana parerile sint si azi impartite, unii o considera un dialect al limbii grecesti (lingvistii greci sint bineinteles printre acestia), altii o limba independenta dar din aceeasi familie cu limba greaca, iar altii o considera o limba sau un dialect din familia limbilor tracice.
Sa ai un buzunar gros!
Scris 10 June 2008 - 12:33 PM
Masiva in domeniul vocabolariului,influenta a limbii slave e aproape de nula daca vorbim din punctul de vedere morfologic al cuvintelor, si al lexicului.
Aceasta postare a fost editata de marcuzzzo: 10 June 2008 - 11:37 AM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Timisoara ne-a redat demnitatea!
Ii rog pe cei ce au trait spiritul anului 1989 sa povesteasca ce au s |
ioanide | 13 | 6.596 |
|
Gari desfiintate din Romania
Subiect dedicat garilor vechi din Romania |