sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Lev Shestov marele filosof Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Demiurgul 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 15-May 06

Scris 17 May 2008 - 06:48 PM

Pare-se că există două teorii, cu totul potrivnice, despre originea speciei umane: Unii susţin că omul coboară din maimuţa, alţii ca a fost creat de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înşeală şi unii şi alţii. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuţă, coboară cu adevărat din maimuţă şi alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creaţi de Dumnezeu şi care cred şi ştiu că au fost creaţi de Dumnezeu.

Il consider unul dintre cei mai mareti filosofi ai tuturor timpurilor ..

Dar pentru cei care nu au cititi niciodata nimic de el...hai sa incepem cu cateva idei formulate prin cateva maxime ...

„Stiinta pretinde certitudine, universalitate, necesitatea afirmatiilor pe care le face. In acestea sta puterea, semnificatia sa istorica, marea sa forta de seductie […] Stiinta nu constata, ci judeca. Ea nu reflecta adevarul, ci il creeaza dupa propriile-i legi autonome, create de ea. Altfel spus, stiinta inseamna viata dinaintea tribunalului ratiunii.[…] Inseamna ratiunea care decide ce trebuie sa fie si ceea ce nu are drept la existenta.[…] Materia si energia sunt indestructibile, dar Socrate si Giordano Bruno sunt destructibili, astfel hotaraste ratiunea.”

Omul cu mintea limpede, cel prost ca si cel istet, nu ne vorbesc in realitate despre ei insisi, ci despre ceea ce poate fi util si necesar tuturor. Sanatatea celui normal consta tocmai in faptul ca emite judecati valabile pentru toti si nu vede decat ceea ce foloseste tuturor in toate situatiile. Omul „zdravan” este, am putea spune, omul in general”.

Citit cartile astea si pe urma hiadeti sa vorbim ...despre el ...http://www.euroinst.ro/autor.php?id=248
0

#2 Utilizator offline   Demiurgul 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 21 May 2008 - 11:37 AM

Nici macar unul interesat de Seshtov ....
0

#3 Utilizator offline   Andruta* 

• miss tache
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 19-August 05

Scris 21 May 2008 - 12:31 PM

aaaa, tu nu cumva faci referire la teoria lui Darwin?
0

#4 Utilizator offline   Hypatia 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 30-December 07

Scris 22 May 2008 - 04:05 PM

Demiurgule,dai prea putine detalii despre Shestov.
0

#5 Utilizator offline   Alexeevna 

• Ronald McDonald
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 22-April 07

Scris 22 May 2008 - 08:08 PM

Filosofia lui Shestov propune o intelegere mai speciala a vietii ,provoaca sa descoperim marea importanta a unei gindiri contradictorii,afirma ca universul ratiunii noastre se contrazice, se infunda in paradoxuri pe care nu vrea sa le recunoasca.
Asa cum se-ntampla mai mereu,scrierile lui au influentat si alti scriitori : Camus, Fondane, Cz. Milosz. ,chiar si pe Cioran , andruta :D -... ca sa-si faca o idee cei care nu l-au citit.

Deci tu vrei sa discutam referirea pe care-o face la teoria lui Darwin ,sau...cum? :haha: Ca daca nu ai o idee clara despre ce vrei sa se discute pe acest topic,va iesi o mare varza din el

Pentru evitarea eventualelor interpretari : nu am nimic personal cu tine !
0

#6 Utilizator offline   Demiurgul 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 22 May 2008 - 08:43 PM

Vezi postareaMiss-Take, la May 21 2008, 01:31 PM, a spus:

aaaa, tu nu cumva faci referire la teoria lui Darwin?

Nu stiu de unde ai scos aberatia asta ....Shestov nu are nici o legatura cu Darwin .....nu am auzit asa ceva niciodata ...dar e specific celor care habar nu au cu ce se mananca topicul asta si vor sa fie prezenti pe el ....am si specificat ca cei care nu au auzit de el sa nu posteze ....

Deliah ...mai susrprins placut...sa inteleg ca stii ceva de El ....Ce zici de consideratiile asupra lui Dostoievski ?facute de S ...
Refeeritor la detalii ...pai poti sa pasesti in orice biblioteca si vei gasii Shestov acolo ..dar voi vreti totul pe tava ....nu fratilor cautati ...daca vreti sa stapaniti ceva ...

Aceasta postare a fost editata de Demiurgul: 22 May 2008 - 08:45 PM

0

#7 Utilizator offline   Alexeevna 

• Ronald McDonald
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 May 2008 - 08:58 PM

Citeaza

Ce zici de consideratiile asupra lui Dostoievski ?facute de S ...

Din cate stiu Shestov il vede ca realizatorul unei noi critici a ratiunii pure,mai umane si mai bune decat cea a lui Kant.
La urma urmei,un geniu admira un alt geniu :D
0

#8 Utilizator offline   Demiurgul 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 22 May 2008 - 09:01 PM

Vezi postareadeliah, la May 22 2008, 10:58 PM, a spus:

Din cate stiu Shestov il vede ca realizatorul unei noi critici a ratiunii pure

Mda merge si raspunsu asta dar vroiam ceva mai mult de la tine ....oare crezi ca filosofia lui Shestov cade spre nihilism sau spre existentialism ???
0

#9 Utilizator offline   Andruta* 

• miss tache
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 19-August 05

Scris 22 May 2008 - 09:17 PM

Vezi postareaDemiurgul, la May 22 2008, 09:43 PM, a spus:

Nu stiu de unde ai scos aberatia asta ....Shestov nu are nici o legatura cu Darwin .....nu am auzit asa ceva niciodata ...dar e specific celor care habar nu au cu ce se mananca topicul asta si vor sa fie prezenti pe el ....am si specificat ca cei care nu au auzit de el sa nu posteze ....

Imi cer scuze ca am indraznit sa aberez pe topicul dumneavoastra, ma puteti ierta?

p.s. Ma refeream la teoria lui Darwin, conform careia omul provine din maimuta . E posibil ca nici tu sa nu fi auzit de Darwin, si atunci sa te fi grabit sa ma jignesti? In fine, eu te iert. :D
0

#10 Utilizator offline   Alexeevna 

• Ronald McDonald
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 May 2008 - 09:26 PM

Citeaza

oare crezi ca filosofia lui Shestov cade spre nihilism sau spre existentialism ???

Principala sa preocupare a fost aceea de a reliefa importanta unui mod de gandire care depaseste filosofia traditionala ,dar totusi nu cade spre nihilism :D

Filosofia lui Shestov tinde spre existentialism

Aceasta postare a fost editata de deliah: 22 May 2008 - 09:27 PM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Omul si muzica
efectele muzicii asupra mintii umane
Sch  43 13.441
Hot Topic (New) Lumea exterioara e mai reala decat cea interioara? Utopia  32 8.267
Hot Topic (New) Cunoaste-te pe tine insuti Tina'  22 2.761
Replici noi Balada "Mesterul Manole" sub alta forma
pareri si solutii
BOBOANTA  12 2.002
Hot Topic (New) Atasamente Care este explicatia pierderii...?
...despre suflete pereche,din nou...
Andruta*  126 14.621