Lev Shestov marele filosof
Scris 17 May 2008 - 06:48 PM
Il consider unul dintre cei mai mareti filosofi ai tuturor timpurilor ..
Dar pentru cei care nu au cititi niciodata nimic de el...hai sa incepem cu cateva idei formulate prin cateva maxime ...
„Stiinta pretinde certitudine, universalitate, necesitatea afirmatiilor pe care le face. In acestea sta puterea, semnificatia sa istorica, marea sa forta de seductie […] Stiinta nu constata, ci judeca. Ea nu reflecta adevarul, ci il creeaza dupa propriile-i legi autonome, create de ea. Altfel spus, stiinta inseamna viata dinaintea tribunalului ratiunii.[…] Inseamna ratiunea care decide ce trebuie sa fie si ceea ce nu are drept la existenta.[…] Materia si energia sunt indestructibile, dar Socrate si Giordano Bruno sunt destructibili, astfel hotaraste ratiunea.”
Omul cu mintea limpede, cel prost ca si cel istet, nu ne vorbesc in realitate despre ei insisi, ci despre ceea ce poate fi util si necesar tuturor. Sanatatea celui normal consta tocmai in faptul ca emite judecati valabile pentru toti si nu vede decat ceea ce foloseste tuturor in toate situatiile. Omul „zdravan” este, am putea spune, omul in general”.
Citit cartile astea si pe urma hiadeti sa vorbim ...despre el ...http://www.euroinst.ro/autor.php?id=248
Scris 22 May 2008 - 08:08 PM
Asa cum se-ntampla mai mereu,scrierile lui au influentat si alti scriitori : Camus, Fondane, Cz. Milosz. ,chiar si pe Cioran , andruta
Deci tu vrei sa discutam referirea pe care-o face la teoria lui Darwin ,sau...cum?
Pentru evitarea eventualelor interpretari : nu am nimic personal cu tine !
Scris 22 May 2008 - 08:43 PM
Miss-Take, la May 21 2008, 01:31 PM, a spus:
Nu stiu de unde ai scos aberatia asta ....Shestov nu are nici o legatura cu Darwin .....nu am auzit asa ceva niciodata ...dar e specific celor care habar nu au cu ce se mananca topicul asta si vor sa fie prezenti pe el ....am si specificat ca cei care nu au auzit de el sa nu posteze ....
Deliah ...mai susrprins placut...sa inteleg ca stii ceva de El ....Ce zici de consideratiile asupra lui Dostoievski ?facute de S ...
Refeeritor la detalii ...pai poti sa pasesti in orice biblioteca si vei gasii Shestov acolo ..dar voi vreti totul pe tava ....nu fratilor cautati ...daca vreti sa stapaniti ceva ...
Aceasta postare a fost editata de Demiurgul: 22 May 2008 - 08:45 PM
Scris 22 May 2008 - 08:58 PM
Citeaza
Din cate stiu Shestov il vede ca realizatorul unei noi critici a ratiunii pure,mai umane si mai bune decat cea a lui Kant.
La urma urmei,un geniu admira un alt geniu
Scris 22 May 2008 - 09:17 PM
Demiurgul, la May 22 2008, 09:43 PM, a spus:
Imi cer scuze ca am indraznit sa aberez pe topicul dumneavoastra, ma puteti ierta?
p.s. Ma refeream la teoria lui Darwin, conform careia omul provine din maimuta . E posibil ca nici tu sa nu fi auzit de Darwin, si atunci sa te fi grabit sa ma jignesti? In fine, eu te iert.
Scris 22 May 2008 - 09:26 PM
Citeaza
Principala sa preocupare a fost aceea de a reliefa importanta unui mod de gandire care depaseste filosofia traditionala ,dar totusi nu cade spre nihilism
Filosofia lui Shestov tinde spre existentialism
Aceasta postare a fost editata de deliah: 22 May 2008 - 09:27 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Omul si muzica
efectele muzicii asupra mintii umane |
Sch | 43 | 13.441 |
|
Lumea exterioara e mai reala decat cea interioara? | Utopia | 32 | 8.267 |