As vrea sa vad o descriere scurta, o distilare a invataturilor.
Parerile sunt binevenite atat din partea celor ce se cred crestini cat si din partea necrestinilor dar va rog, fiti succinti.
Nu caut explicatii teologice provenite din cine stie ce tratat ci DOAR pareri personale, modul in care fiecare dintre voi vede implinirea invataturilor.
Am sa incep eu
Practicarea crestinismului consta in eliminarea progresiva a violentei din propria persoana prin inlocuirea ei cu iubire. Atentia trebuie sa fie pe progresul de la a nu face rau unei alte persoane spre a face cat de mult bine esti capabil. Crestinismul nu are sens decat atunci cand tinta este imposibil de atins. Tinta e iubirea divina. Pe drumul spre iubirea divina trebuie acordata atentie asupra catorva aspecte mai practice. 1. Sa nu faci rau fizic direct. 2. Sa nu faci rau indirect prin vorbirea de rau, infidelitate sau promisiuni incalcate. 3. Sa nu faci rau prin delegarea responsabilitatii; de ex. facerea de rau fortat de juraminte facute prin participarea in armata sau in curtea de judecata. In implinirea invataturii trebuie sa fii dispus sa faci sacrificii, pana la sacrificiul suprem. Trebuie sa fii dispus de ex. sa mori mai degraba decat sa omori. Implinirea invataturilor nu este cu caracter obligatoriu (i.e. Fa asta sau ajungi in iad) ci o descriere a unui alt nivel de traiere umana. Implinirea lor va elibera omul de jugul suferintei. "Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi." Cunoasterea de care se vorbeste aici e o cunoastere ce se obtine doar prin practicarea invataturilor. Diferenta intre cunoasterea adevarata obtinuta prin practica si cunoasterea obtinuta prin memorare este diferenta dintre a auzi sunetul unei piese frumoase si a cunoaste structura partiturii. Mazgaliturile de pe o hartie nu au aceiasi valoare cu obiectul produs.
Iubirea manifestata in trairea invataturilor lui Cristos e sunetul muzicii pe care omenirea ar trebui sa danseze.
Orice explicatie suplimentara care distrage atentie de la practicile simple de mai sus este nociva si nu duce decat la ratacirea de pe calea trasata de Cristos. Orice interpretarea care justifica violenta de orice fel este in opozitie DIRECTA cu invataturile lui Cristos si in consecinta trebuie respinsa indiferent de cat de "acreditata" e persoana care o enunta.
Cam la asta se reduce modul in care vad eu practicarea crestinismului.
Contact
Facebook
Twitter
RSS