Salt la continut


Fotografie
- - - - -

Cacica - localitate pentru trup si suflet


  • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
Nu exista raspunsuri la acest subiect

#1 Pensiunea Iazurile Bucovinei

Pensiunea Iazurile Bucovinei

    Boboc

  • Full Members
  • Strica
  • 7 mesaje

Scris 10 May 2008 - 02:19 AM

Localitatea Cacica este una dintre cele mai reprezentative asezari pentru zona istorica Bucovina .Localizata in centru circuitului turistic bucovinean Cacica tinde sa devina una dintre cele mai complexe statiuni turistice din tara noastra. Pitorescul regiunii īl confera Obcina Cacica acoperita cu paduri si pasuni si care este strabatuta de 2 poteci turistice. Prin gama aspectelor peisagistice si usoara lor accesibilitate prin pantele relativ domoale, creeaza un cadru potrivit pentru odihna si recreere, iar salina ofera posibilitatea tratarii afectiunilor reumatismale si respiratorii.
Basilica catolica din localitate este una de importanta majora in tara noastra.La aceasta recunoastere s-a ajuns īn 1996, cānd, prin decretul episcopului Petru Gherghel, Biserica Parohiala din Cacica a fost declarata oficial Sanctuar diecezan. Un an mai tarziu, īn ziua de 15 august 1997, īn prezenta nuntiului apostolic Janusz Bolonek si cu acordul Conferintei Episcopatului Romāniei, episcopul Petru Gherghel a declarat Sanctuarul de la Cacica Sanctuar national. Īn anul 2000, an de jubileu, la cererea episcopului de Iasi, Monsenior Petru Gherghel, din 17 ianuarie 2000, Biserica din Cacica a fost recunoscuta public de catre Papa prin conferirea titlului de Basilica Minor. Īn ziua de 14 martie 2000, Ioan Paul al II-lea, prin intermediul Congregatiei Cultului lui Dumnezeu si Disciplinei Sacramentelor, a conferit acest titlu Bisericii din Cacica. Proclamarea acestui document a avut loc īn timpul solemnitatilor prilejuite de hramul din 15 august 2000 prin delegatul papal, cardinalul Luigi Poggi.

Turism la Cacica


Turistii ajunsi la Cacica au posibilitatea de a vizita principalele obiectigve turistice din Bucovina, aflate pe o raza de 60 km (vezi harta regiunii). Daca este cazul, echipa BucovinaTuristica va ofera ghid de turism specializat pentru aceasta regiune dar si pentru restul tarii.


Ziua I : Cacica - Gura Humorului - Vama - Cāmpulung Moldovenesc - Cacica
Cu oprire la Cāmpunlung - tur al orasului cu vizitarea
- Colecta de linguri din lemn ion Tugui
- Colectia etnografica Ion Gramada.
- Vizitarea schitului Rarau.
- vizita si servirea mesei la Pastravaria Lacul de Argint
Īntoarcere pe traseul Cāmpulung - Vama - Gura Humorului - Cacica cu oprire la Vama (demonstratie de īncondeiere a oualor - Letitia Orsinski)

Ziua II: Vizitarea orasului Gura Humorului si a īmprejurimilor.
- tur al orasului: Muzeul etnografic, Biserica Adormirea Maicii Domnului cu Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni
- plimbare pāna la Voronet prin parcul Arinis
- servirea mesei la stāna turistica
Īntoarcere la Cacica.

Ziua III: Drumetie pāna la Manastirea Humorului, prin Obcina Cacica.
- Vizitarea Manastirii
- Spectacol folcloric cu grup de copii
- Masa la Manastirea Humor
Īntoarcere la Cacica

Ziua IV: Cacica - Suceava - Mitocul Dragomirnei - Arbore - Cacica
- oprire la Stupca: vizitarea Casei memoriale Ciprian Porumbescu
- Sosire la Suceava: se viziteaza:
- Cetatea Zamca
- Biserica Sf. Dumitru
- Biserica Mirauti
- Cetatea de Scaun
- Muzeul Satului
- servirea mesei la restaurant VIP
- Īntoarcere la Cacica pe traseul Suceava - Mitocul Dragomirnei - Patrauti - Todiresti - Arbore - Cacica, cu vizita la Manastirea Dragomirna, Biserica Sf. Cruce Patrauti, Manastirea Arbore.

Ziua V: program liber - cunoasterea īmprejurimilor

- situl arheologic Cacica, Schitul Manastirii Humor, vizita la Solonetul Nou - traditii poloneze, incursiuni īn subteranul salbatic al salinei (orizontul III), vizitarea atelierelor mestesugaresti.

Ziua VI: Cacica - Paltinoasa - Falticeni - Rāsca - Baia - Cacica
- viziteaza manastirea Rāsca si manastirea Baia
- sosire la Falticeni - se viziteaza: Casei memoriala Mihail Sadoveanu, Muzeul Apelor
- servirea mesei la Restaurant Nada Florilor
- vizita la muzeul Ion Irimescu
Īntoarcere pe traseul Falticeni - Slatina - Paltinoasa - Cacica cu oprire pentru vizitarea manastirii Slatina.

Ziua VII: Cacica - Vama - Moldovita - Sucevita - Marginea - Cacica
se viziteaza:
• colectia de oale din Vama
• manastirea Moldovita
• popas la pasul Ciumārna (Palma).
• manastirea Sucevita
• atelierul de ceramica neagra Marginea

Ziua VIII: Cacica - Radauti - Putna - Cacica
- sosire īn Radauti - Muzeul Tehnicii Populare Bucovinene
- manastirea Bogdan Voda
- Parcul Zoologic (sau Hipodromul).
- transfer la Putna cu vizitarea manpstirii Putna si a Chiliei lui Danil Sihastru
- servirea mesei la manastirea Putna
Īntoarcere pe traseul Putna - Radauti - Volovat - Solca - Cacica cu vizitarea Manastirii Volovat si a Bisericii Solca.

Acest program turistic, nu este destinat numai persoanelor aflate īn Cacica pentru tratament, īn functie de vārsta, numarul persoanelor si categoria sociala putānd fi modificat īncāt sa multumeasca participantii acestui program turistic.

Trasee turistice


Unul din trasee porneste din "livada salinei" prin padurea Contoaia spre creasta Obcinei Cacica unde se afla o cruce monument īnchinat eroilor cazuti īn primul razboi mondial, ridicat de un localnic pe nume Boca Constantin. Aici, odata pe an, are loc o slujba ecumenica tinuta de preotii satului. De aici traseul continua spre soseaua care duce spre Manastirea Humorului situata la numai 20 de minute. Din relatarile batrānilor, acest traseu reprezinta īn timpul celui de-al II-lea razboi mondial zona de mijloc īntre liniile de front ale nemtilor, īnspre Contoaia, si ale rusilor, spre Arsita.

Al doilea traseu porneste din Cacicai spre creasta Obcinei Cacica, si se continua, ocolind vārful Calugarita, spre Solonetul Nou, apoi pāna spre Sucevita. De pe traseu se pot face devieri spre Runc, Maidan, Poiana Micului.

Turism de aventura pe trasee īn locurile neamenajate ale salinei, avānd ca ghizi pe mineri, aveti ocazia sa vizitati partile salbatice, pur mineresti, īn care se pot observa diferite forme ale cristalelor de sare gen stalactite sau flori de mina.

Vizitarea subteranului

La adāncimea de 25 m s-a deschis prima camera īn care s-a amenajat o capela. Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot Jakub Bogdanowicz sa amenajeze īn subteranele minei o capel a īn cinstea Sfintei Varvara. La īnceput, viata religioasa a locuitorilor din Cacica s-a concentrat īn jurul cladirii salinei.

La capela duce o scara de peste 192 de trepte, aflata la o adāncime de 21 m. Se poate spune ca este o bisericuta cu tot ce trebuie: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul sunt sculptate īn sare masiva. Initial, īntreaga capela era captusita cu lemn, dar īn 1904 lemnul a fost īndepartat si s-a construit un mare "sanctuar" īn masivul de sare.

Dimensiunile capelei sunt: 25 m lungime, 9 m latime si 7 m īnaltime. Peretii sunt rectangulari, iar īn partea dreapta se afla o icoana reprezentānd-o pe Sfānta Varvara, patroana capelei si protectoarea minerilor. Īnainte de a coborī īn adāncurile salinei, minerii se adunau zilnic īn fata altarului Sfintei Varvara pentru ca ea sa-i ceara lui Dumnezeu sa-i ocroteasca īn timpul muncii lor. La īntoarcere se adunau aici pentru a īnalta rugi de multumire. Īn fiecare zi se oficia Sfānta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici si ortodocsi. Aceasta reprezinta prima capela ecumenica de acest gen din Romania si dateaza īn forma actuala din anul 1871. Īn fiecare an pe 4 decembrie, de Sf. Varvara, īn capela salinei la o adāncime de 25 m, se celebreaza un Tedeum de preotii celor 3 confesiuni, iar copii prezinta un program artistic īn costume populare ale celor 3 etnii si īn 3 limbi. (Pr. N. Nicolaisen).

Se coboara, īn continuare, la adāncimea de 35 m unde se desfasoara orizontul I. La capatul scarilor, vizitatorul este impresionat de armaturile de lemn de brad, care sunt cele de la īnceputul exploatarii, conservate īn mediul salin si perfect operationale. Īn zona aceasta, galeria sapata direct īn sare, mult mai larga, ofera privitorilor basoreliefuri īn stānca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de lānga Cracovia. Putul de extractie expune 3 compartimente: doua pe care circula īn tandem 2 colivii de transport materiale, pe cel de-al 3-lea sunt montate conductele de transport apa si saramura.

Traseul conduce la lacul artificial pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Lacul a fost sapat manual de mieri, bazinul cu saramura avānd dimensiuni relativ mari(10x6 m). Īnainte, pe acest lac, cu ajutorul unei plute, se faceau mici plimbari fiind un mijloc de agrement, a minerilor dar si a localnicilor. Lacul este īngradit cu balustrada, si iluminat de cāteva reflectoare care īnsa nu pun īn valoare aspectul deosebit pe care īl are.

Urmeaza sala de dans, la adāncimea de 37 m, numita "Sala Ing. Agripa Popescu" primul director general al regiei Monopolurilor Statului (asa cum apare īntr-un basorelief īn peretele de sare). Sala are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 m iar la capete are 3 balcoane si ele sapate īn sare. La acest nivel se organizau baluri, īntālniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.Tratarea afectiunilor respiratorii

Īnainte de īnceperea curei este necesara efectuarea unui examen medical premergator tratamentului, numai astfel bolnavul va beneficia de un tratament corect si adecvat de speleoterapie si climatoterapie.


Indicatii Contraindicatii absolute
astm bronsic: extinsec, intrinsec si mixtbronsita cronica
rinita cronica, sinuzita cronica
emfizem pulmonar obstructiv
silicoza gr.I si gr. II
bisinoza
bronsiectazie (fara hemoptize)
infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeurite repetate īn antecedente)

Contraindicatii relative
status astmaticus
infectii respiratorii acute.
tuberculoza pulmonara
micoze pulmonare
cancer bronho-pulmonar
boli infecto-contagioase
hipertensiune arteriala stadiul III
boala Basedow
cardiopatie cronica ischemica decompensata
infarct miocardic recent
angina pectorala cu crize frecvente
cord pulmonar cronic decompensat
epilepsie (+ alte afectiuni ce evolueaza cu pierderea starii de cunostinta
claustrofobii
sarcina avansata

Metodologia de tratament difera īn ceea ce priveste intervalul de timp petrecut īn salina, variind de la cāteva ore pāna la 16 ore - īn functie de gravitatea afectiunii pe o perioada de 2-3 saptamāni. Cei mai multi medici recomanda, īnsa o cura prelungita (1-3 luni).Tratarea afectiunilor reumatismale

Īn trecut terapia bolilor reumatismale se realiza īntr-o cladire din vecinatatea salinei. Aici erau amplasate vane din lemn īn care bolnavii faceau bai calde cu saramura. De calitatea si rezultatele benefice ale terapiei se foloseau majoritatea locuitorilor din bazinul rāului Solonet dar si din toata Bucovina si din restul imperiului austro-ungar.

Primul pas a fost facut īn anul 2003, cānd s-a amenajat un strand, cu apa salina concentrata, si care permite terapia profilactica curativa si de recupereare a unor afectiuni reumatismale. Piscina se poate folosi si ca baza de agrement cu scopuri profilactice si terapeutice pentru toate vārstele īndeosebi pentru copii suferind de:

scolioze
cifoscolioze
stari de convalescenta
sechele de rahitism
diferite stari limfatice
spondiloza cervicodorsolombara simpla sau complicata, prin nevralgii de plex brohial sau nevralgia sciatica.
Artroze diverse: coxartroza (artroza de sold); gonartroza (de genunchi)
Sechele post traumatice: - entorse, fracturi cu imobilizare prelungita sau operate si involidante prin redari articulare, atrofii musculare.
boli neurologice periferice: nevralgii, nevreite, polimerite.
stari limfatice - adenopatii laterocervicale, amigdalite cronice cu reactivari frecvente

Cazare Cacica

Deocamdata sunt disponibile 2 unitati de cazare : Pensiunea Iazurile Bucovinei clasificata la 3 margarete si Casa Ilie clasificata la 2 margarete

Ambele pensiuni le gasiti pe google

Aceast mesaj a fost editat de ANDREI75: 10 May 2008 - 02:20 AM

  • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST