sau Inregistrare

• 17 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Emil Cioran ...pareri, pasaje... Evaluare topic: * - - - -

#21 Utilizator offline   DarkBringer 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 20-June 06

Scris 26 April 2008 - 02:22 PM

Vezi postareaironic, la Apr 26 2008, 12:48 PM, a spus:

Mai vrajitorule, dar cine te tine sa nu faci toate cele enumerate de tine mai sus? Nu de asta exista roluri? Fiecare cu rolul lui, nu? Tu ai rolul tau, Cioran si-a avut rolul lui. Daca rolul tau de acum este sa-l critici pe un nihilist mort si ingropat, iti iese al naiba de bine.

Cand am spus ca de multe ori Cioran a fost interpretat gresit, la cei ca tine m-am referit. Acum eu oare ce fac? Critic un critic? :hi:

Ma indoesc ca l-am interpretat gresit, nu prea are cine stie ce complexitati Cioran ca sa pot spune ca l-am interpretat gresit. Nu ai decat sa critici si sa iti spui opinia atata timp cat ai argumente sau un fundament. Esti bine venit.

Citeaza

Curiozitate: ce inseamna forma? Care este forma si ce cuprinde ea?

Cam vaga definitia si nu am vocabularul necesar pentru asa ceva. Forma reprezinta ce este perisabil, tot ce se uita intr-un timp relativ scurt.
0

#22 Utilizator offline   părere 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 05-March 07

Scris 26 April 2008 - 02:52 PM

Vezi postareaDarkBringer, la Apr 26 2008, 03:22 PM, a spus:

Cam vaga definitia si nu am vocabularul necesar pentru asa ceva. Forma reprezinta ce este perisabil, tot ce se uita intr-un timp relativ scurt.

De ce "forma" ar reprezenta tot ce e perisabil? Si ce anume e perisabil?
0

#23 Utilizator offline   Jet Black 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 11-December 07

Scris 26 April 2008 - 04:25 PM

Vezi postareaDarkBringer, la Apr 26 2008, 02:30 AM, a spus:

Daca as putea as face toate sporturile posibile si imposible(fotbal, schi, inot, sporturi extreme), mi-ar placea sa pilotez un avion, sa invat kung-fu si tot ce tine de artele martiale, sa am acces la toate cartile antice si bibliotecie, sa pot studia astrologia, cuantica, antropologie, creierul uman, sa urc pe munti, calatorii, expediti...dar ce nu ar fi? Cand ai atatea lucruri de invatat si descoperit , tu sa stai si sa te preocupi cu nihilismul universal.

Inca o dovada ca oamenilor le plac paradoxurile si non-sensurile evidente. Trist ca un asemenea om, cu toata filozofia lui nu a inteles ca pentru a obtine nemurirea trebuie sa renunti la forma. Tot ce tine de forma e muritor, dincolo de ea se afla nemurirea. Amuzant e ca intr-un fel a obtinut-o. Slabut totusi.

Sa zicem ca traiesti 10000 de ani,sa zicem ca citesti toata cartile care ai vrut sa le citesti,ca stii cat nu a stiut niciodata un om pe acest Pamant si sa presupunem ca nu innebunesti in acest timp.Iar pt. cealalta juamate din ce vrei sa faci,legata de sporturi si pilotat avioane iti trebuie multi bani in primul rand si cum obtii banii aia? Vei mai avea timp si de altceva?

Ce crezi ca realizezi?Cum crezi ca te vei simti? Dupa ce termini toate astea de facut?

Sa fiu on-topic

Citeaza

"Cu cât cunoşti mai mult, cu atât vrei să cunoşti mai puţin. Cine nu suferă din cauza cunoaşterii, acela n-a cunoscut nimic."

"Tot secretul vieţii se reduce la atât: ea n-are nici un rost, fiecare din noi găseşte însă unul."

"Lumea n-are nici un sens nu numai fiindcă este iraţională în esenţa sa, dar şi fiindcă este infinită. Sensul este conceptibil numai într-o lume finită, în care poţi ajunge la ceva."

0

#24 Utilizator offline   Laughlin 

• Saguaro
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 03-March 08

Scris 26 April 2008 - 04:34 PM

Vezi postareaandruta*, la Apr 23 2008, 04:16 PM, a spus:

Imi doream de multa vreme sa deschid un topic care sa-l situeze in centrul discutiei pe Emil Cioran.
Cine a fost Cioran pentru fiecare dintre voi?

A fost var cu strabunicul meu. Si era depresiv. Mai toata ramura Cioranilor asa a fost. Buni in profesie si teribil de dezechilibrati emotional. Opera lui nu ma atrage decat ca obiect de studiu psihologic. Pesemne stilul lui de comunicare patologica e de vina.

Aceasta postare a fost editata de Laughlin: 26 April 2008 - 04:35 PM

0

#25 Utilizator offline   DarkBringer 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 20-June 06

Scris 26 April 2008 - 06:19 PM

Vezi postareapărere, la Apr 26 2008, 03:52 PM, a spus:

De ce "forma" ar reprezenta tot ce e perisabil? Si ce anume e perisabil?

Tot ce nu ramane dupa ce mori e perisabil. Materia in general e perisabila.

Citeaza

Ce crezi ca realizezi?Cum crezi ca te vei simti? Dupa ce termini toate astea de facut?

O evolutie. Mult mai bine. Nu caut raspunul intr-un oracol, prefer un univers al surprizelor si las lucrurile sa curga de la sine.

Citeaza

A fost var cu strabunicul meu. Si era depresiv. Mai toata ramura Cioranilor asa a fost. Buni in profesie si teribil de dezechilibrati emotional. Opera lui nu ma atrage decat ca obiect de studiu psihologic. Pesemne stilul lui de comunicare patologica e de vina.

Sa nu o iei si tu pe urma lor :hi:.
0

#26 Utilizator offline   părere 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 26 April 2008 - 06:43 PM

Vezi postareaDarkBringer, la Apr 26 2008, 07:19 PM, a spus:

Tot ce nu ramane dupa ce mori e perisabil. Materia in general e perisabila.

Daca materia e perisabila (si sunt de acord), ceea ce e universal e forma. Deci forma nu piere. Si pentru a reveni la subiectul topicului, Cioran (ca altii care si-au asternut in scris gandurile) nu a facut decat sa opereze cu forme conceptuale - singurele realitati care nu suporta transformare. Nu a cautat nemurirea (in sens literal) materiei. Ce e corp neindoielnic moare. Forma e conceptul, e cuvantul, e ratiunea.
0

#27 Utilizator offline   Demiurgul 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 15-May 06

Scris 27 April 2008 - 08:27 AM

NU am citit tot ..nu prea e relevant ..

Cioran este un simbol al Romaniei ...unul dintre cei mai mari filosofi care i-a dat Europa ..iar cine neaga lucrul asta ...e un idiot ...lasand la o parte biografia ..opera sa demonstreaza cat de patrunzator este spiritul balcanic ...spiritul romanesc ..si cauza pentru care nu este la fel de celebru ca altii ... este ca a provenit dintr-o tara fara o istorie prea bogata ..
0

#28 Utilizator offline   SeqenenreTao 

• Horus
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 08-January 07

Scris 29 April 2008 - 06:50 PM

Vezi postareaDemiurgul, la Apr 27 2008, 09:27 AM, a spus:

...si cauza pentru care nu este la fel de celebru ca altii ... este ca a provenit dintr-o tara fara o istorie prea bogata ..

Pe dracu !Ai aplecat urechea la nea' Liiceanu - ti'ai corupt capacitatea de a gandi obiectiv.Nu tre' sa dramatizezi ,asta se intampla cu majoritatea celor ce asculta sau citesc filozofi - inceteaza a gandi prin ei insisi.
Cioran nu a fost celebru pentru ca nu a vrut sa fie celebru.
Toti filozofii incearca intr'un fel sau altul sa schimbe normalul.Toti emit ideea atingerii unei fericiri universale printr'o modalitate sau alta.
Filozoful fiinteaza intr-o suferinta interioara indiferent de factorii externi si realitatea fizica in care s-a nascut ,din care ajunge sa faca parte.
Toti constientizeaza micimea importantei propriei existente fizice - inerenta dispretuirea vietii/acordarea unei importante coplesitoare spiritului - scopul fiind inducerea sa in real .
Toti cauta sa vada dincolo de fizic.Nici unul nu se sinucide - motivele invocate sunt varii dar in egala masura absurde ;citind motivatia ramanerii in viata a unui filozof intreaga sa opera se detaseaza de acesta -geniul devine prost iar a incerca sa legi numele unui prost de o creatie geniala e una cu a incerca sa treci in fisa unui nou noscut performante atletice inca neatinse.
Pentru mine toti filozofii sunt niste lasi.Filozofia insasi e o boala al carei singur medicament e sinuciderea.La fel cum plange un copil in fata linguritei cu sirop la fel de speriat e si filozoful de ideea sinuciderii.Binenteles ca nu toti sinucigasii sunt filozofi - sa nu uitam ca pe orice sticluta cu sirop sta scris "a nu se lasa la indemana copiilor".

Aceasta postare a fost editata de SeqenenreTao: 29 April 2008 - 06:56 PM

0

#29 Utilizator offline   Andruta* 

• miss tache
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 19-August 05

Scris 30 April 2008 - 11:36 AM

Vezi postareaLaughlin, la Apr 26 2008, 05:34 PM, a spus:

Ma indoiesc ca era dezechilibrat emotional. Isi cunostea foarte bine calitatile si defectele , nu poti scrie asa cum o facea el daca n-ai constiinta de sine.
Daca randurile lui au impins la sinucidere , ii punem eticheta de "dezechilibrat emotional". Cioran nu a avut un asemenea scop si nu a avut nici asteptari. Mi se pare crud ca dupa ce citesti o carte de-a lui si te regasesti cel putin in cateva pasaje, sa-i improsti imaginea cu noroi. De fapt, foarte putini l-au inteles pe Cioran si poate de-asta eu nici nu-i condamn. Cum am mai spus, ca sa-l intelegi, e prea putin sa-i citesti 3 carti o singura data, e un scriitor care are nevoie de recitire pentru a putea cuprinde fiecare aspect.

"Fiece clipă este o groapă, neîndestulător de adâncă."- Amurgul gandurilor ( de fapt, a vrut sa ia din fiecare lucru esenta, sa cuprinda toate zarile... cred ca mai tarziu era perfect convins ca anumite carti de-ale lui or sa devina maculatura - nu prea a contat).

"Melancolia e sentimentul că nefericirea are să te copleşească chiar în mijlocul paradisului."

"Nu trebuie să-ţi impui să scrii o operă, trebuie doar să spui ceva care să poată fi şoptit la urechea unui beţiv sau a unui muribund."

"As vrea sa uit totul si sa ma trezesc in lumina de dinaintea clipelor."
0

#30 Utilizator offline   părere 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 30 April 2008 - 11:46 AM

Vezi postareaSeqenenreTao, la Apr 29 2008, 07:50 PM, a spus:

Pe dracu !Ai aplecat urechea la nea' Liiceanu - ti'ai corupt capacitatea de a gandi obiectiv.Nu tre' sa dramatizezi ,asta se intampla cu majoritatea celor ce asculta sau citesc filozofi - inceteaza a gandi prin ei insisi.
Cioran nu a fost celebru pentru ca nu a vrut sa fie celebru.
Toti filozofii incearca intr'un fel sau altul sa schimbe normalul.Toti emit ideea atingerii unei fericiri universale printr'o modalitate sau alta.
Filozoful fiinteaza intr-o suferinta interioara indiferent de factorii externi si realitatea fizica in care s-a nascut ,din care ajunge sa faca parte.
Toti constientizeaza micimea importantei propriei existente fizice - inerenta dispretuirea vietii/acordarea unei importante coplesitoare spiritului - scopul fiind inducerea sa in real .
Toti cauta sa vada dincolo de fizic.Nici unul nu se sinucide - motivele invocate sunt varii dar in egala masura absurde ;citind motivatia ramanerii in viata a unui filozof intreaga sa opera se detaseaza de acesta -geniul devine prost iar a incerca sa legi numele unui prost de o creatie geniala e una cu a incerca sa treci in fisa unui nou noscut performante atletice inca neatinse.
Pentru mine toti filozofii sunt niste lasi.Filozofia insasi e o boala al carei singur medicament e sinuciderea.La fel cum plange un copil in fata linguritei cu sirop la fel de speriat e si filozoful de ideea sinuciderii.Binenteles ca nu toti sinucigasii sunt filozofi - sa nu uitam ca pe orice sticluta cu sirop sta scris "a nu se lasa la indemana copiilor".

...

Vezi postareaandruta*, la Apr 30 2008, 12:36 PM, a spus:

Ma indoiesc ca era dezechilibrat emotional. Isi cunostea foarte bine calitatile si defectele , nu poti scrie asa cum o facea el daca n-ai constiinta de sine.

Pare-mi-se ca tocmai o reala constiinta de sine predispune dezechilibrului emotional. Cioran le-a avut si pe una si pe cealalta.

Aceasta postare a fost editata de părere: 30 April 2008 - 11:44 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 17 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Natura umana deea_s  35 28.407
Hot Topic (New) Problematica educatiei si a dezinteresului de cunoastere...
Se pare ca educatia (baza) nu e suficienta.
GeoFiloRo  51 8.268
Hot Topic (New) Convinge-ma ca nu e bine sa iubesc Wolfy_san  139 16.580
Hot Topic (New) Paradoxuri
Paradoxuri
menssana1984  48 13.797
Replici noi Accesul si apelul la subconstient Interpus  12 1.404